217. Bouwupdates 2015

2015 wordt hét jaar van de bouw. Bijna alle voorbereidende werken zijn achter de rug, nu komt stilaan het echte werk in zicht! In onze living hangt een grote kader van 70 op 50 waar we met whiteboardstiften alle grote en kleine to do’s schrijven (en uitwissen als ze klaar zijn – een fijn moment altijd 😉 ). Hieronder vind je de vorderingen in het jaar 2015, deze blogpost wordt dus geleidelijk verder aangevuld.

 • eind december/begin januari: de ramen vorderen heel goed!
 • weekend van 3 januari: we halen het grootste deel van de houten bekisting van de funderingssokkels. De aardingslus die onder de fundering van de garage ligt, graven we verder in tot aan de plaats waar de meterkast komt. We halen de rest van de houten bekisting van de funderingssokkels en graven de geul en werkput voor de wachtbuizen en energiebocht. Dit zijn voorbereidende graafwerken zodat Eandis de werfkast (tijdelijke aansluiting met definitieve kabel) kan komen aansluiten. Tijdens het werken komt er iemand de resterende stukken van de bouwnetten ophalen, hij vond ons via Freecycle en zal die gebruiken om te smeden. Wij zijn er vanaf en het doet nog dienst!
 • 7 januari: we spreken af met Koen Lynen van Peko, de aannemer voor het houtskelet. Hij begint begin maart met de voorbereiding in zijn atelier en tegen half maart komt het skelet er dan! We bevestigen de levering van de kurkkorrels van bij De Vlaspit vzw op een afgesproken datum en maken concrete afspraken voor het dak met kalkhennep (dit zal het Stroburo doen)
 • weekend van 10 januari: we gaan de werfkast, energiebocht, wachtbuizen, EXVB-kabel halen. We graven de sleuf voor de wachtbuizen nog iets dieper en sluiten de werfkast aan en aarden ze. De werfkast is klaar om gekeurd en daarna aangesloten te worden!
 • weekend van 17 en 18 januari: we gaan naar de Bouw en Reno beurs in Antwerpen en hebben daar al een inleidend gesprek met Selfmatic (zelfbouwpakketten voor elektriciteit, verwarming en sanitair). We kunnen nu de voorbereidingen treffen zodat zij een offerte op maat kunnen maken. We mogen bij Fieke een werftoilet gaan halen. Zij zijn nu bijna klaar met de bouw en hebben die niet meer nodig. Bij hun stond die rechtstreeks op de septische put. Omdat onze septische put nog niet steekt, gaan we er een composttoilet van maken. Meer info volgt 🙂
 • week van 19 januari: alle PVC-buizen (wachtbuizen en waterafvoer) worden geleverd. We vorderen met de regeling voor de ABR-polis. De werfkast wordt gekeurd. Ze komen van het stad langs om te laten weten hoe diep de riolering zit om de helling van onze buizen te berekenen. We isoleren de energiebocht in een bekisting, zetten die waterpas vast in de grond, sluiten er de wachtbuizen op aan en gooien de sleuf voor de wachtbuizen terug toe. We maken de bak voor het composttoilet.
 • week van 26 januari: We maken een afspraak met Eandis voor de aansluiting van de elektriciteit (voor volgende week). We regelen 5 watertonnen (IBC-containers) van telkens 1000l, in totaal hebben we voor de kalkhennepbouw 19.000m³ nodig. We kopen een kraantje dat op de tonnen past, zodat we er een Gardena tuinslang aan kunnen hangen. We beginnen te graven voor de buizen van de waterafvoer die onder het huis komen te liggen.
 • week van 2 februari: De laatste maand voor de start van de houtskeletbouw gaat in, spannend! We spreken af met de architect om nog vanalles te bespreken. Eandis komt de werfkast aansluiten. We maken al een deel van ons composttoilet, daar wordt binnenkort een aparte blogpost aan gewijd 🙂 De grond is zo hard bevroren dat we zelfs na uren zon geen mm kunnen graven.
 • week van 9 februari: We graven alle sleuven voor de buizen van de waterafvoer. We gaan met ons stopcontacten- en lichtenplan + basic sanitair plan langs bij Selfmatic voor een offerte op maat. Onze compost-werftoilet is geïnstalleerd. Ons EPB-verslag is niet zo volledig en wat onduidelijk, we hebben heel wat aftoetswerk met Selfmatic en de architect…
 • week van 16 februari: we beginnen het het leggen van de buizen van de waterafvoer en de toezichtsputten.
