135. Ga jij mee op energiejacht?

Eind november nadert… en dat betekent dat de Energiejacht er stilaan aankomt! De Energiejacht is een campagne van Bond Beter Leefmilieu en loopt van 1 december tot 31 maart. Tijdens die periode probeer je zoveel mogelijk energie te besparen aan de hand van concrete tips die je meekrijgt via de site. Dat kan individueel, maar nog beter in groep. Elke groep krijgt immers de hulp van een energiemeester, die een gratis opleiding genoten heeft. Via de handige tool op de site krijg je een direct zicht op je energieverbruik.

Heel de campagne en het materiaal staat gebundeld op de website www.energyneighbourhoods.eu en neem zeker ook eens een kijkje op de facebookpagina van de campagne: www.facebook.com/energiejacht.

Wat moet je doen? 

Je registreert je eerst als energiejager

Je houdt je meterstanden van je water-, gas- en elektriciteitsmeter bij en vult ze in op jouw persoonlijke gebruikspagina op de site. Ga ook op zoek naar je energie-afrekening van vorig jaar. Die heb je nodig om jouw energiebesparing te kunnen berekenen. Ze vragen dus ook naar die gegevens bij de registratieprocedure.

Wat is een energiemeester?

De energiemeester geeft je tips om energie te besparen. Hij/zij controleert ook je meterstanden. De energiemeester krijgt daarom een stevige cursus energiebesparing en enkele nuttige hulpmiddelen. Als je graag zelf energiemeester wil worden, kun je dat aanduiden wanneer je je registreert.

Waarom jagen we op energievreters?

Door de energievreters de kop in te drukken, kun je veel energie besparen. Zo kun je ook je energiefactuur (spectaculair) zien dalen. Vorig jaar behaalden de deelnemers een besparing van gemiddeld 8,65 %..

Hoe doe je dat, energie besparen?

Energie besparen vraagt echt niet zoveel inspanning: met wat aandacht, kleine gedragsveranderingen en enkele doordachte ingrepen kom je al een heel eind ver. Het bijhouden van je meterstanden is heel belangrijk. Uit ervaring blijkt dat gezinnen die wekelijks hun meterstanden van gas en elektriciteit bijhouden en vergelijken met hun verbruik van het jaar voordien, een ‘energiereflex’ krijgen en zo al besparen op hun verbruik. Met een waaier aan kleine vuistregels en energietips kan je nog verder gaan. De campagne gidst je over het jaagpad met massa’s nuttige tips en informatie over energiebesparing, subsidies en premies. Wie in groep deelneemt (enkel voor deelnemende gemeenten) kan bovendien rekenen op een energiemeester, een ervaren spoorzoeker. Wees dus maar zeker dat we samen het sluimerende wild te pakken krijgen!

Nog niet helemaal overtuigd? Deze deelnemers namen bij een vorige editie deel en vertellen jou hun ervaring:

André Huysmans uit Merksem bespaarde tijdens de campagneperiode meer dan 24% energie. Hoe slaag je daarin, als je al een aantal jaren meedoet? “De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik een warmwateraquarium heb weggedaan”, bekent André. “Verder hebben we op een aantal plaatsen in huis onze halogeen- en gloeilampen vervangen door energiezuinige spaarlampen. Zo hing er op ons terras een halogeenlamp van 150 W. Daar kwam een spaarlamp van 60 W in de plaats, die meer dan voldoende licht geeft. Terraslampen vergeet je al eens uit te doen en dan kan het verbruik aardig aantikken. Verder hebben we onze oude koelkast vervangen door een energiezuinig exemplaar met A++ label. Dat scheelt ook een slok op de borrel qua verbruik.”

De besparing vertaalt zich volgens André ook in een lagere energiefactuur. “We betalen nu amper 75 euro per maand”, klinkt het trots. “Ik ben iemand die al lang zijn meterstanden van gas en elektriciteit noteert en met de website van de Energiejacht heb ik daarvoor een handige, gratis tool. Bovendien kan ik langs die weg ook meterstanden noteren voor andere mensen uit mijn buurt die geen computer hebben. Iedereen wint erbij.”

Dat het toepassen van concrete tips veel kan opleveren bewijzen de resultaten van een groep deelnemers uit Dendermonde. “We zijn opgetogen met de resultaten”, vertelt Chris De Decker, die energiegroepen begeleidt voor het OCMW van Dendermonde. “Vorig jaar hebben wij ervoor gekozen om te werken met mensen met een hoge energiefactuur. We hebben gefocust op verwarming, omdat dat op korte termijn de beste resultaten oplevert. En met resultaat. We klokten af op meer dan 20 % gemiddeld. Sommige deelnemers zagen hun energiefactuur zelfs met een derde dalen. Voor die mensen scheelt dat een flinke slok op de borrel. Daar waren niet eens investeringen voor nodig: als je je verwarmingsinstallatie juist instelt en juist gebruikt, levert dat onmiddellijk resultaat op.”

Waar wacht je nog op? Een kans die goed is voor het milieu én de portemonnee, die kan je niet laten liggen hé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s