167. Havermoutpannenkoeken met vruchtenfondue

Vorig jaar hingen er vaak frambozen aan mijn struiken, maar niet heel veel in één keer. Ik plukte dan altijd de rijpe en stak ze in een doosje in de diepvriezer. Ik had er nu nog veel van liggen. Ook rode aalbesjes en braambessen uit de tuin van mijn schoonouders had ik nog in de diepvriezer en een zak bevroren aardbeien. Ideaal dus om vruchtenfondue te maken! (En als je deze vruchten niet in huis hebt, je kan ze vaak ook ingevroren in grote zakken van een kilo kopen.) Heel lekker voor smoothies, voor een coulis, …

De vruchtenfondue *

Nodig:

  • 1/2 kilo (diepgevroren) rood fruit (eventueel nog iets van vers fruit als je dat ook in de fondue wil dopen)
  • een beetje citroensap
  • 50 g suiker
  • 1 dl witte wijn (mag wat mollig zijn)
  • een papje van 2 el maïszetmeel en 2 el water
  • een scheut crème de cassis

Bereiding:

Eigenlijk is het heel simpel: doe al het fruit met een beetje citroensap in de blender (of mix alles fijn met de staafmixer). Wrijf de puree met een houten lepel door een zeef (hierdoor heb je niet allemaal kleine harde stukjes in je fondue). Voeg de suiker en de wijn toe en breng aan de kook. Laat pruttelen en voeg het papje van maïszetmeel toe. Voeg een scheut crème de cassis toe en laat al roerend indikken. Giet het geheel in een fonduepan op een brandertje midden op de tafel.

De bedoeling is dat je hier dan pannekoekjes (in reepjes gesneden) in dopt. Héél lekker!

Vandaag maakte ik daarvoor geen gewone pannekoeken, maar havermoutpannekoeken met een amandeltoets (dat klinkt nogal hé 😉 ). En gelukkig is ook dit weer helemaal niet moeilijk om te maken!

De havermoutpannenkoeken met amandeltoets **

Nodig: 

  • 1 el boter (+ wat boter om de pannekoeken in te bakken)
  • 2 eieren
  • 6 dl amandeldrink
  • 150 g havermout
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 1 snijfje zout

Je ziet het goed: voor deze pannenkoeken gebruik je dus geen gewone (koe)melk en dit geeft een heel lekkere smaak!

Bereiding: 

Meng de bloem met de havermout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en voeg de eieren en het zout toe. Roer alles goed door elkaar. Giet er de amandeldrink bij en klop tot een gladde massa (dit kan je best doen met een mengmixer of een mengmachine). Smelt 1 el boter in een pan en roer onder het deeg. Laat de pan goed heet worden, smelt een beetje boter in de pan. Ik smeerde dit dan telkens uit met zo’n bakkwastje omdat de havermoutpannenkoeken soms iets moeilijker bakken. Bak vervolgens de pannenkoeken.

♥ Als je de pannenkoekendeeg in de pan doet, beweeg de pan dan naar alle kanten om zowel het deeg als de havermout gelijk te verdelen over de pan.

♥ Havermoutpannenkoeken zijn iets zwaarder dan gewone pannekoeken, ik gebruikte een iets bredere spatel dan normaal om ze om te draaien.

♥ Deze pannenkoeken kan je ook heel goed als ontbijt eten met een beetje ahornsiroop of agavesiroop.

Het geheel

Niets fijner op een druilerige zondagmiddag om samen rond de fonduepan te zitten. Snijd de pannenkoeken in reepjes van 1 à 2 cm. De mensen rond de tafel steken fruit of rolletjes pannenkoek aan spiesjes en dopen deze in de hete fruitcoulis.

* De vruchtenfondue is gebaseerd op een recept dat ooit in Nest verscheen
** De havermoutpannekoeken zijn gebaseerd op een recept dat onlangs in het reclameblaadje van Colruyt verscheen

5 gedachtes over “167. Havermoutpannenkoeken met vruchtenfondue

  1. Ze zijn ook heel lekker! Een goed en gezond alternatief voor gewone pannekoeken en ook de vitaminen in de vruchtenfondue zijn niet te versmaden. Voor herhaling vatbaar!

  2. Mmm ziet er goed uit! Ik denk dat ik het eens ga proberen om de havermout te mixen, dat het deeg wat gladder is om het bakken misschien wat te vergemakkelijken. Oh ja en met chocoladefondue ipv vruchten 😉

    • Als je zorgt dat alles goed verdeeld is overje pan, bakken ze heel goed hoor: de eerste was zoals gebruikelijk mislukt, maar alle andere waren heel mooi en gelijkaardig. Door te mixen doe je denk ik wel een beetje het “goede” van de haver, de vezels teniet.. maar je kan het zeker eens proberen hé!

      • yep, ik gebruik ook altijd havermout in mijn pannenkoekendeeg, en ik mix het deeg om die havermoutstukjes “kindvriendelijker” te maken 😉 De vrinden die al bij ons pannenkoeken hebben gegeten hebben niet gemerkt dat ze “anders” waren. Leve de mixer dus 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s