152. Cohousing ?! Interview met Evelyn

Vorig jaar mocht ik in het kader van het programma ‘Peeters & Pichal’ naar Freiburg, samen met Jeroen, een andere gelukkige luisteraar. De verslagjes daarover vind je hier. We ontdekten daar waarom Freiburg de groenste stad van Duitsland is, met onder andere een autoluw centrum, een gigantisch hoog aantal huizen met zonnepanelen, een heel doordacht ‘Green city’ concept en Vauban, één grote cohousingwijk.

Omdat er toch nog heel wat misverstanden zijn over het cohousen, maar ook omdat veel mensen er gewoon nog niet zoveel over weten, borrelde het idee om een interviewreeks te doen met een aantal cohousers. We zullen elke keer een reeks vragen afvuren op een cohouser, waardoor we vurig hopen dat je na het lezen van de interviews een veel beter idee hebt van wat cohousing is, en ook wat cohousing níet is.

Dag Evelyn, zou je jezelf even kort kunnen voorstellen?

Ik ben 25 jaar en sinds 2010 getrouwd met Jacob. Ik werk bij de ecologische denktank Oikos, Jacob in de windenergiesector. Dat zegt dus al heel wat over onze motivatie om te gaan ‘cohousen’. Verder ben ik actief bezig met muziek.

Wat is voor jou dé reden om aan cohousing te doen? Is die voornamelijk ecologisch, sociaal of financieel geïnspireerd of spelen er nog andere factoren mee?

Vooral de eerste twee redenen zijn belangrijk voor mij. Ik zie mijn toekomst niet gewoon als ‘huisje-boompje-beestje’, ik sta bewust in het leven en dat heeft zeker ook invloed op mijn idee van wonen. Ecologisch bouwen, met het oog op duurzaamheid, en samen met anderen bepaalde ruimtes en spullen delen, past in dat plaatje. Ik wil ook dat onze kinderen (die er voorlopig nog niet zijn) kunnen opgroeien in een propere, sociale en veilige omgeving, en ik verlang ook zelf naar een goed contact met mijn buren. Zodra we hoorden dat er iets bestond als cohousing, was een standaard woning voor ons geen optie meer: elk gezin in zijn eigen cocon, met zowel in je eigen tuin als in die van beide buren een trampoline en een schommel, ieder zijn eigen gras- of boormachine, enz., het zei me al snel nog weinig.

Wat zijn de voordelen als gezin, als ouder, als kind, om te cohousen?

Die sociale cohesie is echt een troef: een goed contact met je buren, een vertrouwelijke omgang met elkaar, … De kinderen van de verschillende gezinnen groeien een stukje samen op en kunnen gewoon vrij spelen in de tuin, terwijl er altijd wel iemand is die een oogje in het zeil houdt. Alle talenten bij elkaar zijn ook erg verrijkend, voor iedere leeftijd: de ene kan ongelofelijk goed koken, de andere kan naaien, weer iemand anders heeft groene vingers, enz. Senioren kunnen dan weer beroep doen op de buren voor boodschappen bijvoorbeeld. Er zijn ook financiële voordelen. Je kan op termijn heel wat geld uitsparen. Grote aankopen doe je samen en autodelen is perfect mogelijk.

Waar is jullie cohousinglocatie en hoe groot is deze (hoeveel gezinnen of personen) nemen eraan deel?

Wij hebben ons oog laten vallen op een veld aan de rand van de stad Sint-Niklaas. De stad is gestart met de uitbreiding van een bestaande wijk, waar zowel een groot ecologisch park als sociale huisvesting als particuliere woningen komen. Er zal minimaal autoverkeer zijn, waardoor het echt een aangenaam leefbare wijk wordt. We denken dat ons project daar ook perfect in past. De oppervlakte van de grond die we nu op het oog hebben, is ongeveer 4800 m². Ons doel is om daar 20 à 22 compacte units (gezinnen en alleenstaanden)  en een gemeenschappelijk gebouw (paviljoen) in te planten, rond een gemeenschappelijke tuin.

In welke fase zit jullie cohousingproject momenteel?

We zijn momenteel met 10 gezinnen en alleenstaanden van verschillende leeftijden, in totaal bijna 30 volwassenen en kinderen. We zoeken dus nog volop naar buren om onze groep te vervolledigen. Daarvoor organiseren we elke maand een infosessie. We richten binnenkort een vzw op om verdere stappen te ondernemen. Na een architectuurwedstrijd hebben we onlangs ook onze architect gekozen, daarmee wordt het al een pak concreter!