 • week van 23 februari: dinsdag zien we de aannemer en bespreken we praktische afspraken en de planning. Woensdag bespreken we de offerte voor elektriciteit, sanitair, regenwatterrecuperatie en de zonneboiler bij Selfmatic. Vrijdag werken we het leggen van de buizen verder af. Zaterdag de finishing touch van de buizen en we gaan 4x naar het containerpark (met groenafval en steenpuin) om het terrein helemaal proper te hebben voor als de aannemer komt. Zondag oliën we de ramen aan de buitenzijde ter bescherming tegen weersinvloeden.
 • week van 2 maart: in het weekend zorgen we ervoor dat de grond volledig proper is: we brengen 4 m³ naar het containerpark, 2m³ groenafval en 2m³ steenpuin en resten van de houten bekisting. Verder zorgen we dat de grond helemaal egaal is: alle putten worden opgevuld, alle grond wordt gelijkgetrokken en we zaaien terug wat in zodat het hierna geen modderpoel wordt als het regent.
 • week van 9 maart: in het weekend zetten we samen met mijn schoonvader de ramen in elkaar: de vleugels worden in de kaders gemonteerd, de rubbers voor de luchtdichtheid worden op maat geknipt en erin gezet. De ramen zijn nu af, heel fijn om ze volledig af te zien! Mijn schoonvader begint hierna aan de voordeur die we zelf tekenden en aan het schuifraam.
 • week van 16 maart: we bevestigen de offerte voor de elektriciteit, sanitair en regenwater bij Selfmatic. We krijgen er meteen de instructieboekjes bij waar we al in beginnen ‘studeren’. De aannemer van het houtskelet komt de werf checken vooraleer hij begint. Alles is oké, hij vraagt alleen om de sokkels iets meer af te platten aan de zijkant om te vermijden dat de roofing die op de betonnen sokkels komt doorgesneden wordt door het scherpe beton. Mijn hubbie doet dat voortreffelijk en met een bijtel op de Makita is de klus echt snel en proper geklaard. Ondertussen begin ik met palletten te installeren als omheining rond onze moestuinbakken 🙂
 • week van 23 maart en 30 maart: de aannemer werkt in zijn atelier aan de roostering en houtskelet van ons huis zodat het snel vooruit kan gaan op de werf.
 • weekend van 4-6 april: de bouwkraan wordt geplaatst, al het hout voor het volledige gelijkvloers wordt geleverd, wij vijzen latten aan de onderzijde van de roostering (zodat daar achteraf latten kunnen in komen). We doen nog allerhande kleine werkjes: er staan nu een scharnier en wieltjes op de bouwhekken, de ladders hangen omhoog in de werfkeet, … vanaf dinsdag 7 april gaat de aannemer volle bak aan de slag op de werf.
 • week van 7 april: in 4 dagen wordt er roofing op de sokkels gebrand, plaatst de aannemer de roostering voor het gelijkvloers (dag 1), staat het gelijkvloers recht (dag 2), wordt roostering van het eerste verdiep gezet (dag 3) en staat het eerste verdiep recht zonder binnenmuren (dag 4). Superfijn om te zien 🙂 In het weekend vijzen wij nog aan de zijkanten verder latten onder de roostering en voegen we de opening tussen roostering en sokkels op met krimpvrije mortel.
 • week van 13 april: deze week werden de binnenmuren van het eerste verdiep gezet (dag 5), dinsdag werd de roostering bovenop het eerste verdiep geplaatst (dag 6). Woensdag werd er niet gewerkt op de werf omdat het even wachten was op de nokbalk. Donderdag wordt de nokbalk geleverd (dag 8).
 • week van 20 april: deze week werd het skelet afgewerkt. maandag worden de voor- en achtergevel van de zolder gemaakt, alsook de binnenmuur die daar staat (dag 9), dinsdag werden die driehoeken op de roostering van het eerste verdiep gezet en kwam de nokbalk erop (dag 10). Woensdag en donderdag werden alle dakspanten op de nokbalk gemonteerd (dag 11 en 12). Vrijdag werden de kaders voor de Veluxen in de dakspanten gezet. Het skelet is af!
 • verlengd weekend van 24-26 april: Vrijdag werden de kurkkorrels geleverd (150 zakken van 100 liter!) , alsook de rietmatten en gegalvaniseerde ijzerdraad. Deze worden door ons aan de binnenzijde van de dakspanten geniet, zodat het dak klaar is om geïsoleerd te worden met kalkhennep. Tegen zondagavond hebben we alle vliesplanken horizontaal op de dakspanten gevezen, om de 20 cm (geteld van bovenkant tot bovenkant). Een deel van de rietmatten hangt er ook al tegen. We hebben ook een werftrap (“molenaarstrap”) geïnstalleerd van het gelijkvloers naar het eerste verdiep. De IBC-containers met in totaal 5000 l water in zijn ook al gevuld voor als ze in de week van 4 mei de kalkhennep in het dak komen plaatsen.
