175. Word ook een eco hero!

ecoheroOnlangs las ik dit boek van Pamela Peeters, ik was meteen geïntrigeerd door de ondertitel “De weg naar gezond eten en een duurzaam leven”. Dit boek verschilt wel helemaal van boeken zoals Groeten uit Transitië of Goed eten, die je concreet op weg zetten om duurzaam te leven. Dit boek wil meer focussen op ecoleiderschap, het goede voorbeeld geven, een groene levensstijl “verkopen”. En daarom in deze blogpost een woordje uitleg over dit boek.

Pamela Peeters is een Vlaamse, maar verhuisde naar New York: “omdat je dromen beter in New York kan waarmaken dan in Antwerpen, besloot ik te verhuizen naar Amerika”. Zij wil als eco-babe het ecologische “verkopen” via eco-seduction. Op dit filmpje zie je wat ze bedoelt:

20110728_pamela-peeters_01Ze presenteert al een tijdje op de Amerikaanse televisie de shows “Our Planet” (rond ecologie) en ook “Monitoring Mentoring” (een concept waarbij 12 zakenvrouwen uit 12 sectoren mentor worden van jong talent), ze heeft een mediaproductiebedrijf, ze geeft milieuadvies via lezingen en workshops in de hele wereld en ze schreef dus ook dit boek. 

In het eerste deel begint ze met haar levensverhaal om de evolutie/ontwikkeling van haar “eco-bug” weer te geven om dan in het tweede deel haar verwezenlijkingen in de VS te beschrijven zodat de lezer zelf zijn/haar “inroad’ in de groene en sociale economie kan vinden. Het laatste deel gaat dan meer over de ecologie van onze prachige planeet die serieus onder druk komt te staan. Ze leert de lezer waarom het belangrijk is die verschillende ecosystemen te beschermen – wie er zoal de eco heroes van het moment zijn – en wat de mogelijke opportuniteiten in het duurzaamheidsparadigma zijn. Ze sluit het boek af met een workshop, een “transformatieve gids in ecoheroïsme”. 

Aan de hand van haar leven, werk en visie wil ze de lezer “inspireren om een eco hero te worden, om samen een rimpeleffect te creëren,  want automatisch zal je deze principes doorgeven aan familie, vriendenkring en onder collega’s”.

In die zin wil ze wat ecoleiderschapsprincipes aanreiken, zoals bijvoorbeeld dat je een goede communicator moet zijn en op de hoogte moet zijn, maar bijvoorbeeld ook zelf het goede voorbeeld moet geven: gezond eten en investeren in groene en ecologische projecten. Ze waarschuwt ook voor de kritiek die je als eco hero kan krijgen, en voor het feit dat je niet altijd bedankt of beloond zal worden voor je inzet. Deze tips staan dus telkens verweven in het verhaal over haar leven.

Ben jij helemaal groen? Ben jij in je vriendengroep ‘de duurzame vriend’? Of ben jij de groene collega op het werk? En wil je je omgeving graag van overtuigen zo’n levensstijl? Laat je dan inspireren door haar levensverhaal en gebruik haar tips om zelf een eco hero te worden!
Ik voel mij vooral geïnspireerd door mensen die dagelijks met een positieve, duurzame kijk in het leven staan en door hun levensstijl anderen inspireren om hetzelfde te proberen. Er zijn meer en meer mensen in Vlaanderen die een duurzame levensstijl als de normale gang van zaken aanvoelen en zo leven zonder aan comfort in te boeten, integendeel 🙂 Geen belerend vingertje, maar voorbeelden aanreiken hoe het kàn! Heb jij zo’n eco hero in je leven? Iemand speciaal, of zijn het er meerdere?

Je kan Pamela hier volgen:
haar website
haar blog

Dit boek heb ik gekregen als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s