218. Vintagemagie

Tussen de werken door op onze grond, ben ik ook bezig met creatieve projectjes. Iets minder met naaien op het moment, maar iets meer met decoratie voor het huis of met oude meubeltjes terug mooi maken zodat ze in ons toekomstig huis een mooi plaatsje kunnen krijgen. Een massief houten kastje opschuren en dat lakken in een nieuw kleurtje, eventueel nieuwe handvaatjes erop en klaar is kees: klassiekere meubels upcyclen is eigenlijk een vrij makkelijk en dankbaar iets. (Je hoeft het natuurlijk niet te veranderen van kleur, je kan het ook behandelen tegen vlekken en eens goed ‘in de boenwas zetten’). Maar als je pakweg The Vintage Market (website of facebook) even in het oog houdt, merk je ook: meubels uit de fifties, sixties en seventies zijn in! Ook in de Kringwinkels zijn ze erg gegeerd.

VintagemagieZijn ze in goede staat? Goed, maar dat zal je merken aan de prijs en dan is er niet veel meer aan. Zijn ze in minder goede staat? Dan sta je voor een uitdaging: gefineerde blokplaat of vezelplaat restaureer je namelijk niet zoals een klassiek massief houten meubel. Het zou erg spijtig zijn, moest je een meubeltje dat nog van je grootouders is geweest, dat je in de Kringwinkel kocht of dat je ergens op een rommelmarkt of speciaalzaak voor vintage kocht, vakkundig omzeep helpen omdat je er geen verstand van hebt. Daarom vind ik het boek van Vintagemagie een echte aanrader om zo kennis op te doen over het restaureren van dit type meubels.

In deel 1 van het boek wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het materiaal dat je nodig hebt om zo’n meubelrestauratie tot een goed einde te brengen. Goed begonnen is half gewonnen! Ga voor lakverven, boenwas en ander materiaal indien mogelijk zeker op zoek naar een ecologische variant!

singerIn deel 2 komt eigenlijk restaureren van design aan bod. Zowel gewone meubelen als zitmeubelen (met dus ook het stofferen enzo) komt hierin aan bod. Het is heel helder uitgelegd, met mooie en erg duidelijke stap voor stap-foto’s. Onlangs kocht ik een oud Singer naaimachine uit de jaren 60. Er zijn vlekken op het hout en ik zal me dus helemaal inlezen om er zo voor te zorgen dat dit prachtig stuk weer als nieuw is! (op de foto is het naaimachine naar binnen geklapt en staat onze stereo erop)

In deel 3 toont Willem hoe je gewone of zelfs banale retrospulletjes kan pimpen. Een techniek die ik geleerd heb uit het boek en binnenkort zal toepassen is bijvoorbeeld het behangen van (een deel van) een meubel. We hebben een mooie, klassieke dressoir van mijn ouders gekregen toen zij verhuisden. Die komt achteraf in ons nieuwe huis te staan. Vooraan zijn er 4 deurtjes met een soort ‘kadertje’ op elk deurtje: in die kadertjes zal een mooi stukje behang van Orla Kiely komen. Zo bereik je een maximum effect en dankzij de goede tips ben je zeker van een mooi resultaat!

Het boek kost €29,90 en dat is maar een kleine prijs in vergelijking met het geld dat je uitspaart doordat je nu zelf meubeltjes onder handen kan nemen en het niet per sé moet uitbesteden! Geef op die manier een familiemeubel of een meubel uit de Kringwinkel een nieuw leven en breng zo wat meer authentiek leven in huis 🙂

Heb je nog vragen over het boek? Stel ze dan zeker hier, dan probeer ik een antwoord te geven (als het op inhoud van het boek aankomt). Anders ga je je moeten wenden tot de auteur en decorateur Willem Fouquaert. Er bestaan nog verschillende andere boeken van dezelfde auteur: Meubelmagie 1 en 2, Verfmagie, Kleurmagie, Kalkmagie en Decoratief verven. Stuk voor stuk boeken waarmee je praktisch aan de slag kan.

Dit boek heb ik gekregen als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen mening.

Een gedachte over “218. Vintagemagie

  1. Wat leuk je zie veel bij kringloop meubels die echt oud zijn en zeker leuk als je weer op knapt echt leuk ik ben een liefhebber van meubels op te knappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s