196. Eco-vakantie in Hongarije

Door onze bouwplannen hebben we niet echt ver vooraf iets durven boeken om op reis te gaan. Begin juni was een ideaal moment om er even tussenuit te zijn en via de Facebookpagina van Velt zag ik dat Leen en Wouter hun vakantiehuisje in Hongarije verhuurden en nog plaats hadden. Hierbij al een foto van het huisje die ik pikte van op hun Facebookpagina omdat hun foto beter was dan de onze:

vakantiehuisje

vakantiehuisje

Het was allemaal heel snel beslist, maar we hebben er geen spijt van gehad: het is een superleuke vakantie geworden met een perfecte mix van ecologie, leuk gezelschap, natuur, cultuur en genieten van thermen en zon.

Vervoer

Omdat we omwille van ecologische redenen, alsook praktische redenen (het huisje ligt nogal afgelegen) niet met het vliegtuig wilden gaan, hebben we beslist om met de Cambio-wagen op reis te gaan. We hadden die week al even geleden geblokkeerd in het reservatiesysteem zodat we zeker een volledige week over een auto konden beschikken. Omdat we aanduidden dat het een reis naar het buitenland betrof, werd de auto nog eens voorzien van een extra onderhoud: heel geruststellend 🙂 Dankzij de pechverhelping en reisbijstand reis je toch ook gerust. En dankzij het feit dat je een tankkaart hebt, moet je onderweg niets van brandstof betalen. We kozen voor een Citroën C3: een klein autootje maar in de koffer kregen we alles opgeborgen en we waren maar met twee, dus dat was goed!

We hadden de auto van 30 mei, 6u ’s morgens tot 8 juni 13.30. In totaal legden we 3187 kilometer af (dit is zowel de heen- en terugreis als ook ter plekke uitstapjes naar bijvoorbeeld Wenen, Graz, natuurlijke warmwaterbronnen en natuur). En voor wie het interesseert: in totaal betaalden we €725. Dat lijkt misschien veel, maar doordat we de rest van het jaar weinig met de auto rijden en doordat belasting, onderhoud, verzekering, brandstof, de tijd dat we de auto leenden, pechverhelping en dergelijke allemaal proportioneel inbegrepen zijn, vonden we dit nog redelijk.

Overnachting

In het heenrijden verbleven we als tussenovernachting in een kleinschalig pension: Pension Eva in Passau, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Véél gezelliger dan overnachten in één van die ketens waar je kan overnachten en dankzij de Duitse gastvrijheid voel je je er meteen thuis 🙂 Het restaurantje dat ze ons aanraadden in de buurt, was eveneens gewoon uitgebaat door particulieren in een afgesloten deel van hun huis. Naast de obligate worst en dergelijke hadden ze zelfs een vegetarisch aanbod!

Verblijf

We werden heel gastvrij ontvangen door Leen en Wouter en hun aanhankelijke honden. Er waren ook een paar vrijwilligers aan het werk op hun ‘domein’ (ja, zo kan je het wel noemen: 5 hectare groot is de grond – waarschijnlijk in de praktijk nog iets meer, maar zo precies wordt dat daar niet opgemeten 😉 ).

foto die mijn man nam terwijl ik de geiten probeerde te melken :-)

foto die mijn man nam terwijl ik de geiten probeerde te melken 🙂

De bedoeling is dat ze op termijn helemaal zelfvoorzienend zijn en afhankelijk van het net. En daar slagen ze nu al aardig in: er is de zonnedouche, zonnepanelen, grondwater wordt 22m omhoog gehaald als drinkwater, er zijn 2 moestuinen (een ‘kleinere’ van 5 are en een supergrote), er zijn melkgeiten, bijen, ze kweken verschillende zwammen zelf op stammen, kipjes geven eitjes, ze maken  vlierbessensiroop, tappen berkensap af, … In zo’n omgeving verblijven, daar wordt een mens zen van!

We verbleven in een vakantiehuisje opgetrokken uit hout, leem en stro: het was superleuk om met hen van ideeën te wisselen over ecologisch bouwen en we hadden alleen maar meer zin om snel zelf te beginnen bouwen. We hadden onze eigen binnen- en buitenkeuken en een composttoilet. Ook de douche die opgewarmd werd met een low-tech systeem waarbij je douchte onder de blote hemel, was superfijn!

Om alles zelf eens te ervaren, moet je er zeker eens op verlof gaan! Maar ik geef jullie graag een voorsmaakje:

Oostenrijkse steden Wenen en Graz

We zijn overigens ook aangenaam verrast door het grote veggie- en bio-aanbod in deze Oostenrijkse steden. De mensen zelf waren er nergens echt vriendelijk, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door bijvoorbeeld een vegan ijsje hier en etalage vol veggie-tijdschriften daar 🙂

Praktisch:

In het vakantiehuisje kan je met 3 personen verblijven. Ze zijn echter bezig aan een groter vakantiehuisje, als je hen blijft volgen, weet je vanaf wanneer je er terecht zal kunnen!

Facebookpagina van Hegy tanják
Website van Hegy tanják

2 gedachtes over “196. Eco-vakantie in Hongarije

  1. Minder bekend zijn de particuliere wijnhuizen in Hongarije. Bijna elk dorp in Hongarije heeft wijnhuisjes waar de Hongaren in de zomeravonden vertoeven en de voorbijganger met plezier uitnodigt om te komen proeven. Mocht u als lezer ooit een bezoek brengen aan Hongarije, bezoek het minder bekende Szászvár, gekenmerkt door heerlijke Szászi-wijnen. Veel onbekende druivenrassen worden hier nog gebruikt voor de wijnen. Dit maakt Hongarije een land voor de wijnliefhebber om ontdekt te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s