228. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen mei

In de maand april werd ons houtskelet gezet, dat kon je in een vorige blogpost lezen. Ondertussen heeft het niet stilgestaan op onze werf!

Begin mei vezen we horizontale vliesplanken tegen de verticale dakspanten. Hiertegen schoten we rieten matten die nog extra werd vastgezet met gegalvaniseerde ijzerdraad.

Het dak werd vervolgens geïsoleerd met kalkhennep, door Stroburo. Over kalkhennep volgt binnenkort een aparte blogpost trouwens.

Toen het dak geïsoleerd was, werd het dak toegelegd en afgewerkt met dakpannen, Veluxen en dakgoten.

Ook binnen stond het niet stil: de gehele roostering van alle verdiepen werd voorzien van OSB-platen (formaldehydevrije OSB, n.v.d.r.). Op het gelijkvloers werd dit reeds geïsoleerd met kurkkorrels zoals je in een vorige blogpost kon zien. Nu er overal ‘vloer’ ligt, kan je veilig rondlopen en krijg je al een beter zicht op de indeling van het huis. We maken ook rond de twee trapgaten een tijdelijke leuning zodat er niemand in kan vallen.

We beginnen dan met elektriciteit en sanitair dat in de buitenmuren komt, zodat de kalkhennep in de buitenmuren zo snel mogelijk kan vorderen. Pas daarna komt de elektriciteit en sanitair in de binnenmuren.

In de berging zetten we al een wand van OSB, waartegen een betonplexplaat komt zodat de elektriciteitskast, de watermeter, … hierop kan komen. In de keuken zetten we een extra kader tegen de ‘muur’ met OSB-plaat ertegen. Hieraan kunnen dan later de keukenkastjes opgehangen worden. We doen hetzelfde in de badkamers. In kalkhennep kan je geen kast ophangen, dus dit moet voorzien worden in de muur.

We schieten glasvezelnet tegen de buitenmuren. Dit wordt de wapening / bekisting voor de kalkhennep aan de buitenzijde. Aan de binnenzijde gebruiken we dan geopanels als glijdende bekisting. Op deze manier moeten we de bekisting alleen aan de binnenzijde verplaatsen. Op het glasvezelnet vijzen we panlatten. Het fijne is dat deze ‘constructie’ kan blijven staan, want later komt de gevelbeplanking gewoon direct op deze panlatten. Op een aantal plaatsen waar er veel regen en wind binnenkomt, hangen we tijdelijk een plastic folie vast met tengellatten, maar deze wordt uiteraard wél verwijderd na het plaatsen van de kalkhennep.

Tot zover de vorderingen van de maand mei. Begin juni beginnen we aan de kalkhennep,  maar eerst hebben we nog wat werk zodat alles klaar is. Dat is dus die elektriciteit en sanitair,  maar dat is bv. ook nog het isoleren van de plaatsen onder of boven de ramen, die we isoleren met jute-hennepmatten. We zetten bv. ook tengellatten vast op de grond zodat we hier bij het plaatsen van de kalkhennep de bekisting tegen kunnen zetten.

3 gedachtes over “228. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s