178 . Lekker ecologisch! Boekvoorstelling en proeverij!

Lekker_EcologischDonderdag 29 januari was ik uitgenodigd voor de boekvoorstelling van het boek “Lekker ecologisch!”, een boek met ruim 500 recepten en een schat aan informatie. De boekvoorstelling ging door in ’t Grom (Het Groentemuseum), een echte aanrader trouwens! Het boek gaat uit van Velt en is een echt pareltje geworden. Het is de opvolger van het vroegere “Handboek ecologische voeding”, waar Velt in 1994 mee begon en dat ze nu voor de derde keer herwerkten. Luk Naets werkte verder aan het boek waar Diana Lauwers in 1994 mee begon. Maar naast een nieuwe titel en een ongelooflijk mooie lay-out en bijhorende foto’s, heeft het ook een inhoudelijke update gekregen.

Over dit fantastische boek volgt binnenkort nóg een blogpost,
met een aantal uitgeteste recepten en meer inhoudelijke review.
Maar ik geef jullie in deze blogpost graag al een voorsmaakje 🙂

We werden ontvangen met een heerlijk hapje: een witloofbootje met een vulling van verse geitenkaas, bieslook, een gesnipperd sjalotje, peper en zout. Dat ging er bij de aanwezigen vlotjes in! Emelie en Nadia, 2 Velt-medewerkers die meewerkten aan het boek, gaven eerst een woordje uitleg bij het boek, hoe het gemaakt was, wat je erin kon vinden en wat de redenering erachter was. Vervolgens trakteerde kok Nicola Kersting (die eveneens meewerkte aan het boek) ons op een paar gerechtjes die in het boek aan bod komen, ik laat jullie alvast meegenieten:

  • een vegetarische versie van de Borsjtsj, een Russische soep met rode bieten (origineel gemaakt met rundsvlees, dat hier absoluut niet gemist werd);
  • een pasta met pompoen en ricotta;
  • een gebraad van kastanjes en paddenstoelen;
  • een sausje van aardpeer;
  • zachte speculaas en de witte chocoladecookies.

Ik hoor je al denken “weer een kookboek…”, maar dit is veel meer dan een kookboek, omdat het bijvoorbeeld al begint met de basis van ecologische voeding, het boek blinkt uit in volledigheid. Zo komt niet alleen de actieve voedingsdriehoek aan bod, maar ook de vegetarische voedingsdriehoek. Het is opgebouwd rond 17 hoofdstukken, waarin de recepten zijn opgedeeld. Je vindt er telkens de recepten terug, maar ook een meer inhoudelijke duiding met aandacht voor de producten, de ecologische kant en de voedingsstoffen die aan bod komen in dit hoofdstuk. In elk hoofdstuk geeft het boek via enkele handige ecotips eenvoudige en praktische ideeën om snel een aantal goede initiatieven in je leven van verantwoord consument toe te passen. En laat dat nu ook de bedoeling van deze blog zijn!

De hoofdstukken zijn achtereenvolgens:

  1. ontbijt (waarbij ook brunches en het maken van jams aan bod komen),
  2. lunch (met aandacht voor ecosmos, zelfgemaakt veggie beleg),
  3. salades (zowel lichte als maaltijdsalades, met info over bio-landbouw en kindervoeding),
  4. voorgerechten (met veel variatie en bv. een tabel over plantaardige oliën en welke je warm of koud kan consumeren),
  5. soepen (over de basis en veel meer, met info over restverwerking in soepen – de seizoenskalender van groenten en fruit vind je overigens in de bijlagen),
  6. granen (taarten, ovenschotels, sushi, pizza, voor elk wat wils!),
  7. aardappelen (hierbij komen veel verschillende rassen aan bod van de veelzijdige en voedzame aardappel),
  8. pasta (heerlijke recepten, met info over het zelf maken van pasta en de plaats van zuivel (kaas) binnen een ecologisch menu),
  9. groenten (een groot hoofdstuk met bij-, voor- en hoofdgerechten en info over het bewaren van groenten),
  10. peulvruchten (als goede eiwitleverancier, heel makkelijk en er is een groot aanbod aan recepten),
  11. vlees (een klein hoofdstukje, waar de nadruk ligt op kwalitatief, biologisch vlees, of vlees als smaakmaker – aangevuld met een veggie vervanger),
  12. vis (getoetst aan www.goedevis.nl, met aandacht voor matigheid, duurzaamheid en plantenetende vis),
  13. burgers&co (er is dan wel een groot aanbod aan veggie-burgers in de winkel, maar de zelfgemaakte bevatten minder vet, minder zout en zijn een oplossing voor restverwerking),
  14. soja en seitan (wordt traditioneel als moeilijk ervaren door niet-veggies, maar er is een grote diversiteit mogelijk en bijvoorbeeld sojabrokken kwamen aan bod, iets wat ik zeker eens ga testen!),
  15. feestmenu’s (4 volledig uitgewerkte feestmenu’s, één voor elk seizoen),
  16. sauzen (met een speciale plek in de ecologische keuken, om een groentengerecht op te waarderen, maar minder boter en meer gezonde groentesauzen),
  17. desserten (een uitgebreid hoofdstuk met met aandacht voor fruit, zuivel, gebak en pannenkoeken met ook info over koffie&co en zoetmiddelen).

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De foto’s zijn niet altijd even goed, maar geven toch een mooi beeld van deze boeiende, lekkere en gezellige avond waar iedereen (maar dus ook vegetariërs) zich thuisvoelde. Dit werd mooi geïllustreerd toen Nicola op een gegeven moment zei “stel dat je voor iemand moet koken die anti-vegetarisch is…” en ik overal rond me hoorde mompelen “ànti, wie kan daar nu mogelijks tegen zijn?” :-).

Ik sluit af met een paar praktische tips die Nicola ons gaf tijdens het koken:

  • als je een sjalotje pelt en vervolgens even afspoelt, blijft het veel langer lekker in recepten zoals een vinaigrette;
  • rode currypasta is een ideale smaakversterker! koop deze echter eerder in een bio-versie, of check dat er zeker geen E621 in zit, een niet zo gezonde smaakversterker;
  • als je aan het koken bent, en je wil proeven (iets wat je uiteraard moet doen), gebruik dan steeds twee lepels: één lepel waarmee je in je pan of pot schept, en één lepel waarop je de inhoud van de eerste lepel laat druppen en waarmee je proeft.

Praktisch
Het boek kost €39,75, minder dan €0,08 per recept 😉 Om maar te zeggen dat het elke cent waard is! Hoe koop je het boek? Bij de lokale afdelingen van Velt (die vind je hier), via de webshop van Velt, of bij de betere boekhandel. Je kan daar bijvoorbeeld het ISBN nummer (9789081612869) doorgeven en het boek zo bestellen. Op de website van De Standaard Boekhandel kan je het ook bestellen, dat heet dan “leverbaar binnen een week of meer”, dus informeer je daar misschien even over. Velt-leden hebben korting, ze kunnen het boek bij hun lokale afdeling afhalen of in de webshop bestellen. 

Veel kook- en leesplezier!

Een gedachte over “178 . Lekker ecologisch! Boekvoorstelling en proeverij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s