233. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen 2016

Het is suuuperlang geleden dat ik nog geblogd heb… Daar zijn een aantal redenen voor, waaronder de verhuis en een nieuwe job intussen. Maar ook omdat we na de verhuis nog aan een vrij goed tempo zijn blijven doorwerken om nog dingen af te werken. Van echt ‘stilvallen’ na de verhuis was hier geen sprake 🙂 Maar daarom hebben jullie dus nog één van de laatste bouwblogposts van mij te goed. En hopelijk vind ik de tijd om de komende tijd weer wat vaker te bloggen.

Maar eerst dus terug even naar eind 2015: nadat we tussen Kerst en Nieuw telkens nog wat leemden aan de binnenmuurtjes, gingen we met een goed gevoel richting 2016…

Telkens als er een aantal binnenmuren klaar waren, konden we beginnen aan de stopcontacten en schakelaars op die muren. We sloten onze elektriciteitskast binnen aan op de werfkast buiten, zodanig dat we kring per kring konden aansluiten en testen.

Onze kachel, de warmtepompboiler en de vloerverwarming werd in gang gezet: een fijn en warm moment dat net op tijd kwam, nét toen het wat kouder begon te worden!

Midden januari kwam Leemniscaat een tweede keer langs om op alle kalkhennepmuren een tweede laag, een afwerkingslaag leem te zetten. We wisten al hoe snel ze dat konden doen, maar die afwerkingslaag was opnieuw erg impressionant. We hadden iets minder chance met het weer: de ene dag van het jaar dat het echt koud was en aan het sneeuwen was, stonden wij buiten leem te scheppen. Maar dat was snel vergeten als we het resultaat zagen. Die namiddag kleedde ik me snel om, ging ik solliciteren (mondelinge proef) en ik had de job 🙂 Mooie vooruitzichten voor na de verhuis, maar er was niet héél veel tijd om daarbij stil te staan 🙂

Enkele dagen later was het alle hens aan dek om al die muren op tijd gesponst te krijgen, maar dankzij heel wat hulp en enthousiasme is dat gelukt 🙂 ’s avonds koken we dan in ons ‘keukentje’.

Daarna begonnen we aan de ‘afwerking’: we huurden intussen, dus wilden graag zo snel mogelijk verhuizen en dan vanuit ons huis wat verder afwerken. Op sommige plaatsen legden we dus een niet-definitieve laminaat, wat ons later meer marge gaf om na te denken en uit te zoeken welke definitieve en meer duurzame vloerbekleding we wilden. De inkom/gang werd als eerste afgewerkt, de semi-tijdelijke keuken, living en zithoek volgden al snel. De brievenbus was ook een memorabel moment 🙂 Ik had op voorhand al wat decoratie-items gemaakt en voorzien, die er nu snel voor zorgden dat we al een huiselijk gevoel hadden.

In februari kwamen de badkamer en toilet stilaan in het plaatje. En dan stonden er weer grote werken op het programma: de regenwaterput van 10.000l werd gestoken, met ook een infiltratieput (hierin loopt het water als de regenwaterput vol is, zodat dat teveel aan water in de bodem kan dringen), en verder de septische put en alle aansluitingen geplaatst. Hierna waren we volledig aangesloten op het net (water en elektriciteit was al lang in orde, maar de riolering nu dus ook). We konden stilaan beginnen denken aan de verhuis.

Begin maart verhuisden we en enkele weken later werden we vergezeld door twee zwarte kattenzusjes uit een alternatief asieltje uit Geel.

De badkamer en WC werden verder afgewerkt. De buitenmuren zijn in leem, behandeld met lijnolie zodat ze (spat)waterdicht zouden zijn. De overige muren en de vloer werden afgewerkt met verlijmde kurk. Het resultaat paste mooi in ons natuurlijk huis. Het was iets nieuw om mee te leren werken, maar we waren erg tevreden met het resultaat.

Tegen de zomer begonnen we dan aan de binnendeuren, iets wat ook direct voor wat meer aankleding zorgde.

