161. Een tuintafel van palletten

De laatste tijd kwam ik meer en meer indrukwekkende ideetjes tegen van spullen die gemaakt waren op basis van palletten. Toen we verhuisden van een appartement met terrasje naar een huis met een stadskoer hadden we plaats voor een grotere en handigere terrastafel. Alleen, we vonden geen tafel die we zijn prijs waard vonden, die stevig was en die mooi was. Daarom besloten we na een tijdje om gewoon zelf een terrastafel te maken van … jawel, palletten.

Mijn man regelde een 10-tal palletten bij een drukker hier in de buurt. We gingen voor wegwerppalletten. Wat je moet weten is dat er europalletten zijn (allemaal dezelfde maat, degelijk, maar tegen betaling) en wegwerppalletten (kunnen verschillen qua maat, degelijk maar er is verschil in, gratis). Omdat europalletten sowieso hergebruikt worden, dachten we dat we met wegwerppalletten de klus ook wel konden klaren. En ja, dat is nog gelukt ook! We zijn echt supertevreden met het resultaat. We lakten de tafel in 2 kleuren (fel groen en blauw) en lakten nog een oud bijzettafeltje in datzelfde blauw. Een blik op onze stadskoer maakt ons instant blij πŸ™‚

Wat heb je nodig?

 • een (hout)zaag,
 • een boormachine waarmee je vijzen kan invijzen,
 • lange vijzen en korte vijzen (de lengte hangt af van je pallet, hieronder lees je waar die in moeten),
 • wat schuurpapier voor de scherpe kantjes,
 • lak, beits of vernis naargelang de afwerking die je wil
 • eventueel een doorzichtig plastic zeil op maat om er bovenop te leggen en vast te nieten (dan heb je dus ook een nietjespistool nodig)

We gebruikten in totaal 4 palletten. 2 zetten we rechtop en zaagden we af tussen 2 latten op een goede tafelhoogte (als maatstaf gebruikten we ons oud terrastafeltje). Hieronder zie je de tutorial die ik maakte op een boekje dat onlangs bij Flow magazine zat πŸ˜‰

tutorial_part_I

tutorial_part_II

De korte vijzen heb je nodig om die latten te bevestigen aan het tafelblad (de lengte moet je zelf even meten, elke wegwerppallet is verschillend). Je meet de hoogte van het tafelblad + de afgezaagde latten (uit stukken pallet die je niet gebruikt). De lange vijzen gebruik je om de poten op het tafelblad te vijzen. Aangezien die in de blokken komen die aan het tafelblad hangen, kunnen deze behoorlijk lang zijn. Hoe je die blokken van de pallet er makkelijk af slaat, zie je hier.

Onze Baileys (spijtiggenoeg gisteren ingeslapen…) kwam af en toe een handje helpen:

De tafel staat nu heel goed, je kan er op eten (maar niet op springen, maar da’s niet nodig dus ja πŸ™‚ ) en ze ziet er (al zeggen we het zelf) echt leuk uit πŸ™‚Β Aan de zijkant hingen we een bloembakhoudertje en toevallig hadden we bloemetjes in een matching kleur staan, dus dat was meteen goed. Aan deze tafel kan je makkelijk met 4 (en eventueel ook met 6) eten.

Dit is echt een haalbaar creatief project dat weinig geld kost en een mooi resultaat heeft. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om zo’n tafel van palletten te maken, maar dit leek ons een haalbare manier van werken.

Maakte jij ook al iets van palletten? Of ga je na het lezen van deze blogpost ook aan de slag? Ik hoor het graag!

7 gedachtes over “161. Een tuintafel van palletten

 1. woow zo tof… Ik heb in de zomer met ruim 30 graden ook een tuintafeltke gemaakt van oude palletten. Maar veel lager en niet om aan te zitten maar als ‘salontafel’ buiten te gebruiken. Ben nog fier hierover…. Ik had er niet aan gedacht om te verven, maar nu ik die van u zie,denk ik zomaar dat die van ons volgend voorjaar een likje verf krijgt….
  succes met uwen tafel. jammer dat t hier nu wel ver gedaan is met het mooie weer.

  • Bedankt! Omdat ik nog veel blogposts had die eerst moesten komen (de give-aways bijvoorbeeld) en omdat ik probeer +/- 1 post per week te posten, staat onze tafel er nu een 3 Γ  4-tal weken. We hebben er gelukkig dus nog wat plezier aan gehad! En ook nu bij regenweer geeft dat toch wat kleur buiten πŸ˜‰

 2. onze salontafel is gemaakt van een vierkant gezaagd uit een oude deur die ligt op blokken die ooit dakspant in een oud huisje waren. En het kippenhok in ons vorig huis maakte ik van een kist waar een machine in verscheept, een kippenchalet met ‘india shipping co.’ erop, de kippen vonden het heerlijk ;o).

  • De palletten die wij gebruikt hebben, hebben wel spleten, maar niet zo heel erg groot. Dus we hebben dat zo kunnen laten eigenlijk.
   Eventueel kan je er een doorzichtig plastic folie op doen en onderaan vastnieten.
   Dat zou het ‘probleem’ oplossen dat zich nu soms stelt, namelijk als ik kleedjes in een delicate stof aan heb, ik erg moet opletten dat ik nergens aan een oneffenheidje blijf vasthaken…
   Maar we zijn er echt blij mee, het geeft ook wat kleur en je kan het nog verder uitbreiden met zetels en een bijzettafeltje of wat dan ook: de mogelijkheden zijn echt oneindig πŸ™‚

 3. Pingback: Pop up tuintafel uit pallets | Huisje Tuintje Boompje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s