227. Kurkkorrels als vloerisolatie met blik achter de schermen bij De Vlaspit

kurkkorrelsAfgelopen weekend hebben we ons bezig gehouden met de vloerisolatie van ons huis. We hadden de vloer kunnen isoleren met kalkhennep, maar we hadden daarvoor een paar praktische bezwaren. Eerst en vooral: we moeten hierna de elektriciteit, sanitair, .. nog leggen dus het zal nog even duren vooraleer we met de kalkhennep in de muren beginnen. Dan staat die dwangmenger daar lang niets te doen en dat kost geld… Verder moet dat kunnen drogen, en wilden wij net zo snel mogelijk alles kunnen toeleggen met OSB zodat we erop konden stappen. Onze architect raadde kurkkorrels aan, dat even goed isoleert en voor de vloeropbouw dan veel makkelijker is.

Op één dag hebben we 2/3de van de vloeropbouw gedaan met kurkkorrels en OSB. Nu we een goede lijn hebben om ons op te baseren, gaat de rest vast nog heel vlot gaan. We zijn dus héél erg te spreken over dit systeem dat erg proper en aangenaam om werken is.

De vloeropbouw ziet er als volgt uit:

 • op de sokkels, die met roofing afgebrand zijn zodat het vocht niet kan stijgen in het hout, is de houten roostering vastgemaakt met een chemische verankering
 • onderaan de roostering zijn houten latten gevezen
 • hierdoor kunnen in de roostering planken gelegd worden
 • op de roostering en die planken komt een delta vitaxx doek (dit is een dampdoorlatende (onderdak)folie)
 • daarop worden de kurkkorrels gestort
 • hierna vijzen we OSB-platen op de roostering.

Dat klinkt moeilijker dan het is, zoals je op de foto’s hieronder zal zien. En da’s meteen hét voordeel: het is zo makkelijk zelf te doen!

Recycork op onze werf

recycorkWij gebruiken de kurkkorrels Recycork met een korrelgrootte van 6mm. Die zijn geschikt voor de isolatie van horizontale constructies: plafonds en vloeren met balkenroostering. We hebben in totaal 15m³ nodig, deze werden gekeverd in zakken van 100 liter. Voor wie het interesseert, de lambda-waarde λ = 0,043 W/mK. (Aan de hand van deze waarde wordt het isolerende karakter van het materiaal bepaald. Deze waarde stelt de warmtegeleiding van specifieke materialen vast en vormt de basis om de overige isolatiewaarden te berekenen. Materialen met een lage lambda-waarde zorgen voor een betere isolatie omdat er minder warme verloren gaat).

De voordelen van kurkkorrels
 • Gemakkelijk zelf te plaatsen
 • Aansluitende isolatie: door de fijne korrel blijven geen voegen of spleten onbedekt
 • Sterke warmteopslagcapaciteit
 • Zeer goed geluidsisolerend
 • Vochtregulerende eigenschappen
 • Geen emissie van schadelijke vluchtige stoffen (wijngeur verdwijnt na beperkte tijd)
 • Wordt niet aangevreten door knaagdieren
Achter de schermen bij De Vlaspit

VlaspitDeze kurkkorrels komen van De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel dat zich richt op mensen die moeilijk geïntegreerd geraken op de gewone arbeidsmarkt. Ik mocht er op een zonnige dag in maart een kijkje gaan nemen achter de schermen en deel mijn indrukken graag met jullie!

In 2011 werden de activiteiten van het Waalse ‘Le Petit Liège’ overgenomen door het sociale economiebedrijf De Vlaspit uit Scherpenheuvel. De Vlaspit erfde het inzamel- en afzetnetwerk van de vzw in Wallonië en Brussel en breidde dit netwerk uit met tal van inzamelpunten in Vlaanderen. (5 jaar geleden vermeldde ik Le Petit Liège trouwens al eens op mijn blog 🙂 ).

De Vlaspit zamelt gebruikte wijnstoppen en ander kurkafval of -overschotten in via zo’ n 900 inzamelpunten in België en in het buitenland. Hun medewerkers sorteren, vermalen en granuleren de kurken stoppen volgens verschillende diktes, dit al naar gelang de toepassing. Hieronder krijg je een impressie van de werkwijze. Nadat de kurken gesorteerd en gekeurd worden (er mag geen metaal of plastic meer aan zitten, en ook de plastic kurken kunnen niet mee vermalen worden), gaan ze de band op en worden ze in het machine vermalen tot de gewenste korrelgrootte. Die worden in zakken van 100l gedaan en worden zo afgeleverd bij de klant.

Recycork

stockageHet is duidelijk dat er een frisse wind waait door De Vlaspit: de werkplaats is grondig vernieuwd en het gebouw ziet er echt mooi uit. Momenteel wordt een achtergelegen theaterzaal die in onbruik is, omgebouwd om meer stockageruimte te krijgen. Want als ze bestellingen krijgen, moeten ze tijdig kunnen leveren en dus op voorhand kunnen stockeren. Om je een idee te geven: wij hebben voor onze vloerisolatie 15m³ kurkkorrels nodig. Dat zijn dus 150 zakken van 100l kurkkorrels!

Wij zijn er supertevreden van, dus moest je na het lezen van deze blogpost ook graag meer info willen over kurkkorrels als isolatie, wend je je best meteen tot de mensen van de Vlaspit. Ze zullen je met plezier meer info of een offerte op maat geven!

Praktisch:
Website van de Vlaspit
Website van Recycork

6 gedachtes over “227. Kurkkorrels als vloerisolatie met blik achter de schermen bij De Vlaspit

 1. Mooi project!

  Ik veronderstel dat die kurkkorrels ook gebruikt kunnen worden bovenop een betonnen vloerplaat? Op de vloerplaat een kaderwerk voorzien met SLS van 140mm hoog en dan de tussenliggende ruimte opvullen met de korrels.Zou ook hier een vitax-doek moeten gebruikt worden?

  Alvast merci voor de reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s