Tegen het einde van de zomer zijn we vooral bezig geweest met de laatste afwerkingen naar luchtdichting toe. Nadat de elektrische keuring gebeurd was, kon de werfkast weg en konden we plaats waar de energiebocht het huis in kwam bijvoorbeeld volledig afwerken. Half september wordt het EPB-verslag ingediend. Staan nog op het programma voor de komende periode: de gevel kaleien zodat de muren er een winter tegenkunnen en we volgend jaar aan de gevelbeplanking kunnen beginnen en dan tegen eind november/begin december de kinderkamer afwerken 😉

En dat was meteen de laatste reden waarom het bloggen even op zich heeft laten wachten: het huis afwerken, een nieuwe job en zwanger van ons eerste kindje, het is ons tot nu toe goed gelukt, maar bloggen was er dus wat over geschoten…Het fijne is wel dat dat meteen heel wat nieuwe blogtopics met zich meebrengt, die ik binnen afzienbare tijd dan weer op jullie kan loslaten 😉

4 gedachtes over “233. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen 2016

 1. Oh wauw, zo goed gevorderd, zeg! Ik ben zo blij voor jullie! In mijn ouderlijk huis hadden we ook kurk in de badkamer (enkel op de vloer), ik vond dat geweldig! (haha, al die uitroeptekens 🙂 )

  Hebben jullie voor de inrichting trouwens ook gezocht naar eco materialen (keukenkasten, douche, toilet, binnendeuren etc…)? Wij weten nog niet goed wat we gaan doen met de keuken (nu ja, sowieso in het begin een samenraapsel van kastjes en zo 🙂 ), en bijvoorbeeld ook de douche is lang een groot vraagteken geweest, maar voorlopig denken we dat het een plaatstalen bak wordt met keramische tegels en een glazen paneel (inloopdouche). Niet het meest ecologische, maar wel gemakkelijker om zelf te plaatsen én betaalbaar(der) …

  Bon, ik kijk dus alleszins uit naar volgende blogposts 🙂 Nog veel succes en plezier met alles, nieuwe job, baby en de verdere afwerkingen!

  • Hey Kelly, bij jullie vordert het anders ook goed zie ik 🙂
   Bij douche, WC, kranen, … zoeken we wel naar alternatieven die waterbesparend zijn. De binnendeuren zijn vrij standaard verfdeuren, maar als we die verven gebruiken we daar dan wel een ecologische verf voor. De keuken is eigenlijk nog niet definitief, dat zijn een aantal toestellen die we gerecupereerd hebben uit het vorige huis van mijn ouders en wat kastjes zodat het een geheel vormt. Binnen een paar jaar zal daar een definitieve keuken komen, en dan gaan we zeker ook aandacht besteden aan het ecologisch aspect ervan. Voor de materialen die nog niet per sé definitief zijn, hebben we dat dus niet altijd gedaan. We vonden ook dat we niet zo rap rap konden beslissen over een aantal zaken en vinden het wel fijn dat we daar nu wat meer marge voor hebben. We zijn intussen zo blij met die kurk, dat we die boven op het eerste verdiep misschien wel overal gaan leggen in plaats van parket. Er staan een heel deel tweedehands, geüpcyclede en gerecupereerde meubeltjes, maar hier en daar staat er even goed een Ikea kastje. Bij nieuwe en definitieve aankopen letten we er dus wel harder op.
   Bedankt voor je reactie en je lieve wensen! En jullie ook nog heel veel succes hé!!

   • Dank je voor je snelle reactie 🙂 En dank je voor de succeswensen 😉 Het gaat hier inderdaad ook wel vooruit, al zijn er wel al wat bouwfoutjes gebeurd en zorgt dat elke keer weer voor tijdelijke frustraties 😉 Maar het komt goed!

    Helemaal logisch, dat de materialen die nog niet definitief zijn niet van de ‘allerbeste’ kwaliteit zijn. Wij zouden graag zo weinig mogelijk tijdelijke dingen hebben, maar het moet natuurlijk betaalbaar blijven, dus voor sommige dingen gaan we ook minder moeten letten op het ecologische aspect. Helemaal akkoord ook over rap rap beslissen versus wachten. Zo zien wij het ook: sommige dingen moeten ‘groeien’, en wat we nu mooi vinden, kan ook nog veranderen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s