192. Coming up: duurzaam bouwen in Muizen

MuizenIk heb het 4 maanden stilgehouden, omdat we zeker wilden zijn dat er niets meer zou misgaan, maar vandaag kan ik officieel zeggen: we zijn eigenaars van een bouwgrond in Muizen (een dorp bij Mechelen met 5000 inwoners). Na wat computerprobleempjes bij de notaris, konden we dan toch onze handtekening zetten. Vast staat dat het een bio-ecologisch huis zal worden en dat we véél zelf gaan doen. Om de kosten te drukken, maar ook omdat dit ons project wordt, omdat het dan echt helemaal van ons is, omdat het zal worden zoals wij het willen (binnen de perken van het stedenbouwkundig attest weliswaar).

nabij station van MuizenWe hebben vooral gelet op een goede ligging ten opzichte van openbaar vervoer en gezocht naar een rustige, maar toch levendige buurt. We hebben nog geen bouwaanvraag ingediend, dus verwacht hier de eerstkomende maanden nog geen werffoto’s 🙂 Binnenkort zouden de plannen af zijn en dan kunnen we stapje voor stapje verder gaan.

Het wordt meer dan waarschijnlijk een houtskeletbouw met (dikke muren van) kalkhennep als dragende structuur en isolatie. Morgen gaan we het voorontwerp bespreken, vrijdag gaan we werken op de grond (vooral puin en in de weg staande bomen wegdoen) en zaterdag gaan we al meteen een workshop over kalkhennepbouw volgen bij Stroburo, dus dan gaan we al een beter idee krijgen van wat ons te wachten staat! Volgende week komt er een sonderingsvoertuig de stabiliteit van de grond meten.

We hopen tegen het einde van dit jaar te kunnen beginnen, maar veel hangt af van de bouwvergunning en heel de procedure daarrond. Het mag wel duidelijk wezen dat eens we effectief begonnen zijn, het hier een tijdje opmerkelijk stiller zal worden. Ik zal dan proberen om af en toe eens te bloggen over de vorderingen op onze werf en de keuzes die we maakten naar materialen toe. Maar zoals de architect zei “sociaal leven op nul zetten en bouwen!” en ik vrees dat sociale media daar ook onder vallen 😉

Heel veel meer kan ik momenteel nog niet vertellen, maar tips van jullie zijn natuurlijk wel altijd al welkom!

9 gedachtes over “192. Coming up: duurzaam bouwen in Muizen

 1. Super Isabel! Ik ben echt benieuwd naar al de duurzame en natuurlijke materialen die jullie gaan gebruiken. Wij hebben enkele jaren geleden de keuze gemaakt om een huis te kopen want we zagen de rompslomp van het bouwen niet zitten. Maar moest ik ooit zelf iets bouwen zou ik het ook zo ‘natuurlijk’ mogelijk willen doen. Wie weet kan ik van jullie tips bewaren 🙂 !

  • Bedankt! Ja alles is nog niet tot in detail besproken qua materialen, maar dà ze duurzaam worden staat vast: onze architect (Peter Vos – Barchi) waakt daar mee over 🙂 Hij heeft ervaring met zelfbouwers en met duurzame materialen, dus dat zou moeten lukken!

 2. Wat leuk!
  Een bouwproces is spannend en druk, maar ook wel leuk. Ik kan erover meespreken (wij zijn vorig jaar in november gestart).
  Het leuke met een nieuwbouw – maar tegelijk ook het meest frustrerende – is dat je alles mag/moet kiezen.
  Veel succes met de plannen en de uitvoering ervan, ik volg hier wel mee :-).

  • ja das waar… we hebben hier dan ook wel lang over getwijfeld… maar toen we op deze grond botsten die qua openbaar vervoer bv zo supergoed lag,
   * gecombineerd met het feit dat dit geen grote verkaveling is, maar de laatste grond in een straat,
   * gecombineerd met het feit dat we ons al een hele tijd aan het informeren zijn over bio-ecologisch bouwen en hier dan ook voluit voor gaan en tot slot
   * gecombineerd met het feit dat we ook een echt gezonde woning wilden hebben, zonder de “historische” vervuiling (door allerhande bouwmaterialen), heeft ons doen kiezen voor deze optie 🙂
   en we hebben ook gezegd tegen elkaar, dat als die laatste grond in die straat dan toch werd aangesneden, dat het dan gewoon best op deze manier was..

 3. Leuk! Wij hebben zelf ook met kalkhennep gebouwd. Het is echt een geweldig materiaal, en zonder twijfel een van de meest ecologische opties.

  Een huis bouwen kost veel energie, daarom dat renovatie dikwijls duurzamer is (zie bvb: http://www.lowtechmagazine.be/2008/04/afbreken-huis.html). Als je dan toch nieuw bouwt, zorg er dan zeker voor dat het huis vele jaren (zoniet eeuwen) kan meegaan! Zorg dus dat alles op plan staat, dat er wachtbuizen zijn, dat je aan de meeste leidingen nog aan kan, gebruik degelijke (maar wel bio-ecologische) materialen, …

  Deze sites zijn onmisbaar voor ecologische bouwers:
  http://www.vibe.be
  http://www.ecobouwers.be

  Veel succes ermee!

  • Dank u wel!
   Leuk om een mede-kalkhennepbouwer te ontmoeten!
   Als u nog tips zou hebben, mag u mij altijd eens mailen op greenwayoflife [at] hotmail [dot] com.
   Is jullie huis al af? Wij gaan waarschijnlijk bepleisteren met traskalk aan de buitenzijde, maar over de binnenzijde zijn we er nog niet uit (leem, traskalk, hout, …)
   Groetjes, isa

   • Ons huis is nog niet af, en dat is maar goed ook, want een huis bouwen is veel te leuk om het maar even te doen 😉

    Bij ons komt op sommige plaatsen leem en op sommige plaatsen traskalk. Er zijn verschillende workshops te vinden, we zouden er graag eens eentje volgen (tadelaktsaskia, leemniscaat, ecobati, …). Als je moeilijk kan kiezen, bedenk dan dat leem bijna nul ecologische impact heeft, terwijl kalkproductie toch nog best wat energie vraagt. Hout is ook een leuk idee!

    En waarom niet gewoon de kalkhennep bloot laten? Het ziet er best goed uit hoor! Er kan wel wat verkleuring zijn, dan zou je er over kunnen kaleien.

    Toch nog een tip: kalkhennep droogt soms moeilijk, zeker bij lagen > 15 cm. Je kan het dus best in de zomer of lente plaatsen en de weken erna elke dag ramen openzetten.

    Gaan jullie het dak ook isoleren met kalkhennep?

   • Workshop bij stroburo zit erop, veel bijgeleerd en de “feel” al eens gehad, heel leuk!
    Wij gaan wss in januari of februari beginnen muren bouwen, desnoods met een bouwdroger als het nodig blijkt. het is ook moeilijk te voorspellen hoe de winter gaat zijn…

    Kalkhennep bloot laten, raden ze precies wel af omdat dat na verloop toch afziet van de weersomstandigheden. Wat je wel kan doen, is de buitenkant behandelen met lijnolie (eventueel getinte). Binnenzijde lemen zou ik superleuk vinden, maar mss de plafonds toch licht van kleur.

    Wat de isolatie van het dak betreft, da’s nog niet beslist momenteel. Tadelakt vind ik geweldig, maar heel duur hoorde ik?

    Het is hier in elk geval goed gevorderd dit weekend 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s