136. De nieuwe viswijzer (ondertussen zelfs gids) is er!

Dit jaar brengt WWF (in samenwerking met Delhaize) een nieuwe en verbeterde viswijzer uit. De viswijzer 2012 is een gids die op een duidelijke manier de meeste vissoorten weergeeft die op de Belgische markt beschikbaar zijn en aanduidt welke van deze vissen op een duurzame manier gevangen worden. Er wordt nu ook een onderscheid gemaakt tussen verse vis, verse schaal- en schelpdieren en diepvriesproducten.

Je kan de viswijzer afdrukken overal meenemen. Door de extra informatie is de viswijzer ondertussen wel een heuse gids geworden, waardoor hij meer gedetailleerd en uitgebreid is, maar misschien ook iets minder compact om overal mee te nemen… Maar ja, een mens kan niet alles hebben hé 🙂

Er zijn drie categorieën.

De eerste categorie (groen) bevat de vissoorten die de beste keuze vormen voor de consument. In deze categorie is er sprake van goed beheerde kweek, er is geen overbevissing en er is minimale of beperkte schade aan het milieu. Sommige vissen uit deze categorie hebben ook het MSC-label. Dit label garandeert dat de vissen op duurzame wijze gevangen zijn

De tweede categorie (oranje) vormt de tweede keuze ten opzichte van vissen in de groene categorie. We raden aan deze vissen slechts met mate te gebruiken vanwege het feit dat er toch nog problemen zijn met de kweek of de vangst.

De derde categorie (rood) bevat overbeviste soorten, waarvan sommigen met uitsterven bedreigd zijn en vissen waarvan de vangst of kweek erg schadelijk is voor het milieu (bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot, gevolgen voor de zeebodem en/of grote bijvangsten). We moeten vermijden deze vissen te eten.

En de viswijzer meenemen is toch wel nuttig, want het is meestal niet een bepaalde soort vis die je moet vermijden, dan wel de herkomst van de vis in kwestie… Zo staat forel uit Zuid-West-Europa (Aquacultuur) op de groene lijst en staat forel uit Turkije of Chili (ook Aquacultuur) op de rode lijst. De kans is groot dat je je dat zonder lijstje niet meer herinnert als je in de winkel bent.  Bij roze garnalen is het dan weer gemakkelijker:  komen ze van aquacultuur, dan is het oké (groene lijst), maar via visvangst niet (rode lijst). Je kan dus zeker al eens kijken op de lijst naar de vis, schaal- of schelpdieren die jij het meest koopt en al wat bijleren. Maar als je altijd in de winkel de beste keuze wil maken, downloaden dan die viswijzer, afprinten (dat mag, want nu is het echt voor een goed doel) en overal meenemen!

4 gedachtes over “136. De nieuwe viswijzer (ondertussen zelfs gids) is er!

 1. Om te beginnen vind ik het goed dat er zo’n viswijzer bestaat, al is het maar om mensen bewust te maken van overbevissing. Aan de andere kant denk ik niet dat vis eten een ‘uitstekende keuze’ kán zijn, er zijn regels en wetten om overbevissing te beperken, maar er zijn niet veel vissers die zich hier aan houden. Films als The End Of The Line tonen de problematieken die overbevissing met zich meebrengt en ze zijn zo duidelijk dat we er echt niet meer kunnen naast kijken. Bij elke visvangst is er enorm veel bijvangst, vis die halfdood terug de zee wordt in gegooid omdat die bepaalde visser enkel op zoek is naar de vis die hem het meest opbrengt, kweekvis wordt gevoed met kleine vissen uit de zee (zeer inefficiënt).
  Als mensen nu enkel vissen uit de eerste categorie gaan eten is het toch maar een kwestie van tijd vooraleer ook die vissen tot de bedreigde diersoorten gaan horen? De viswijzer is een goed begin voor mensen die totaal niet bezig zijn, maar als je een beetje begaan bent met duurzame voeding lijkt me geen vis eten de meest ‘uitstekende keuze’.

  • Dag Tine,

   Ik ben het volledig met je eens, ik heb de film The End of the Line ook gezien en er zijn er inderdaad nog andere die zeker wijzen op de gevaren van overbevissing, waardoor zelfs dode delen in de oceanen ontstaan waar helemaal geen leven is of alleen nog kwallen…
   Maar ik heb er bewust voor gekozen om deze blog heel open en toegankelijk te maken en dus een aantal duurzame ingrepen in je leven aan te reiken, zonder altijd direct voor de meest drastische oplossingen te kiezen.
   Ik weet dat andere fora en blogs dat wel meer doen, maar ik wil ook niet alleen voor eigen publiek preken en ook aan mensen die niet dagdagelijks bezig zijn met duurzaamheid, aantonen hoe het een beetje beter kan.
   Als er mensen zijn die hier verder in willen gaan, kan ik dat alleen maar toejuichen natuurlijk en ik begrijp u hier dan ook in. Een heel goed boek hierover is bijvoorbeeld ook “Wat is er mis met vis”, waarin je je verder kan verdiepen over de schade die vismethodes en (over)bevissing met zich meebrengt.

   In elk geval bedankt voor je reactie, het is altijd leerrijk en nuttig om reacties vanuit verschillende invalshoeken te lezen!

   • Hallo! Ja ik besefte wel meteen na het schrijven van mijn reactie dat je inderdaad zoveel mogelijk mensen wil bereiken, wat het belangrijkste is natuurlijk! Te drastisch zijn werkt nooit. Overigens wel een zeer leuk blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s