174. Groenten- en fruitrestjes lekker verwerkt!

Beste lezer, eerst en vooral mijn beste wensen voor het nieuwe jaar! Graag wil ik jullie bedanken voor jullie interesse in mijn blog en jullie talrijke reacties en feedback! Ik wens jullie alvast een ongelooflijk geweldig 2014 vol mooie uitdagingen en fijne ervaringen!

In navolging van een eerdere blogpost over voedselverspilling en zoals beloofd: een aantal tips om een klein hapje te maken met een overschotje. Want geef toe, met de feesten komt dat al wel eens voor dat er wat overblijft en weggooien is geen optie! Gelukkig zijn er 101 manieren om restjes te verwerken en in deze blogpost vind je alvast wat inspiratie. Jullie tips zijn trouwens heel erg welkom onderaan bij de reacties, ik ben heel benieuwd naar jullie uitvindingen om restjes te verwerken!

Gegrilde spruitjes met een looksausje

spruitjeshapjeProbeer niet meer spruitjes klaar te maken dan je gaat eten. Heb je er nog wat over, snijd ze dan in de helft of in kwartjes (afhankelijk hoe groot ze zijn ook). Doe er een klein beetje olie over, wat peper en zout en zet in de oven op 180°C. Dat mag gerust een half uurtje, de randjes mogen al wat bruin zijn. (Roer eventueel tussentijds eens om). Schik ze op een rond bord en zet in het midden een klein potje met wat looksaus. Een héérlijk dipgerechtje dat perfect is om een restje te verwerken! (Variant: snijd wat spruitjes in 2, doe er wat honing en geraspte parmezaan over, even in de oven grillen en klaar!)

(Oude) appels voor een klein appeltaartje

Dit gerechtje is ideaal voor appels die al ‘moeshie’ zijn. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe een klein beetje boter in een pan, en bak de appeltjes helemaal zacht met wat kaneel naar smaak. Je kan dan twee dingen doen. Ofwel snijd je allemaal rondjes uit een bladerdeeg, leg je die in muffinvormpjes, en doe je in elk vormpje wat van het appelmengsel. Ofwel leg je de bladerdeeg open en maak je een imaginaire rechthoek in het midden. Daarop leg je het appelmengsel. Vervolgens snijd je links en rechts, vertrekkend vanuit de imaginaire rechthoek allemaal reepjes van ongeveer 2 cm. Vlecht de reepjes beurtelings links en rechts naar binnen toe (smeer er eventueel nog wat eigeel op). Steek vervolgens de taartjes of het vlechtwerk in de oven tot het er mooi bruin uitziet.

Groentechips

appelschijfjes_in_ovenMet restjes van groenten, mak je op een gemakkelijke manier lekkere en gezonde groentechips. Komen onder andere in aanmerking: aardappel, zoete aardappel, wortel, courgette, rode biet, knolselder, (appel, maar da’s geen groente), … de mogelijkheden zijn eindeloos. Een mandoline is gemakkelijk, maar met een scherp mes lukt het ook: snijd de groenten in heel dunne schijfjes. Je kan ze dan frituren, maar je kan ze even goed besprenkelen met olijfolie en ze in de oven leggen. Eventueel serveren met een kruidensausje.

Appelschillen voor appelthee

Wist je dat je appelschillen ook nog kan gebruiken? Nadat je de appels geschild hebt, laat je ze goed drogen (in de oven op 60-70°C). Je kan nu zelf theezakjes maken door koffiefilters op maat te knippen en ze toe te stikken (of naaien met de hand). Vul ze met wat stukjes appelschil, een beetje kaneel en eventueel wat losse zwarte thee. Op Rok en Rol zag je ook hoe je zo theezakjes kan maken (het begint na 20 seconden in dit filmpje).

Bananencake van héél rijpe bananen 

bananencakejesBananen die echt te rijp zijn om zo nog op te eten, die kan je nog goed gebruiken in een cakeje. Het is heel simpel: 100 g suiker, 100 g boter, wat vanille-essence, 2 eieren met elkaar mengen. Vervolgens 150 g (gezeefde) zelfrijzende bloem toevoegen en goed mengen. Tot slot voeg je er de in stukjes gesneden banaan aan toe (da’s niet erg als daar niet meer veel van overschiet na het roeren, de smaak is er toch!). Eventueel kan je nog een paar chocoladeparels toevoegen (banaan en chocolade is altijd een topper). Je verdeelt het deeg over wat muffinvormpjes, 45 min in de oven op 180°C (even prikken met een breinaald: als er geen deeg meer aan hangt, zijn ze klaar!)
Ook in een smoothie zijn bananen altijd lekker: je kan ze alvast in stukjes snijden en zo invriezen. Wanneer je dan een smoothie maakt, doe je een paar bananenblokjes in je blender en vul je aan met ander fruit, even blenden en klaar! (mijn favoriet is banaan, mango, ontbijtgranen, wat appelsap en een handje ontbijtgranen als ontbijtsmoothie)

Een restje tomatensaus voor een heerlijke omelet

Gisteren aten we pasta met een goed gevuld tomatensausje (met courgette, aubergine, ui, paprika, linzen, look, wortel,…). De pasta was op, maar van de saus was nog een restje over. Vanmorgen maakten we een omelet door de eieren in een kommetje los te kloppen met het restje tomatensaus en dan zo de pan in. Mmmm 🙂 overheerlijk! In zo’n omelet verdwijnen bij ons wel vaker restjes van in de week: champignons, ui, erwtjes, … allemaal lekker!

Amuses of bladerdeeghapjes

Voor een kleine amuse heb je niet veel nodig: laat je inspiratie de vrije loop en je vindt vast wel een manier om dat restje te verwerken tot een kleine amuse. Restjes van de kaastafel kan je bijvoorbeeld in bladerdeeglapjes leggen en toevouwen. Eventueel wat eigeel op smeren, even in de oven en klaar! Ook restjes zalm of gewoon restjes tapenade enzo zijn heerlijk in een beetje bladerdeeg. Wil je hiervoor niet heel je oven opwarmen? Dan kan je ook gewoon de gevulde bladerdeeg tussen het wafelijzer steken en die daarna in stukjes snijden: een origineel hapje voor geen geld en heel snel klaar!

Restje puree wordt (groente)burger

Meng een restje puree met wat groentjes. Heel lekker zijn bijvoorbeeld erwtjes en maïs, eventueel wat kruiden naar smaak. Vervolgens even bakken en klaar! Sowieso vind ik puree heel lekker als er nog wat van over is, als het de dag erna in een anti-aanbakpan gebakken wordt (met een heerlijke lichtbruin korstje: mmmm!).

Klassieker maar toch: soep

Heb je nog heel wat groentjes over na een feest? Maak er dan gewoon een heel lekker soepje van! Je kan oneindig variëren, een beetje stoven, kruiden en water erbij. Voldoende laten koken en daarna al dan niet mixen of door de roerzeef.

Online inspiratie

Koken met restjes is hip! Je vindt online superveel inspiratie, een greep uit het aanbod:

2 gedachtes over “174. Groenten- en fruitrestjes lekker verwerkt!

  1. Leuke tips zeg! Ik ben echt gek op spruitjes met knoflook. Ik wok ze altijd met knoflook, spekjes en walnoten, hmm.
    En appelschillenthee maak ik ook graag, lekker met citroensap, kaneel en honing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s