246. Heerlijk herfstkoken

21 september! De herfst is weer aangebroken! Al leek het de afgelopen weken soms ook al niet meer echt zomer, nu is het dan écht zover!
Ik ben een echte fan van de herfst en houd enorm van wat de herfst te bieden heeft aan groenten om in de keuken mee aan de slag te gaan.

Om de herfstkeuken volop in de kijker te zetten, lanceert VELT de oproep om je eigen herfstkeuken te maken bij jou thuis. Dat begint bij de seizoensgroenten, die je op hun handige groentekalender kan checken (die bestaat trouwens ook in een leuke kinderversie). Nodig je vrienden, familie of collega’s uit en trakteer hen op een lekker herfstgerecht! De leukste en lekkerste herfstkeukens maken kans op tal van mooie prijzen! Check alvast hier het Facebookevenement van de herfstkeuken.

Op deze eerste dag van de herfst zet ik als groene blogster de herfstkeuken graag mee in de kijker!

In deze blog krijgen jullie meteen 2 receptjes voor de prijs van 1 🙂 Courgettes en paprika’s staan zowel in september als oktober nog op de seizoenskalender. Ook in onze moestuin blijven de courgetteplanten nog vruchten geven (trager maar ze komen nog!). Wij kunnen verder genieten van heerlijke biopaprika’s uit de serre van mijn schoonouders. Een herfstzonnetje volstaat dan om ze overheerlijk te laten smaken. Dat zonnetje staat de komende week weer volop op het programma en dus is het extra fijn om dat nog even te laten doorschijnen op je bord!

We starten met courgetti met gegrilde haloumi en een geroosterd paprikasausje. Het is een recept dat koolhydratenvrij is (en Pascaleproof voor wie het interesseert), maar waar wij steevast genoeg mee gegeten hebben (een vooroordeel dat veel mensen hebben bij koolhydratenvrij). Als je courgettes met de spiraalsnijder snijdt, heb je afhankelijk van de snijder, soms nog wel wat overschot. Daarmee maken we daarna een overheerlijke courgettemuffin.

courgetti met gegrilde haloumi en een geroosterd paprikasausje

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 3 courgettes
  • 1 blokje haloumi (van oorsprong Cypriotische kaas, ergens tussen feta en mozzarella, maar met een hoger smeltpunt)
  • olijfolie, peper en zout
  • 2 teentjes look
  • 3 paprika’s

Bereiding:

Verwarm je oven op 200°C. Schik de paprika’s op bakpapier (gebruik eventueel een herbruikbare variant!) en laat ze ongeveer een half uur in de oven garen tot het vel zwart begint te zien. Laat ze afkoelen in een gesloten kom of zak. Ontdoe de paprika’s vervolgens van schil en zaadjes. Mix ze glad in de blender tot je een smeuïge textuur hebt.
tip: Persoonlijk houd ik van de pure, geroosterde smaak van de paprika’s. Heb je het graag iets zachter? Voeg dan een gestoofd sjalotje of een beetje sojaroom toe aan je sausje.
tip: Maak ineens wat meer paprika’s en maak ze in. Zo kan je later in de herfst en winter nog genieten van de vitamine C die rode paprika biedt.

Snijd de courgettes met een spiraalsnijder. Ik gebruik de Gefu spiraalsnijder: een klein ding dat niet veel plaats inneemt en hier wekelijks gebruikt wordt. Intussen bestaat deze al in verschillende groottes. Neem een wokpan en verhit deze goed, giet er een geutje olijfolie in en voeg de courgettesliertjes toe. Pers de look en breng de courgettes hiermee op smaak. Voeg peper en zout toe volgens smaak (ik houd van veel peper 🙂 ).

Neem een grillpan, verhit deze en grill er de in schijfjes gesneden haloumi in.

Schik de courgetti op een bord met de haloumi, overgiet met het paprikasausje.

 

courgettemuffin

Afhankelijk van het type spiraalsnijder dat je gebruikt, zal je soms restjes courgette over hebben. In veel recepten wordt daarover gezwegen, maar ik wil je graag toch een tip geven om die restjes te verwerken. Je kan er namelijk courgettemuffins mee maken om duimen en vingers af te lekken.

Ingrediënten voor 4 muffins (dus aan te passen naargelang de hoeveelheid courgette die je wil verwerken):

  • 1/2 courgette
  • 1 ei en 1 eidooier
  • 1 teentje look
  • 15 blaadjes basilicum
  • een takje tijm
  • 2 eetlepels sojaroom
  • 100 gram feta
  • nootmuskaat, peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven op 180°C (fijn, want je oven was al warm van de geroosterde paprika’s, dus dat scheelt weer energie). Rasp de courgette (of dus de stukjes die je nog over hebt, in totaal ongeveer een halve courgette). Wikkel in een doek en duw het vocht eruit. Ik gebruik hiervoor een linnen neteldoek.

Pel de look en pers deze. Snipper de basilicum en rits de blaadjes van een takje tijm. Meng de kruiden met de eieren, de room, nootmuskaat, peper en zout. Verkruimel de feta en meng samen met de geraspte courgette en het mengsel. Verdeel het mengsel over 4 siliconen muffinvormpjes (als je een ander materiaal gebruikt, vet ze dan even in met wat olijfolie). Laat ze een half uurtje garen in de oven en laat ze vervolgens nog een half uurtje afkoelen vooraleer je ze uit de vormpjes haalt.

Heerlijk als tussendoortje, of als onderdeel van een lunch. Zo’n muffin staat ook super in een bento lunchbox* trouwens!
* superleuke én praktische boterhamdozen die een speciale binnenkant hebben met verschillende voorgevormde vakjesinstagramvolg mijn nieuwe instagram-account hier

Een gedachte over “246. Heerlijk herfstkoken

  1. Pingback: Herfst op mijn bord | Fiekefatjerietjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s