186 . Bijtjes op hotel bij ons!

bijenNet voor de winter maakte manlief een insectenhotel van overschotten van de palletten waarmee we ook onze tuintafel van palletten maakten. Op dat moment was ons hotel nog niet helemaal in trek, maar sinds dit weekend zijn we een ware toeristische trekpleister voor solitaire bijen 🙂 Omdat we net onze was aan het ophangen waren aan de droogmolen toen ze er volop bezig waren, hebben we wat foto’s kunnen trekken van het hele proces.

Wanneer de nestkast gevonden is (hadden wij even chance dat dat net de onze was!), gaat het vrouwtje op zoek naar stuifmeel dat ze in één van de gaatjes waar ze het nest wenst te maken bij een brengt. Bij het stuifmeel legt ze dan een eitje en vervolgens metst ze het gaatje dicht met een mengsel van modder en speeksel. Zo ontstaat er een kamer waarin het eitje kan groeien tot larve, die zich voedt met het stuifmeel en vervolgens verpopt tot volwassen bij. Per gaatje worden een aantal van deze kamers gebouwd (afhankelijk hoe diep het gaatje is).

De bijenlarven zullen  zich gedurende één volledig jaar ontwikkelen tot bijtjes en de winter doorbrengen in de nestjes. Pas in het volgende voorjaar zijn nieuwe bijtjes te zien. Deze bijtjes kunnen normaal gezien tegen een strenge winter en ze ’s winters binnen houden is dus echt niet nodig.

Je kan op de foto’s klikken om ze beter te bekijken!

Oh ja en nog even dit:  solitaire bijen zullen nooit steken aangezien ze geen kolonie of honingvoorraad hoeven te verdedigen. Je hoeft er dus zeker geen schrik van te hebben! Vandaar dat het interessant is om solitaire bijen naar de tuin aan te trekken om er de bloemen te bestuiven.

Je kan een insectenhotel zelf maken of kopen. Als je het koopt zullen de afmetingen waarschijnlijk al kloppen, als je het zelf maakt, is google jouw vriend: zoek op wat er allemaal in een insectenhotel kan en bestudeer zeker ook de breedtes en dieptes die de gaatjes best hebben. Bijenhotels kunnen op veel plaatsen worden neergezet of opgehangen, maar wel in de buurt van planten die nectar en stuifmeel leveren. De bijenhotels zijn het meest effectief als ze met de openingen in zuidelijke richting zijn geplaatst.

Voor wie het wat gemist heeft, een uitlegje waarom bijen nuttig zijn, dat ik vond op de website www.reddebijen.nl.
Wij zijn veel afhankelijker van bijen dan we ons realiseren. Honingbijen, wilde bijen en hommels bestuiven een groot deel van onze landbouwgewassen. Van de 100 gewassen die 90 procent van alle voedsel in de wereld leveren, wordt 70 procent bestoven door bijen. Niet minder dan 4.000 in Europa verbouwde groenterassen bestaan puur bij de gratie van deze harde werkers. Zonder de bij zou de voedselvoorziening voor de mens en talloze dieren in gevaar komen.

bijenIk sluit af met het beeld van vandaag: al 4 gaatjes toegemetst en nog 2 (1 valt buiten de foto) vol stuifmeel! Heel leuk om af en toe eens naar te gaan piepen 🙂

5 gedachtes over “186 . Bijtjes op hotel bij ons!

 1. Hi Isabel! Wat heb jij een leuk blog! Heel inspirerend! Ik zie dat we best wel eens dezelfde ideeën hebben. Zo wil ik al tijden een theemuts maken maar jij hebt er al 1 af zie ik. En ook dit bijenhotel heb ik in de planning. Mooi is die van jou geworden! Neem anders ook een kijkje op mijn blog, vast voor jou ook veel herkenning! 🙂

 2. Mooi hotelletje! Geen wonder dat er al gasten zijn ingetrokken.
  En omdat je in je post over je pallet-tafel vroeg naar ideeën met palletten : ik heb hiermee recent een insectenhotel gemaakt. Op mijn blog onder ‘beestjeshuisjes’ vind je nog ideeën , o.a. ook met de blokjes die je ook hebt gebruikt. (voor je deze gebruikt wel even nakijken of het Heat-treated (HT) palletten zijn :http://www.treehugger.com/sustainable-product-design/how-to-tell-if-your-pallet-is-safe-to-reuse-pallet-safety-info.html)

  http://blijentuin.wordpress.com/beestjeshuisjes/pallet-insectenhotel-blijentuin/

  P.s. :En bij deze prijkt je blog op m’n blogroll

  • waaw seg wat een impressionant insectenhotel! als mijne man dat ziet, gaat hij staan te popelen om ook zoiets te maken!
   een superleuke blog heb je, daar gaan we zeker binnenkort eens wat inspiratie opfoen voor onze eigen tuin!
   bedankt voor de tip van de palletten, dat ga ik zeker ook eens lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s