143. Spruitjes 3x anders op lekkere wijze

spruitjesMijn vriend is niet de grootste spruitjesfan van het Westelijk halfrond. Maar hij wou ze wel een nieuwe kans geven omdat we nu meer proberen seizoensgebonden te eten en omdat hij ze nog niet op veel verschillende manieren gegeten had. Verwoed ging ik op zoek naar nieuwe recepten mét spruitjes om uit te proberen. We hebben er nu drie gemaakt én goed bevonden. En omdat spruitjes volgens de Groentenkalender van Velt nog tot in maart seizoensgroenten zijn, deel ik deze receptjes dus graag!

Heb je ze geprobeerd of ken je ze al? Laat dan zeker weten wat je ervan vindt! En heb je nog andere heerlijke spruitjesrecepten? Dan mag je die ook altijd delen!

Eerste wijze: spruitjesmousse

Ingrediënten:

  • 500 gram spruitjes
  • 1 ui
  • 3 eieren
  • 100 ml water
  • nootmuskaat

Bereiding:

Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de onderkant van het stronkje. Kerf de stronkjes in met een scherp mesje. Kook de spruitjes in ruim water, met de in ringen gesneden ui en wat zout, in 10-15 minuten gaar. Oven voorverwarmen op 160° C. De spruitjes afgieten, maar enkele spruitjes achterhouden. Pureer de rest van de spruitjes samen met de ui, de eieren en het water in de blender of met de staafmixer. Op smaak maken met ruim nootmuskaat. Een kleine (cake)vorm bekleden met bakpapier. De puree erin scheppen, de achtergehouden spruitjes erin verdelen, en afdekken met aluminiumfolie. In 35-40 minuten in het midden van de oven laten bakken. De mousse is gaar wanneer een ingestoken breinaald er schoon uitkomt. De folie verwijderen en de mousse op een bord of schaal storten.

Tweede wijze: spruitjes met aardappel in de oven

Ingrediënten:

  • een halve kilo kleine aardappeltjes
  • 250 g spruitjes
  • 3 teentjes look, geperst
  • 2 eetlepels rozemarijn
  • 2 eetlepels olie
  • 3/4 theelepel zeezout
  • wat vers gemalen zwarte peper
  • 1/4 theelepel chilivlokken (optioneel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C en leg er een groot bakpapier in. Mijn oven draait rond en ik heb dit gewoon in een grote ovenschaal gemaakt. Spoel de aardappeltjes af (schrob ze desnoods wat). Dep ze droog en snijd ze in de lengte en doe ze in een grote kom. Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de onderkant van het stronkje. Spoel ze en dep ze droog en doe ze bij in de kom. Doe de geperste look, de rozemarijn, de olie, het zout en de peper, en optioneel de chilivlokken mee in de kom en schud alles goed door elkaar. Schik alles op het bakpapier of in de ovenschaal. Bak gedurende 40 minuten, draai ze eens om halverwege. De aardappeltjes zullen goudbruin zien en de spruitjes mogen ook een bruin gegrild kleurtje hebben. Héérlijk! Dit kan je zelfs als fingerfood serveren.

Derde wijze: spruitjes met rode ui en balsamico-azijn

Ingrediënten:

  • een halve kilo spruitjes
  • wat zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • wat boter en een theelepel olie
  • 2 rode uien
  • 2 theelepels balsamico azijn

Bereiding:

Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de onderkant van het stronkje. Kook ze lichtjes gaar in 5 – 10 minuten (prik er eens in zodat je zeker bent dat ze beetgaar zijn). Giet ze af en spoel ze af in ijskoud water om ze af te koelen. Snijd ze vervolgens doormidden en bak ze in een pan met wat boter, olie, peper en zout tot ze goudbruin zien. Snijd de uien doormidden en snijd ze dan in fijne plakjes. Bak ze in de pan met wat olie tot ze al wat glazig worden en doe er dan balsamico-azijn bij (ik heb zo een spraybus, heel praktisch om de azijn goed over de pan te verdelen). Laat ze verder goed glazig worden en laat de azijn wat verdampen. Meng de uien en de spruitjes en je bent klaar. Een overheerlijke zoet-zoute combinatie!

Veel kook- en eetplezier alvast, ik kan je garanderen dat het geen moeilijke recepten zijn en hopelijk overtuig jij op jouw beurt ook een niet-zo-graag-spruitjeseter!

8 gedachtes over “143. Spruitjes 3x anders op lekkere wijze

  1. Leve spruitjes! Mijn lief is de uitvinder van de spruitjesrisotto: risottorijst opbakken met gesnipperd ajuintje, spruitjes stomen en eventjes in boter opbakken met een fijngesneden rode paprika, risotto maken met lekkere groentenbouillon en parmezaan, en naar het einde toe spruitjes + paprika toevoegen – zalig!

  2. Ik ben ook absoluut geen spruitjesfan, maar het recept voor curryspruitjes uit Goed Eten van Dorien Knockaert werd onlangs getest. En echt waar, het was echt lekker. Ik vermoed dat ik nu gewoon elke keer dat er spruitjes in ons groentenpakket zitten, curryspruitjes zal maken.

  3. Pingback: 237. Dagen Zonder Vlees mét dubbel weekmenu | My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s