Wat zijn tot nu toe je beste ervaringen?  Zijn er ook al tegenvallers geweest?

In februari zijn we op weekend geweest, dat was echt een leuke ervaring! Samen eten, vergaderen, spelletjes spelen, babbelen, discussiëren, de kinderen samen zien spelen, … Het gaf ons al een voorsmaakje van wat het gaat worden, we kregen allemaal echt zin om ermee door te gaan na dit weekend samen. De architectuurwedstrijd was een uitdaging, maar werd uiteindelijk een heel boeiend en plezant proces, waarbij we ook open konden discussiëren en de consensus leerden vinden.
Wat elke keer toch weer een beetje steekt, is als mensen met wie je goede gesprekken hebt gehad, toch niet mee instappen. Je wil dat het vooruitgaat en dat de groep uitbreidt, zeker met mensen met wie je een ‘klik’ hebt, maar je kan natuurlijk niets forceren.

Wat zijn in jouw ogen de grootste vooroordelen of misverstanden die er bestaan ten aanzien van cohousing?

Een cohousinggroep wordt al snel gezien als een ‘commune’: alles delen, alles gemeenschappelijk, geen privacy, erg close contacten, enzovoort. Dat is toch wel een misvatting: ieder heeft zijn eigen huis, respect voor privacy is essentieel voor alle toekomstige bewoners. We horen ook vaak sceptische reacties, van mensen die niet geloven dat een consensus altijd haalbaar is en die ervan overtuigd zijn dat er sowieso ruzie zal ontstaan. Wij hebben gemerkt dat een open dialoog altijd werkt, en geloven echt in de mogelijkheden om als groep overeen te blijven komen.

Wie komt er eigenlijk in aanmerking om toe te treden tot zo’n cohousingproject? Is er zoiets al dé ideale cohouser?

Iedereen is welkom, elke persoon is weer een toevoeging aan een rijke, diverse groep mensen met een gedeelde visie. Je moet vooral bereid zijn om compromissen te sluiten, af en toe wat water bij de wijn te doen, je moet moeite willen doen om in overleg met je buren tot een consensus te komen. Anders blijft het niet houdbaar, niet voor jezelf, noch voor de groep.

Welke juridische eigendomsconstructie gebruiken jullie om de cohousing te organiseren?

We richten een vzw op voor de aankoop van de grond en andere contracten. Daarna gaan we over in een vereniging van mede-eigenaars, vergelijkbaar met een appartementsgebouw.

Wat is er in jullie cohousingproject gemeenschappelijk en wat is er privé? Delen jullie ook auto’s?

We bouwen elk onze privéwoning met een tuintje of terras. Er wordt gezamenlijk geparkeerd aan de rand van het veld, er komt een paviljoen met een polyvalente ruimte en keuken en nog meer gedeelde ruimtes. Verder delen we een grote, centrale tuin, met speeltuigen voor de kinderen en misschien wel een moestuin. Ook heel wat spullen kunnen gedeeld worden: een grasmaaier, een boormachine, noem maar op. Autodelen kan in de buurt met Cambio, maar ook onderling autodelen is zeker ook een optie. Als we samen een uitstap maken, carpoolen we nu al zo veel mogelijk.

Hoe vaak spreken jullie gemiddeld af om noodzakelijke regelingen te treffen?

We zien elkaar elk tweede weekend van de maand (afwisselend zaterdag en zondag) met de hele groep in een zaaltje dat we mogen gebruiken. Er wordt dan ook telkens kinderopvang voorzien door een of twee groepsleden bij iemand thuis. Daarnaast werken we met verschillende werkgroepen, die afhankelijk van de hoeveelheid werk regelmatiger of minder vaak samenkomen. Gemiddeld is dat ook één keer per maand. Er is een technische werkgroep, een juridisch-financiële werkgroep, een werkgroep rond groepsvorming en een werkgroep communicatie.

Meer info?

De website van Cohousing Waasland, waar mensen ook kunnen inschrijven op een tweemaandelijkse nieuwsbrief: www.cohousingwaasland.be.

Op Facebook bestaat er een open groep: www.facebook.com/groups/cohousingwaasland.

Een gedachte over “152. Cohousing ?! Interview met Evelyn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s