 • week van 27 april: we vieren onze huwelijksverjaardag op de zolder van ons huis, de resterende vliesplanken tegen de dakspanten vijzend. Dinsdag en donderdag schieten we de resterdnde rietmatten tegen de vliesplanken.
 • verlengd weekend van 1 mei: we schieten de gegalvaniseerde ijzerdraad tegen de rietmatten. Het dak is klaar voor de kalkhennep. We leggen de roostering vol CDX-platen en schieten de Delta Vitaxx doek in de roostering. We proberen al een stukje van het wapeningsnet tegen de SLS-en (de balken die de “muren” vormen).
 • 8 en 11 mei: Stroburo komt ons dak isoleren met kalkhennep
 • weekend van 9 mei: zaterdag werken we nog vanalles af. Zondag wordt bijna het volledige gelijkvloers gevuld met kurkkorrels en we vijzen de OSB op de roostering. 
 • week van 11 mei: de aannemer (nog steeds Koen Lynen, Peko) begint aan de voorbereidingen om het dak toe te leggen. Er komen houtwolplaat, delta vitaxx, panlatten en tengellaten op het dak en er wordt een stelling gezet. De dakpannen worden geleverd.
 • lang weekend van 7 mei: we werken het gelijkvloers verder af met kurkkorrels en OSB. Vrijdag gaan we de elektriciteit en sanitair halen bij Selfmatic en beginnen we met OSB op zolder (daar liggen er al platen klaar). Zaterdag en zondag werken we de OSB op zolder verder af.
 • week van 18 mei: de pannen worden op het dak gelegd, de OSB op het eerste verdiep wordt afgewerkt, het wapeningsnet wordt rond het gelijkvloers vastgezet met panlatten en omwikkeld met plastic zodat we droog zitten.  De ramen op het gelijkvloers worden geplaatst. Na een werfbezoek van de architect weten we weer helemaal wat doen! We beginnen aan elektriciteit en sanitair.   
 • week van 25 mei: we steken vlashennepisolatie onder en boven de ramen. We bereiden de plaatsing van de watermeter voor. De dwangmenger wordt geleverd en we beginnen aan de kalkhennep na een werfopstart met Stroburo. We leggen verder elektriciteit en sanitair.
 • week van 1 juni: de kraan gaat weg, de stelling gaat weg, we hebben nu ook stromend water in huis. We plaatsen een elektrische lier in de nok van het dak zodat we daarmee de kalkhennep naar de verdiepen kunnen vervoeren. Er komt een nieuwe levering kalk, hennep en additief. De architect komt nog eens langs, we stellen veel vragen en worden gerustgesteld: we zijn goed bezig 🙂
 • week van 8 juni: de laatste week van onze volledige maand bouwverlof: we vliegen er nog eens goed in met kalkhennep! De ramen op het eerste verdiep worden ook geplaatst.
 • lang weekend van 19 juni: de laatste ramen op het eerste worden geplaatst. we leggen bijna alle elektriciteit op het eerste verdiep en ook al een deel van het sanitair van de badkamer. We zijn bezig met offerte voor vloerverwarming, voor de pelletkachel, … we zoeken al een beetje uit wat de volgende stappen zijn maar gaan ondertussen door met kalkhenneppen.
 • lang weekend van 26 juni: de laatste muur van het gelijkvloers wordt gekalkhennept (hoe dat hier ook al een volledig ingeburgerd werkwoord is geworden 🙂 ). we werken de elektriciteit van het eerste verdiep af en beginnen aan de elektriciteit op het tweede verdiep.
 • … to be continued … 

Voorziene timing:

 • Vanaf eind juni nemen we telkens verlengde weekends tot eind augustus in de hoop dat alles zo goed mogelijk kan vooruit gaan.

Onder het knopje bouwupdates in de rechterkolom op deze blog kan je deze pagina steeds terugvinden om te lezen over nieuwe bouwnieuws. Klik hier voor de bouwupdates van 2013-2014.

6 gedachtes over “217. Bouwupdates 2015

 1. Dag Isabel,

  Marie-Laure van Barchi heeft me opmerkzaam gemaakt op je blog. Wij gaan een strobalenwoning bouwen in de buurt van Bouillon en ik had haar gevraagd naar een project van Barchi dat qua woonoppervlak vergelijkbaar was met wat wij gaan bouwen. Dit om een idee te krijgen van de ruimte. Leuk om je bouwverslag te lezen, er staat ons nog een hoop werk te wachten maar dan hebben we wel een eigenhandig gebouwd droomhuis! Ik ga zeker ook nog een kijkje nemen op de rest van je blog, want wij willen ook zo ecologisch mogelijk leven.

  Groetjes, Andrea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s