168. Gepersonaliseerde plantenpot als cadeautje

Wij hebben veel planten staan in huis. Da’s niet alleen mooi, maar ook gezond! Welke de beste luchtzuiverende planten zijn, lees je hier. Maar terug naar de planten: omdat wij er veel hebben staan, kregen we onlangs de bemerking dat dat toch wel leuk was, en dat zij er zelf niet veel hadden staan. Wat later deden zij een housewarming en begon het ideetje te groeien om hen iets met plantjes te geven.

Dankzij de aankondiging van de housewarming die goed op voorhand was, kon ik me goed voorbereiden. Ik nam stekjes van 3 planten hier in huis waarbij dat makkelijk gaat:

 • de tradescantia fluminensis
  zie hier voor een prentje
  je stekt die als volgt: breek een stekje van ongeveer 8 cm af. trek de blaadjes eraf, laat bovenaan 1 of 2 blaadjes staan. steek dit stekje ofwel in een glas water ofwel in vochtige grond (zorg dat de ‘knopen’ zeker onder water/onder de grond staan, het is hieruit dat de nieuwe worteljes groeien)
 • de epipremnum aureum
  ie hier voor een prentje
  je stekt die ongeveer hetzelfde als hierboven: snijd een stekje af van een 15 cm. trek de onderste blaadjes eraf, laat bovenaan 1 of twee blaadjes staan. steek dit stekje ofwel in een glas water ofwel in vochtige grond (zorg dat de ‘knopen’ zeker onder water/onder de grond staan, het is hieruit dat de nieuwe worteltjes groeien)
 • de chloropythum comosum
  zie hier voor een prentje
  deze zijn nog het makkelijkst om te stekken: de moederplant vormt na verloop van tijd van die kleine babyplantjes (zie de foto op het prentje). je kan dit afbreken van de lange stengel en gewoon in water zetten. hier komen echt worteltjes aan binnen de paar dagen.

Ik kocht 3 terracottapotten met een schaaltje eronder. Hoe ga je nu te werk om daar zo’n bordverf op aan te brengen?

 1. Schuur de potten licht op met schuurpapier en veeg dan alles af met een vochtige doek. Laat de potten goed drogen.
 2. Lak nu aan de binnenzijde van de pot (een beetje een groter stuk dan wat je aan de buitenzijde wil verven). Wanneer je zoekt naar lak: dit bestaat ook in een eco variant! Laat opnieuw drogen.
 3. Plak aan de buitenzijde een stukje af dat je wil verven. Ik deed dit nu gewoon in een rechthoekig vormpje, maar je kan hier uiteraard alle kanten mee uit.
 4. Verf nu met bordverf binnen het afgeplakte deel en haal de tape er af (dan kan je nog corrigeren indien nodig, maar als je goed afgeplakt hebt, zal dat normaalgezien niet nodig zijn). 
 5. Laat het geheel drogen en schrijf er een boodschap (of zoals ik deed, de naam van de plantjes) op met krijt.

Het resultaat zie je hieronder:

Ik voegde als extra cadeautje een flesje percolaat toe. Dit is sap uit de onderste bak van onze wormenbak dat je in aangelengde vorm (1/10de percolaat, 9/10de water) aan de planten kan geven als voeding. Meer info over de wormenbak en het percolaat vind je in deze blogpost.

Wil je graag nog ideeën opdoen om met bordverf op terracottapotten te werken, neem dan zeker een kijkje op Pinterest

Een gedachte over “168. Gepersonaliseerde plantenpot als cadeautje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s