232. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen november-december

Ik heb wat achterstand opgelopen met de blog, maar het was voor het goede doel: ons huis is ondertussen zo goed als bewoonbaar 🙂 Maar ik wil jullie zeker de updates niet ontzeggen, dus hierbij met enige vertraging het overzichtje van november en december!

November begon meteen met een knaller: chape op de drie verdiepen. We hebben nog hard gewerkt om alles klaar te krijgen, maar het is gelukt. We waren heel blij met het resultaat. Eindelijk waren ook al die kabels en leidingen verstopt!

Daarna sneden we overal de randisolatie en plastic folie en foam weg die nog uitstaken. En dan begonnen alle voorbereidingen voor de leemwerken. Het Leemniscaat kwam eind november alle kalkhennepmuren aan de binnenzijde voorzien van een eerste laag leem en dat vroeg véél voorbereidingswerk:

 • we krabden de kalkhennep af waar die wat te dik was (voornamelijk aan het plafond want daar konden we niet werken met bekisting),
 • we voorzagen bepleisterbare houtwolplaat op plaatsen waar er teveel hout moest geleemd worden (bv. de nokbalk),
 • we voorzagen bepleisterbare luchtdichtingstape op alle overgangen met andere materialen (hout, fermacell, …) om barsten te voorkomen,
 • we legden overal stucloper op onze chape (dat deden we wel pas net voordat ze kwamen zodat de chape eerst nog twee weken goed kon drogen),
 • we plakten de ramen en voordeur af,
 • al de kleinere stukken hout die geleemd moesten worden, werden voorzien van een goeie laag primer

En dan kwam de grote dag eraan… 26 en 27 november kwam Leemniscaat al onze kalkhennepmuren en enkele fermacellmuren bezetten met leem. 2 zotte dagen, maar wat een resultaat 🙂 Wij waren er klaar voor en de mannen gelukkig ook! Koekjes en koffie voor de innerlijke mens, leem, water en de machine, en we konden beginnen. We hadden afgesproken dat wij de machine zouden vullen met leem, aangelengd met water. De mannen zouden binnen alles spuiten op de muren, innetten (tegen de scheuren in de leem), gelijk trekken en kammen (zo ontstaat er een reliëf waar de volgende, dunnere laag leem goed op kan pakken).

Na de doortocht van Leemniscaat gingen wij aan de slag en brachten we in praktijk wat we hadden geleerd in de workshop. We voegden de fermacell-naden op, er kwam een net op de afgeschuinde kanten en alle fermacell kreeg een laag primer. We hebben dan alle fermacell-binnenmuren geleemd in één laag (op de kalkhennepmuren kwamen er in totaal 2 lagen maar op de fermacell was één voldoende).

Wij deden dit niet met zo’n grote meng- en spuitmachine, maar met een mixer. Eerst mixten we leem en water, dan werd de leem ‘gezet’ op de fermacell, dan ging Kris er met de reilat over, dan maakten we alles mooi glad met het spackmes en de dag erna sponsten we dan telkens die muur. Per dag deden we ongeveer 2 muren (en aangezien de kalkhennepmuren al gedaan waren, kwam dat neer op één kamer per dag).

9 december kwam het glas in de ramen (gelukkig dat we geen vorst hebben gehad van in november of we hadden nogal gebibberd). Je ziet het: het waren 2 maanden met grote werken en groot resultaat 🙂 Dag op dag een jaar nadat de beton voor de fundering werd gestort, staan we al een heel eind verder!

Nadat de binnenmuren allemaal geleemd waren, begonnen we aan de stopcontacten en schakelaars. Die witte plaatjes op onze geleemde muren, wat een aangekleed en écht zicht ineens 🙂 Mijn schoonvader werkte het schuifraam af en kwam het monteren.

En dan, net voor Kerst werd onze pelletkachel, buffervat, expansievat en boiler nog geïnstalleerd door Jepa.

We beslissen dan ook nog snel voor het eind van het jaar om toch een bouwdroger te zetten (in combinatie met elektrisch kacheltje en ventilator). De pelletkachel werd enkele weken later volledig in werking gezet.

Moe maar voldaan gaan we het nieuwe jaar in, er is enorm veel gebeurd, we kunnen het zelf bijna niet geloven 🙂 We hebben er véél tijd en moeite in gestoken en ook dankzij de onontbeerlijke hulp van familie zijn we heel trots op wat we verwezenlijkt hebben in 2015!

10 gedachtes over “232. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen november-december

 1. Zelf leem aan de muren smeren, brings back memories! Niet vergeten om heel heel heel goed af te borstelen, he! Wij hadden dat blijkbaar niet zo goed gedaan waardoor we 7 jaar later nog steeds stof op onze mouw hadden als we tegen de muur hadden geleund. 😄

  • hahaha 😀 wij moeten idd ook nog goed borstelen in sommige ruimtes… via mijn facebookpagina raadde ook iemand aan om gedroogde melkwei terug liquide te maken en op de leem te strijken, om de leem te fixeren zodat je minder ‘stof’ hebt. misschien dat dat op sommige plaatsen zoals in de gang ofzo wel een idee is…

  • hihi 🙂 dat gaat ook wel wat moeten groeien, voorlopig is de keuken met veel OSB bijvoorbeeld en op termijn zetten we dan een chiquere keuken, de plafonds komen ook later pas,…maar het begint er idd al huiselijk uit te zien nu 🙂

   • Beetje bij beetje komt dat er wel… Na een jaar hebben we nog altijd geen deuren en vloer boven, en is de badkamer ook nog niet af. Om nog maar te zwijgen van de werken buiten :-). Maar nu er een baby op komst is komen sommige werken wel een beetje in een stroomversnelling terecht 🙂

  • merciii 🙂 de pelletkachel is een hydrokachel die de vloerverwarming aanstuurt. voor sanitair warm water hebben we een warmtepompboiler die voor warm water zorgt tot -5°C à -7°C, op de koudere momenten springt de pelletkachel nog even bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s