229. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen juni

Een bizarre post om te maken, omdat er zoveel gebeurd is, dat het bizar lijkt dat dat nog maar een maand geleden is 🙂 Op 28 mei werd de dwangmenger geleverd die we van collega-bouwers huren. 1 juni kregen we een werfopstart van Stroburo en toen konden we van start gaan. We begonnen met de eerste muurtjes kalkhennep. (Op de foto hieronder zie je aan de buitenzijde een panlat die erop blijft voor de gevelbeplanking en dan een tengellat die de tijdelijke plastic folie tegenhield,  die gaat er nog af).

We begonnen met de muur in de keuken, omdat daar geen geopanels (bekistingspanelen) aan te pas kwamen en dat ging eigenlijk best goed! [nvdr: aan kalkhennep kan je moeilijker kasten ophangen, vandaar dat we in de keuken en badkamer een muur in osb voorzien waar achter de kalkhennep komt, maar waar de keuken- en badkamerkasten wel aan kunnen opgehangen worden] Volgende muur werd de muur van de berging, de eerste échte test met een kalkhennepmuur zoals we er nog veel zouden bouwen: aan de buitenkant wapeningsnet en panlatten erop (daarop komt de gevelbeplanking) en aan de binnenkant geopanels van 60 op 120 cm die we met hendels en lange vijzen vastzetten. Aan het einde van de dag halen we alle bekistingspanelen eraf: zo kan je meteen zien of er nog iets gecorrigeerd moet worden en kan je je werk meteen ook bewonderen 😉

We maakten ook de muur tussen de keuken en de berging al toe, die werd geïsoleerd met kurkkorrels die we nog over hadden en verder bovenaan dezelfde isolatie als die die we in de openingen onder de ramen staken: jute-hennepmatten.

Ondertussen voorzagen we wat nodig was voor de wateraansluiting: waar de energiebocht binnenkwam, voorzagen we pvc-bochten van 15° om zo dicht mogelijk tot aan de betonplex te komen waar de waterkraan op zou komen. Een controleur kwam en zag dat het goed kwam en 5 dagen later hadden we stromend water, heel fijn!

Op de warmste dag van juni kwamen ze het water aansluiten, kwamen ze de schouw steken, hielpen we de stelling afbreken en kwam de architect die zei dat we goed van start waren gegaan met de kalkhennep, dat gaf moed 🙂 We hingen dan ook nog met hulp van de aannemer een elektrische lier in de nok van het dak: die gaat ervoor zorgen dat we veel tijd en energie winnen om de kalkhennep naar boven te krijgen 🙂

Verder bestond de maand voornamelijk uit afwisselend elektriciteit en sanitair leggen, geopanels klaarzetten (mooi waterpas zodat de muren niet scheef staan) en kalkhennep muren maken. De ramen werden er ook in gezet, behalve daar waar we nog alle kalkhennep moeten binnenhalen met de lier. De kraan van de aannemer ging weg (net daarvoor plaatsten we met de kraan de fermacell en kepers voor de binnenmuren op het juiste verdiep) en er kwam een nieuwe levering van kalkhennep, kalk en additief: we konden weer voort!

Eind juni slagen we erin om alle elektriciteit en sanitair op gelijkvloers en eerste verdiep te leggen (tenminste wat in de buitenmuren komt te liggen) en om alle kalkhennep op het gelijkvloers af te werken. Onze ouders hebben erg mee geholpen en zo zijn we echt goed kunnen vorderen. Een nieuw verdiep brengt andere probleempjes met zich mee en een beetje een aanpassing qua organisatie van het werk, maar we zien het zitten 🙂 Als die hittegolf nu gewoon stilletjes zijn valiezen wil pakken en wil vertrekken, dan zijn wij contente mensen!

 

breedbeeld :-)

Een gedachte over “229. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen juni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s