231. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen september-oktober

De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen…

In de kalkhennep-blogpost kon je het proces van kalkhennep helemaal beleven en dat is meteen ook waar we voornamelijk mee bezig zijn geweest tot half augustus.

Daarna zijn we volop begonnen / verder gegaan met het plaatsen van de binnenmuren. De dragende binnenmuren stonden er al. Daartegen plaatsten we fermacell aan beide kanten. Die muren werden opgevuld met kurkkorrels van 9 mm, die zakken minder in dan kurkkorrels van 6 mm en zijn dus meer geschikt voor verticale toepassingen. De bovenste 20 à 30 cm werden opgevuld met jute-hennep matten. Waar de schouw komt, plaatsen we hittebestendige gyproc. Een stuk van de osb-muur beneden moet ook geleemd worden, dus daar plaatsen we rieten matten op.

We sloten alle collectoren aan voor het sanitair en begonnen dan aan de afvoeren binnen (van WC, handenwasser, lavabo’s, douche, …). Dit was een echte uitdaging, maar het is toch gelukt 🙂

De voordeur kwam er ook in! En tussenin kwamen nog een hele reeks taakjes aan bod zoals alle kabels mooi leggen voor de chape en deze vastleggen, maar bv. ook de regenwaterpomp installeren. Daarna maakten we overal een afkasting voor de chape: dus aan de trapgaten, aan de plaats waar het schuifraam komt, aan de technische kokers en aan bad en douche.

Vervolgens stond op de planning: het plaatsen van een folie (zodat de chape niet direct op het hout of de fermacell komt) en een foam (alleen op de verdiepen, als akoestische isolatie tegen contactgeluid). Hierop kwam nog een folie waar lijnen op stonden om ons op te richten voor de vloerverwarming.

Hierna legden we de vloerverwarming, mits een werfopstart van een paar uur legden we daarna het hele huis vol in twee dagen. Doordat wij de vloerverwarming leggen op de OSB, was dit iets meer werk dan in een ander type huis. Je kon de buizen niet vastprikken maar moest ze met beugeltjes vastvijzen en daarna soms nog eens met een lang bandijzer overal dwars over heen gaan, zodat alles mooi lag.

Ook de luchtdichting mag niet vergeten worden: de naden van de osb-muren worden afgeplakt en waar osb of fermacell de kalkhennep raakt (overgang muur-dak, vloer-dak, muur-vloer) wordt een net gestoken of geplakt zodat dit ingepleisterd kan worden en alles beter toe is. Ook aan de veluxen wordt dat toegepast.

aarding en test vloerverwarmingHierna aarden we alle collectoren, en voorzagen we aarding waar de kachel, douche, bad, … komt. De vloerverwarming werd getest: het systeem werd onder druk gezet om zo te zien of er nergens een fuite is. Gelukkig is alles in orde 🙂

Nu donderdag wordt er gechapt, daar kijken we erg naar uit: alle kabels en buizen zullen nu allemaal mooi bedekt zijn. Dan gaan we er een week niet werken, zodat de chape goed kan drogen. Da’s meteen de eerste keer in héél lang dat we daar een week niet komen!

Ondertussen is het glas en de bijhorende verluchtingsroosters besteld, dat komt er binnenkort aan. We zijn ook volop bezig met tegels voor in de berging zodat de technieken (boiler, buffervat,..) daar kunnen komen.

In de week van 23 november worden de binnenmuren (kalkhennepmuren aan de binnenzijde) en het dak aan de binnenzijde geleemd. Dit wordt gedaan door Leemniscaat, maar wij gaan helpen: bij de voorbereidende werken en ook tijdens het lemen met het vullen van de machine bijvoorbeeld. Maar daarvoor hebben we nog een hoop werk: de gaten voor de ventilatoren maken en alles afplakken onder andere.

De binnenmuren in fermacell zijn al mooi recht en die gaan we zelf lemen. Daar is ook de luchtdichting minder een issue, daarom zagen we dat wel zitten. Om daar al op te anticiperen volgden we midden september in Kamp C (Westerlo) een cursus lemen. We hebben veel bijgeleerd en durven ons daar nu dus wel aan wagen.

Middageten is steeds dé pauze van de dag, en dat deden we in stijl 🙂 Lang leve warm novemberweer zodat we, nu we door de vloerverwarming niet konden binnen zitten om te eten, gewoon konden genieten van het zonnetje buiten!

Tot slot nog even een mooi beeld van exact één jaar geleden, we waren toen de bouw aan het uitzetten, begonnen daarna te graven aan de fundering en op 9 december werd de beton gestort. Dat lijkt al zoo lang geleden 🙂

begin november 2014

10 gedachtes over “231. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen september-oktober

  • Bedankt 🙂 we merken dat we nu voor een aantal zaken beroep moeten doen op professionals, maar dat dat niet wil zeggen dat het sneller en/of beter gedaan is… en da’s wel fijn om te zien 😉 Het is al een hels druk jaar geweest, maar we zijn tot nu toe toch blij met het resultaat…

   • Wij zijn ook aan het verbouwen, met ecologische accenten, maar zo dapper als jullie zijn we niet. Als je die leem op de muur hebt: meerdere keren heel erg goed afborstelen! Wij hebben dat in ons vorige appartement niet gedaan en 7 jaar later hadden we nog stofvlekken op onze kleren als we tegen de muur leunden.

 1. Wauw, Isabel, super! Het doet me er even aan denken dat wij deze tijd vorig jaar ook volop bezig waren met vloerverwarming en afwerking. Wij konden de buizen gelukkig wel ‘vastprikken’. Jullie huis ziet er geweldig uit! Het einde komt nu écht wel in zicht 🙂

  • Bedankt Fieke! Het einde lijkt inderdaad in zicht, maar ik vind dat soms precies een beetje een vals gevoel… in die ‘afwerking’ steek je precies toch ook veel tijd… En omdat we een aantal dingen nu moeten laten doen, is dat ook weer meer administratie enzo en da’s niet per sé fijner 😉 Er zal nog véél moeten gebeuren voor we kunnen verhuizen, ik ben echt benieuwd hoe snel en goed het zal gaan allemaal…

   • In afwerking (en in afwerking kiezen!) kruipt inderdaad heel wat tijd. Daarom kozen wij er bewust voor om enkele zaken nog uit te stellen. Het is hier dus nog verre van af, maar we wonen er toch al :-). Dat papierwerk is inderdaad ook ‘leuk’, maar het stopt nog niet eens je verhuisd bent, dat kan ik alvast ook zeggen ;-).

  • Oei wat een zure reactie!
   Wat bedoel je precies? Aangezien we op iets meer dan een jaar van helemaal niets naar een quasi afgewerkt huis zijn gegaan en konden verhuizen (en dus heel snel zijn kunnen gaan), en verder ook minstens een derde van de totaalprijs van ons huis bespaard hebben door veel zelf te doen, vermoed ik dat je niet helemaal weet waarover je spreekt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s