209. De aanloop naar het begin van de bouw

Hierbij een eerste overzichtspost van wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Soms is het heel snel gegaan, soms wat trager, er was nu ook nog niet veel druk op de ketel… bouwen is ook wachten, dat hebben we al geleerd! Ik houd ook een gedetailleerd overzicht bij in de blogpost “Bouwupdates“. Verwacht vooral geen stylish of perfect getrokken foto’s, daar hebben we geen tijd voor ๐Ÿ™‚ Wil je alle blogposts over de bouw gegroepeerd zien, klik dan onderaan deze blogpost op de categorie “Bouwen“.

Toen we het perceel kochten, lag het vol puin, was er een betonnen afsluiting ingestort en waren er net twee garages afgebroken door de vorige eigenaar, zij het niet op heel propere wijze.. Dan hebben we alle struiken en groot uitgeschoten groen weggedaan. We hebben dan een grondwerker laten komen om een laatste betonplaat weg te halen, om al het grote puin dat we samengezet hadden mee te nemen en om de grond te laten frezen en al iets gelijker te maken.

Dan hebben we het zelf verder gelijker gemaakt: we haalden zelf in totaal nog eens meer dan 2mยณ aan stenen van de grond. We hebben alle russen op een hoop gegooid om te composteren en toen was alles min of meer klaar om ingezaaid te worden. Daarna hebben we een tijdje gewoon het terrein onderhouden door het gras af te doen (op die manier kwamen er geen netels en ander onkruid meer door en was het aangenamer werken). We hebben bouwhekken en die staanders nieuw gekocht, maar die verkopen we dan tweedehands als we ze niet meer nodig hebben.

Ik vond op 2dehands.be een werfkeet die we dan op de grond geรฏnstalleerd hebben. Hier staat geen gerief van waarde in, alleen tweedehands materiaal om mee te werken: schuppes, spades, een grasmachine en wat kruiwagens. Zo moeten we die niet altijd meesleuren. Op freecycle vond ik 60 terrastegels die net voldoende waren om een vloer te maken in onze werfkeet. Ik maakte ondertussen ook een facebookgroep “Freecycle voor zelfbouwers” aan, allen daarheen zou ik zeggen ๐Ÿ™‚

Ondertussen hebben we de vergunning op zak, is de beroepstermijn verstreken (oef!) en zijn de plannen en uitvoeringsplannen ook klaar. De bouw is nu uitgeslagen, wat wil zeggen dat er met paaltjes en koord aangeduid is waar het huis zal komen en waar er gegraven moet worden voor de funderingssokkels en -sleuven.

Omdat foto’s meer zeggen dan woorden:

de staat van de grond eind 2013, net voor we het kochten. De garages moesten worden afgebroken ย door de vorige eigenaar.

dan begint het afbreken van betonnen afpaling, en het opruimen van het puin:

de staat van de grond nadat de grondwerker is gekomen om nog zaken uit te breken en de grond wat gelijker te maken en te frezen:

we hebben dan bouwhekken gezet, en de grond verder gelijk gemaakt en ingezaaid:

dan kwam de werfkeet:

vervolgens sloegen we de bouw uit (het eerste stuk door de architect, de rest zelf) en begonnen we aan het graven van de funderingssokkels (80*80*80 cm) en de funderingssleuven (aan de garage) – in totaal zijn het 14 sokkels en dat is voldoende omdat een houtskelet minder weegt.

We gaan nu verder graven, dat ging verbazingwekkend goed: รฉรฉn sokkel kon ik op een namiddag in mijn eentje uitgraven. Dat was dan nog een erg moeilijke vol stenen (vroeger fundering van de garages die afgebroken zijn). Buiten nog รฉรฉn moeilijke sokkel gingen de overige 12 echt vlot. Check ook de terrastegels die ik gratis via Freecycle vond (nรฉt goed van maat, echt super ๐Ÿ™‚ ):

Balans na het verlengd weekend: de 14 sokkels en de plaats voor de funderingsplaat van de garage is uitgegraven.

Nu moeten alleen nog de sleuven rondom de garage uitgegraven worden. Eens dat gebeurdย is, is de bekisting die mijn schoonvader daarvoor maakt ook klaar en laten we de sokkels vol beton storten. Verder zijn we nu met 101 andere dingen bezig: werfinrichting zoeken (zoals bv. werftoilet), werfaansluiting + werfkast, verzekeringen regelen, veiligheidscoรถrdinator zoeken, plaatsbeschrijving bij aanvang werken (van de omliggende eigendommen), de meetstaat optimaliseren,… the list goes on ๐Ÿ™‚

8 gedachtes over “209. De aanloop naar het begin van de bouw

  1. Wauw, spannend! Deze tijd vorig jaar stonden wij op hetzelfde punt, nu kunnen we bijna verhuizen. Ik blijf hier zeker volgen!
    Benieuwd hoe jullie huis eruit zal zien qua architectuur en vormgeving!
    Veel succes en plezier met bouwen, tijd vliegt eens je bezig bent!

    • Ja dat zou voor ons ook een ideaal scenario zijn, als we eind 2015 kunnen verhuizen naar een woning die nog niet af is maar wel al bewoonbaar ๐Ÿ™‚ We gaan wel enorm veel zelf doen en hebben wel redelijk wat verlof, maar we kunnen nu precies nog niet goed inschatten hoe lang alles zal duren… We hebben heel wat taakjes voor november en december en tegen februari is de start van het houtskelet gepland, dat er op 4 weken zou moeten staan (daarvoor krijgen we wel hulp van de timmerman). Spannend allemaal idd ๐Ÿ™‚ fijn om je bemoedigende woorden te lezen trouwens!

  2. Wat betreft de werfkast: heb je geen vriendelijke buren die jullie uit de nood willen helpen? De huur en alles van een werfkast kan enkele honderden euro’s kosten… Wij hebben een draad gelegd van bij onze buren tot bij ons, met een teller tussen. Nu de grootste werken van de bouw achter de rug zijn hebben we het verbruik uitgerekend (stroomkosten incl. alle transport- en andere kosten) en we kwamen op 35 โ‚ฌ uit. ’t Is maar een tip :-).

    • Bedankt voor de tip! Wij hebben voor de kraan wel 380 V nodig…. ik weet niet of dat dan kan :-/ we gaan er nog eens over denken… een collega van mijn man heeft een tweedehands werfkast gekocht en zo ook veel geld uitgespaard, da’s mss ook een optie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s