215. Ecologisch tuinieren in een handomdraai!

cover handboek ecotuinierenIk geef alvast toe: de titel is misschien wat misleidend 🙂 Maar een pagina van het “Handboek ecologisch tuinieren” omslaan is eigenlijk ook een “handomdraai” hé!

De laatste jaren is er terug meer en meer aandacht voor het nut en belang van ecologisch tuinieren. Sommige mensen doen dit al heel hun leven, anderen kregen er meer recent interesse voor en willen graag van hun moestuin een ecologisch gebeuren maken, in het belang van de natuur, de (huis)dieren en hun eigen gezondheid.

Beide groepen zullen met het handboek wel varen: het is zo uitgebreid en gedetailleerd dat ook de doorwinterde moestuinier nog iets zal bijleren. Maar het is ook een ideaal naslagwerk voor wie er als groentje pas mee aan de slag gaat en graag goed voorbereid aan de slag gaat. Wij hebben tot nu toe altijd op een appartement met terras of rijhuis met koer gewoond maar gaan binnenkort een eigen tuintje hebben. Het boek is voor ons dus de ideale lectuur!

Zo’n handboek, ontwikkeld, gekneed en herkneed gedurende meer dan drie decennia en dat op basis van de jarenlange ervaringen van tientallen overtuigde en kritische ecologische tuiniers: dat is iets waar Velt trots op mag zijn! Alleen al het zeskoppige leescomité van deze uitgave telde samen 225 jaar moestuinpraktijk.

Het boek is niet zomaar een ‘tuinrecepten’-boek, maar het levert je een visie en verschaft inzicht in – en achtergrond bij – het leven dat zich in je moestuin afspeelt. In de eerste acht hoofdstukken van dit boek leer je alles over de basisprincipes van ecologisch tuinieren. In de volgende delen komen superveel teelten, rassen en variëteiten ter sprake.

Voor deze nieuwste uitgave werden alle hoofdstukken nagekeken en aangepast aan de nieuwste ervaringen en inzichten. Vooral het hoofdstuk “Bemesting” werd op basis van nieuwe gegevens en van de nieuwe normen van het Mest Actie Plan grondig herwerkt. Ook het deel over “Ziekten en plagen” werd geactualiseerd én er werd op een rijtje gezet wat wel of niet beschikbaar is aan hulpmiddelen voor de moestuinier.

Het boek is duidelijk geïllustreerd en erg bevattelijk: ook al is het een hele “kloeffer” om te doorploeteren, je zal zien dat je na een tijdje een erg beduimeld exemplaar hebt: het biedt een antwoord op al je vragen. En vooral: het zorgt ervoor dat je als je iets van plan bent, je jezelf eerst kan inlezen zodat je van in het begin de juiste voorzorgen neemt. Op die manier werk je met de natuur mee in plaats van ertegenin en vermijd je dat je achteraf ingrepen moet doen die eigenlijk niet nodig waren!

Zo zullen de voedingsmechanismen, de opbouw en samenstelling en de zuurheidsgraad van de grond geen geheimen meer voor je hebben! Vruchtwisseling, teeltmaatregelen (met ook de gereedschappen en jaarlijkse werkzaamheden die hier aan bod komen), ongewenste kruidgroei (preventief en bestrijdend) en ziekten en plagen: allemaal zaken die voor sommigen onder ons misschien een beetje Chinees klinken, maar die ervoor zorgen dat je een zelfverzekerde én ecologische moestuinier(ster) worden!

Het boek telt zo’n 700 (!) pagina’s en kost 29,50 euro. Bestellen kan via de webshop van Velt of via de lokale afdelingen.

  • Ledenprijs: € 29,50
  • Niet-ledenprijs: € 38,50
  • Boekhandelsprijs: € 43

Dit boek heb ik gekregen als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen mening.

Een gedachte over “215. Ecologisch tuinieren in een handomdraai!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s