222. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen januari-februari

We hebben niet stilgezeten de afgelopen tijd!

Met het nieuwe jaar ging meteen de bekisting van de funderingssokkels eraf. Verder legden we ook de aardingslus die onder garage ligt, verder in de grond tot aan de voorzijde van het huis. De zon is vaak van de partij, het is koud maar als je bezig bent, goed te doen!

Vervolgens graven we een sleuf van de voorgevel loodrecht naar de rooilijn. Hierin komen de wachtbuizen voor water, elektriciteit, gas, televisie, … Vooraan het huis moet een werkput van 1m³ opengelaten worden. De wachtbuizen worden aangesloten op de energiebocht en zo komen de kabels het huis in. De energiebocht ligt op de foto klaar, maar moet nog in een bekisting geïsoleerd worden en vastgezet worden. Ondertussen wordt ook de werfkast geaard, gekeurd en aangesloten.

We steken de energiebocht die geïsoleerd wordt in een bekisting van betonplex met daarin 12 cm isolatie. De wachtbuizen worden aangesloten op de energiebocht en de geul voor de wachtbuizen kan toe.

We graven de waterafvoer die onder het huis komt te liggen. Dit is zowel regenwaterafvoer (RWA) als de afvoer van vuil water (dirty water), nl. van de toiletten, lavabo’s, wasmachine, keuken,… (DWA). Er komt ook al een verbinding tussen de regenwaterput (die er later pas komt) en de technische koker waar de regenwaterpomp komt. Het water uit de regenwaterput zal gebruikt worden voor de wasmachine en om de toiletten door te spoelen.

Dan komen alle buizen erin met de juiste diameter (diameter 110 voor regenwaterafvoer en 125 voor vuil water afvoer). We plaatsen ook toezichtsputten. We hebben nog niets vóór het huis gegraven van waterafvoer, daar komen voorlopig doppen op zodat we dat later kunnen aansluiten als alles van regenwaterput, vetafscheider, septische put, … gelegd wordt.

Deze buizen komen dan via 2 bochten van 45º naar omhoog, boven de afgewerkte grond, zodat we die binnen kunnen aansluiten als de vloeropbouw klaar is. Eerst zie je de afvoer van de WC van het gelijkvloers, vervolgens de keukenafvoer en dan de technische koker met in het midden afvoer van de WC (1) en ander vuil water van douche en lavabo’s (2) en dan aan de uiterste einden de aanvoer van het regenwater naar de regenwaterpomp (links) en de wachtbuis voor regen- en leidingwater voor de garage.

Om van op vorstvrije diepte omhoog te komen met het regenwater tot in de berging (en ook voor een wachtbuis van regen- en leidingwater voor de garage), hadden we 2 geïsoleerde buizen nodig. We gebruikten hiervoor een buis van 110 diameter in een buis van 160. met kleine vijsjes op een aantal plaatsen zorgden we dat de buizen op een gelijke afstand in elkaar schoven. We boorden dan om de 20 cm gaten in de buis van 160 en spoten daar pur in. Da’s niet ecologisch, maar hier wel superhandig en dit wordt ingewerkt in de vloeropbouw, waardoor dit geen impact heeft op het binnenklimaat.

Om ook de latere aanbouw en garage en een eventueel tuinhuis te voorzien van elektriciteit, leggen we nu al een wachtbuis die vertrekt van aan de elektriciteitskast naar de plaatsen waar de elektriciteit moet komen. In die wachtbuizen zit een trekdraad zodat we de  kabels er dan later doortrekken.

 

Nu zijn we helemaal klaar voor het houtskelet! Maar ook op een ander vlak vorderden we goed: mijn schoonvader is bijna klaar met de ramen. Ze moeten nog in elkaar gezet worden en dan volgt nog de voordeur en het schuifraam. Maar vooraleer de ramen in elkaar gezet worden, gaan we ze op een natuurlijke manier behandelen. We hebben producten van WOCA gekocht: aan de buitenzijde een olie die ervoor zorgt dat er bescherming is, maar dat het hout toch kan vergrijzen en aan de binnenzijde een behandeling die ervoor zorgt dat het hout beschermt is tegen vergeling en vlekken.

Als alles goed gaat begint de aannemer binnen 14 dagen met de voorbereidingen in zijn atelier voor het houtskelet, de week erop beginnen ze het skelet te plaatsen.

Een gedachte over “222. Foto-overzichtje van de bouwvorderingen januari-februari

  1. Hier wordt prachtig werk geleverd en volgehouden! Er komt veel voorbereidend werk bij kijken. De organisatie loopt gesmeerd mag je wel zeggen. Ben benieuwd om binnenkort het houtskelet te zien verrijzen. Goede moed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s