169. Voedselverspilling: weg ermee!

Zaterdag ging ik naar een studiedag van Velt over voedselverspilling, genaamd ‘te gebruiken vanaf…’. Het was heel interessant en ik kan het iedereen aanraden om zo’n studiedag eens bij te wonen. Het is een goede mix geworden van theorie en praktijk en ik kwam er heel wat wijzer buiten.

Het officiële verslag, alsook de presentaties vind je op de website van Velt. Maar daarover wou ik nu niet schrijven. Ik wil vooral delen wat ik heb bijgeleerd, wat ik zelf ga proberen toepassen en enkele weetjes die ik te weten kwam tijdens de presentaties.

We wegen met z’n allen eigenlijk te veel en dat komt doordat we geprogrammeerd zijn om zoete en vette voedingsmiddelen lekker te vinden. Maar we moeten ons er meer bewust van zijn dat onze energie-inname in verhouding moet zijn met ons energieverbruik. We kopen, koken en eten nog teveel op automatische piloot en weet daarom dat, om een gewoonte af te leren, je die 36x bewust niet moet doen. Om een nieuwe gewoonte aan te leren volstaat slechts 6x.

Soms eten we ook gewoon teveel om niets te moeten weggooien. We zitten dan met een dilemma: gaan we die restjes weggooien of opeten? Maar creatief werken met restjes, leer je eigenlijk wel snel vind ik. In een vorige blogpost las je bijvoorbeeld wat je met restjes brood nog kan doen. Maar ook restjes van het diner kan je makkelijk nog verwerken als beleg voor de dag erna, als amuse voor het diner van de dag erna of misschien gewoon in de soep. Binnenkort komt er ook nog een blogpost over het verwerken van groentenrestjes tot een hapje.

Als men ging kijken waarom we teveel kochten, kwamen dezelfde antwoorden vaak terug:

 • de impact van hoeveelheidspromoties;
 • de angst om te weinig te hebben (vaak bij oudere mensen ook, maar toch ook bij jongeren);
 • er zijn geen kleine verpakkingen;
 • de drang naar diversiteit;
 • niet goed plannen wegens tijdsgebrek, geen boodschappenlijstje;
 • minder vaak gaan winkelen dan vroeger.

Redenen waarom we iets weggooiden waren dan weer:

Wat dat plannen betreft, kan ik je alvast zeggen: er gaat geen week meer voorbij zonder dat wij een weekmenu maken. Ik maakte een tijdje terug een heus organisation board, waarop een kader met glas bevestigd is. In die kader steekt gewoon een papiertje met alle dagen van de week en een lijntje erachter. Met een whiteboard marker schrijven we dan ons weekmenu op (inclusief geplande uitjes en dergelijke). In mijn blogpost over het weekmenu lees je er alles over.

Een schokkend cijfer dat naar boven kwam: 12% van de voedselfractie in onze restafvalzak betreft ongeopende verpakkingen! Bij 1/5de was de datum zelfs nog niet verstreken… Meer cijfers en duiding vind je op www.vlaanderen.be/landbouw/voedselverlies.

Enkele tips die ik opstak en zelf zeker ook eens probeer:

 • schrijf eens een maand op wat je weggooit, geen eetdagboek, maar een verspillingsdagboek: dan heb je daar een veel beter zicht op en kan je je koopgedrag misschien bijsturen
 • kook eens een week zonder iets te kopen, maar gewoon uit de voorraad (dat doen wij soms en dat lukt meestal wonderwel!)
 • verzin eens een originele maaltijd met restjes (onlangs maakte ik gewoon een ‘tapas-diner’, eigenlijk een mooi woord voor restjesdiner hé! maar als je wat creatief nadenkt, tover je een superleuk diner op tafel)
 • pas op met aanbiedingen!

’s Middags krijgen we een uitgebreid lunchbuffet, waar toch iets speciaals mee aan de hand is: traiteur Sigrids schotelt ons – hoe kan het ook anders – ‘overschotten’ voor: (bio)groenten die hun weg niet vonden naar de winkelrekken of juist te lang in die rekken bleven liggen, sap en cake van appels ‘die anders verloren waren gegaan’…

In de namiddag kwam er nog heel wat praktische info aan bod, maar die hebben wij spijtig genoeg moeten missen. Toch kwam ik behoorlijk geïnspireerd buiten en is dat zowaar de volgende stap in de richting naar een duurzamer bestaan: een actiepunt rond voedselverspilling in ons gezin! Doe jij ook mee? Als je nog tips hebt, laat die dan gerust hieronder achter!

PS: een korte bevraging op de facebookpagina van deze blog bevestigde wat bij ons ook geldt: als we gaan eten op restaurant en er blijft om de één of andere reden nog behoorlijk wat liggen, zijn we niet erg geneigd om te vragen of we dit meekrijgen. Toch is het evident: het is lekker gereed gemaakt, er is energie in gestoken, je hebt ervoor betaald en als je het niet meeneemt wordt het weggegooid! Een warme oproep om dit gewoon eens te vragen! Wij deden dat dit weekend en we kregen de rest met de glimlach mee! Bij buitenlandse restaurants (bijvoorbeeld Chinees of Mexicaans) lijkt dat al veel evidenter, maar eigenlijk moet dat overal toch kunnen!

Een gedachte over “169. Voedselverspilling: weg ermee!

 1. Heb net je blog ontdekt, heel leuk!

  Wij maken hier ook zo’n weekmenu, erg handig ook dat je dan de rest van de week je hoofd niet moet breken over het dagmenu.

  Bij grote aanbiedingen of gewoon te grote verpakkingen voor ons twee vriezen we alles in in porties, zo moeten we ook niks weggooien. En restjes als lunch inderdaad 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s