224. DIY Werftoilet

Nu de bouw stilaan op gang komt, hebben we ook een werftoilet nodig. Je kan er één huren, aan €40 per maand, al dan niet met chemische substantie in die ze dan geregeld komen leegpompen. Probleem is 1) dat ik dat verloren geld vind, 2) dat onze toilet niet aan de straatkant kan staan en ze moeten daar aan kunnen om die te ledigen.

Een tweedehands werftoilet vinden bleek moeilijker te zijn dan gedacht. Ik vond er wel één op Kapaza, maar die persoon heeft nooit gereageerd… En dus begon het idee te groeien om een compost-werftoilet te maken. Zo gezegd, zo gedaan: we hadden superveel chance dat Fieke haar oude werftoilet niet meer gebruikte, hun huis is nu immers af. Hun werftoilet was gemaakt van recuperatiemateriaal en wij konden die nu bij ons zetten, supernieuws! Een tripje Muizen-Merelbeke later hadden we een WC-hokje mét deur én slot én dakje 🙂 Bij hun stond de werftoilet rechtstreeks op de septische put. Dat ging bij ons niet want onze septische put is nog niet gegraven.

separett-privy-500Op eco-vakantie in Hongarije maakten we al kennis met een composttoilet en dat was supergoed meegevallen. We vertrokken dus van dat WC-huisje en ik ging op zoek naar composttoiletten. Er één kopen was nogal duur voor wat het moest zijn… Maar gewoon een WC-bril en emmer ging ook niet: blijkbaar heb je dan veel meer kans op geurtjes. Je kan dus beter een gescheiden afvoer van de kleine, respectievelijk grote boodschap hebben. Onder andere via Green Evelien kwam ik op het idee om een Separett Privy 500 te gebruiken. Er was dan wel een kost aan verbonden, het was een éénmalige investering die zeker niet verloren zou zijn: ofwel gebruiken we die later nog als het meevalt, ofwel verkopen we het systeem door voor een prijsje als werftoilet voor een volgende werf.

We gingen dus aan de slag: met vochtafstotende OSB maakten we een bak met deksel. In het deksel maakten we een gat op maat van de WC-bril (op de verpakking staat een mal die je kan gebruiken bij het zagen op maat). Dan vezen we de WC-bril op het deksel. Op de foto hieronder zie je dat we eerst probeerden om de buis voor de kleine boodschap rechtstreeks aan te sluiten op de WC-bril, zoals het de bedoeling is. We hebben beslist om dat niet te doen en volgden het principe dat de leverancier zelf op zijn blog had getoond. Bij het composttoilet zit standaard een opzetstuk als WC-bril + deksel in polystyreen. Voorlopig gaan we dat wel gebruiken, maar je kan dit indien gewenst ook vervangen door een gewone WC-bril.

composttoilet

De installatie van de toilet gebeurde als volgt: we groeven een grote regenton in en zorgden voor een buis (tunneltje) van in het wc-hokje naar daarbuiten. We hebben dan een houten kader waterpas geslagen en vastgevezen. Het WC-kotje is hierop dan geinstalleerd, de buis voor de kleine boodschap staken we dan door het tunneltje dat we voorbereid hadden. Waar de buis uitkwam, groeven we een put en daar kwam een zak grind op, en daar staken we de buis in. Daarna gooiden we die put terug toe. We zaagden een gat in het WC-kotje en zetten dan de WC-bak vast in het kotje. Er staat nu speciaal kampeertoiletpapier dat snel vergaat en een emmer met zagemeel om over de grote boodschap te doen, ter bevordering van het composteringsproces en tja, omdat het oog ook wat wil 🙂

Het voordeel is dat dit systeem weinig uitlegt behoeft voor bezoekers. Ik heb nu een bladje gemaakt met een paar richtlijnen (dat mannen zittend moeten plassen vermits de gescheiden opvang, dat het toiletpapier gewoon in de pot mag want dat dat snel vergaat, dat je na een grote boodschap een paar scheppen zaagsel in de ton moet doen, dat je er liefst op let dat er niets in de ton valt dat er niet hoort 🙂 ).

Dit idee en de uitvoering kwam dus tot stand dankzij verschillende mede-bloggers, zo fijn 🙂 De evaluatie van het systeem zal voor binnenkort zijn, eerst moet het wat getest worden! Voorlopig is het in elk geval superfijn om een toilet te hebben als we een dagje gaan werken! Het idee kan zeker ook gebruikt worden op vaste campings, op mensen die ergens een grond hebben waar ze kweken of telen of logeren en waar geen WC-voorziening is.

Oh ja, nog dit: het toilet is ondertussen al een kleine maand in gebruik en doet tot op heden zeer goed dienst 🙂 

11 gedachtes over “224. DIY Werftoilet

  • ja awel ik had ook op verschillende plaatsen gezocht en de leveringskosten afgewogen en vond het ook raar dat er zo’n prijsverschil op zat… (die geïsoleerde zitting zou ik niet kopen trouwens, een gewone WC-bril is eens zo handig)

 1. Wij staan voor een verbouwing van +/-2 jaar en zijn volop aan het breekwerk bezig. Het hele huis is ondertussen ‘gestript’. Alleen het toilethokje is nog intact (met één waterleiding er naartoe en de afvoer doet het ook nog) Ooit gaat ook de toilet eraan moeten geloven en we overwegen tijdelijk een composttoilet te plaatsen in de tuin. Jullie oplossing lijkt me de ideale manier om dit aan te pakken. Die plastieken hokjes waar regelmatig vrachtwagens voor moeten af- en aanrijden, lijken ons niet ideaal.
  Graag had ik geweten hoe je ervaringen zijn na het een hele tijd te gebruiken. Is er geurhinder? Onze tuin is smal en we willen de buren niet opzadelen met onze geurtjes. 🙂
  Werk jij met een aannemer voor de grote werken? Gaan deze mensen akkoord met het gebruik van deze composttoilet of laten zij toch een dixi-toestand aanrijden?
  Heb je de regenton ondertussen al moeten legen? Is dit goed te doen?
  Alvast bedankt voor je antwoorden.

  • Hey Jona,
   We kunnen het écht aanraden!
   Ze staat er nu nog, we hebben ze gebruikt tijdens hitte en sneeuw, nooit geurhinder gehad. Die gescheiden opvang is echt de key tot minder/geen geurhinder!
   Bij ons was de redenering ook dat we in zo’n smalle straat geen WC voor de mensen hun voordeur wilden zetten 🙂
   Wij hebben met een aannemer gewerkt voor het houtskelet (die zijn toch een paar weken bij ons geweest) en verder met aannemers voor isolatie van het dak, en bv voor de chape.
   Er heeft nooit iemand geklaagd over de composttoilet. De meeste mannen gingen voor een kleine boodschap soms wel in een hoekje staand plassen, maar verder is ze gewoon goed gebruikt, ook door vrienden en familie die eens kwamen helpen of kijken.
   We hebben de ton nog altijd niet moeten legen om de simpele reden dat dat echt goed composteert met dat zaagsel erbij. Dat is nu gewoon echt pikzwarte compost en die zakt goed aan.
   Als we die nu willen legen, dan zou ik gewoon zeggen: 3 à 4 weken niet gebruiken en dan leegschuppen: is niet meer zichtbaar wat het was tegen dan 🙂
   Als je nog iets wil weten, laat maar horen!
   groetjes, Isabel

   • Besteld bij ecosave.nl. Dat leek ons de goedkoopste. Er is ook een winkel in Arendonk, maar dat is nogal ver voor ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s