204. Afval of oude meubeltjes upcyclen

p@k en pl@k-lijmSoms heb je oude meubeltjes of voorwerpen waar je echt niet veel meer mee kan aanvangen omdat ze te lelijk zijn geworden. Afschuren en lakken is een optie, maar dat geldt alleen voor houten voorwerpen, terwijl er nog zoveel andere materialen zijn, denk bijvoorbeeld aan voorwerpen van porselein, steen, piepschuim of plastic. Daar vond Saskia Jonker een oplossing voor, zij ontwikkelde letterlijk in haar keuken de unieke P@K & PL@K lijm. Deze lijm bestaat enkel uit natuurlijke ingrediënten. Daarom is de lijm duurzaam, kindvriendelijk en gemakkelijk uitwasbaar. De P@K & PL@K lijm is ten minste een half jaar houdbaar en je kunt de lijm het beste koel bewaren. Met de lijm bevestig je papiertjes op allerlei spullen, die dan mooi drogen en gedecoreerd hard worden.

Om de P@K & PL@K lijm te kunnen gebruiken heb je geen speciaal papier nodig. Je kunt het namelijk met vrijwel alle soorten papier gebruiken. Dik, dun, hard, zacht, als het maar papier is! Natuurlijk werkt het ene soort papier gemakkelijker dan de andere. Zo zijn servetten en krantenpapier kwetsbaarder dan inpakpapier en kaftpapier en is behangpapier dikker waardoor je wat meer lijm nodig hebt om het papier soepel te maken. Ondanks alle verschillende soorten papier werkt de P@K & PL@k lijm altijd en kun je dus alle kanten op!  Elke harde ondergrond is geschikt om te beplakken met de P@K & PL@K lijm. Saskia is Nederlandse, dus als je in Nederland woont, vind je bij haar partners vast een locatie in je buurt. Belgen kunnen terecht bij Elsje van PimPels. Op haar Facebookpagina kan je tussen de albums eens snuisteren om ideetjes op te doen!

upcycling_krukjeIk beplakte de onderste trede van een ouder BEKVÄM opstapje/kruk van Ikea met een mooi papiertje uit Flow magazine aan de hand van de P@K & PL@K lijm, die ik leerde kennen en aankocht op het Kringloopfe(e)stival. Ik deed er een laagje vernis over om het nog iets beter te verstevigen. Geef toe, het ziet er meteen veel hipper uit! En het is leuk om te doen omdat het allemaal geen gesmos is, je hebt geen stinkende verflucht en je handen en kleding is indien nodig heel snel weer schoon! Op die manier bekijk je afval plots op een heel andere manier! Want een glazen potje of flesje of plastieken potje dat beplakt wordt, staat meteen heel leuk!

Enkele leuke voorbeeldjes van PimPels hip hergebruik:

Concreet over de lijm bij PimPels:

  • 1l (16 €), 540ml (10 €), 212ml (5 €)
  • een siliconen kwast is 3 € (samen met een pot lijm besteld, kost hij nog 2 €)

Kandidaatkopers kunnen steeds vrijblijvend contact nemen via mail: elspimpels [at] gmail [dot] com of via haar Facebookpagina.
Je kan de lijm bij haar thuis ophalen (centrum Gent) of ze stuurt de lijm op met Kiala (€4,5).
Ze geeft ook workshops voor jong en oud op maat op allerlei events en verzorgt ook knutsel-verjaardagsfeestjes.

Praktisch:

website Huisraadidee.nl
facebook  Huisraadidee.nl
facebook PimPels

3 gedachtes over “204. Afval of oude meubeltjes upcyclen

  1. Hey Isabel, ik werk voor Westrand en wij organiseren op zondag 29 november het event ‘the only way is UPcycling’ waar we allerlei verkoopstandjes voor zoeken die ofwel handgemaakte dingen aanbieden met ofwel ecologische materialen ofwel gerecycleerd materiaal. Ik vond via jouw blog Pimpels, maar ben natuurlijk nog op zoek naar zulke initiatieven die misschien hun gerecycled materiaal eens te koop willen aanbieden op een event speciaal voor eco-lovers. Kan je mij hierbij helpen?

    • Hey Annelies, ik maak het meeste voor mezelf of om cadeau te geven. Ik heb dus zeker geen aanbod om te koop te stellen… daarnaast zijn wij nu aan het bouwen waardoor ik nu niet echt bijster veel tijd over heb :-/ ik vrees dat ik je dus niet verder ga kunnen helpen… toch bedankt voor je reactie! Liefs, Isabel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s