133. Duurzaam feesten

Feestjes, fuiven en festivals: naast hun eerste letter hebben ze nog één ding gemeen: vaak genereren ze allemaal (het ene al wat minder dan het andere) afval of hebben ze een vrij grote ecologische voetafdruk. Omdat wij zelf verschillende jaren een grote fuif organiseerden, bekijk ik hier graag met jullie een aantal mogelijkheden om je feest, fuif of festival dat tikkeltje duurzamer te maken.

1. Herbruikbare bekers

Op een aantal plaatsen zijn herbruikbare bekers al goed ingeburgerd: je betaalt een beetje meer voor je drankje, maar als je de beker teruggeeft, krijg je een beetje ‘statie’geld terug. De bekers kunnen dan gewassen en hergebruikt worden. Ze voelen ook gewoon veel aangenamer aan dan die plastic bekertjes die zo kapot zijn. Herbruikbare bekers zijn ontleenbaar in heel wat gemeenten, Intercommunale Samenwerkingsverbanden en Provincies. OVAM geeft jou graag een overzicht waar je die kan ontlenen (neem zeker een kijkje op de website, het kunnen er (hopelijk) steeds meer worden, maar hier ben je al zeker:

  • Steden en gemeenten:
    Aalst, Antwerpen, Beersel, Beringen, Beveren, Boom, Borgloon, Bornem, Brasschaat, Damme, Dendermonde, De Panne, Dilbeek, Evergem, Genk, Gingelom, Gistel, Halen, Hamme, Herent, Herentals, Huldenberg, Izegem, Kortrijk, Laarne, Leuven, Lichtervelde, Lille, Mechelen, Merelbeke, Middelkerke, Nieuwerkerken, Oostkamp, Poperingen, Putte, Riemst, Rumst, Sint-Amands, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Staden, Tongeren, Torhout, Turnhout, Wellen, Wervik, Westerlo, Wichelen, Wingene, Zedelgem.
  • Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden:
    IMOG, IVM Afvalbeheer, Ivago, Igemo, IVVVA, MIROM.
  • Provincie:
    Vlaams-Brabant

2. Leg een busdienst in

De provincie Antwerpen is voor fuiven. Op hun pagina fuifbeleid vind je wat ze allemaal doen om fuiven in die provincie zo goed mogelijk te ondersteunen en stimuleren. Met de gratis fuifbussen willen ze zoveel mogelijk fuifgangers veilig van en naar de fuif vervoeren. Maar ook willen ze de fuiforganisatoren laten nadenken over het mobiliteits- en verkeersveiligheidsaspect van hun fuif. Geef je een fuif in de provincie Antwerpen voor minstens 500 personen en voldoe je aan alle voorwaarden, dan kun je één gratis fuifbus aanvragen. Lees alle voorwaarden in onderstaand reglement voor je de aanvraag doet. Lees er hier alles over! Woon jij in een andere provincie? Vraag je provinciebestuur zeker wat hun engagementen zijn en wie weet breng je hen zo ook op ideeën!

3. Stimuleer ook andere duurzame mobiliteit

Zorg dat je evenement in de mate van het mogelijke goed bereikbaar is. Zorg voor een goede toegankelijkheid met de fiets (eventueel aansluitend op openbaar vervoer) en zorg voor een goede, grote en bewaakte fietsenstalling. Voorzie op je website een apart deel waar men afspraken kan maken inzake carpoolen.

4. Ga voor een ecologische snackbar

Vaak wordt er bij feestjes, fuiven en festivals beroep gedaan op snackbars. De Natuurfrituur speelt hier helemaal op in: het is niet alleen een mobiele frituur – een zeldzaamheid in Vlaanderen – maar ook nog eens een biologische en vegetarische frituur. Hun missie: de laagdrempelige promotie van duurzame voeding via een frituurconcept en de creatie van duurzame tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ontdek en contacteer hen via hun Facebookpagina. Ook op ecologisch geïnspireerde inititatieven kom je hen al meer en meer tegen! Meer in het algemeen kan je proberen (uitsluitend) fair trade en/of biodranken en biovoedingsproducten aan te bieden. Je kan ook de vleesconsumptie verminderen, door (uitsluitend) vegetarische hapjes en maaltijden aan te bieden. Werk in de mate van het mogelijke met lokale en seizoensgebonden producten. Biedt gratis kraantjeswater aan

5. Promotie

In ‘onze tijd’ was het nog een must: flyers, affiches of uitnodigingen laten drukken. Nu al veel minder denk ik… Maar wil je toch iets drukken, kies dan een klein formaat dat dubbelzijdig geprint is en druk er geen massa’s teveel. Ga voor FSC-gelabeld papier en/of milieuvriendelijke inkten. Nog beter en zeker niet minder efficiënt: communiceer digitaal via sms, website, sociale-netwerksites zoals Facebook en Netlog, e-mail, nieuwsbrief, forum, … daar komt geen papier aan te pas! Wil je graag gadgets uitdelen, kies dan voor milieuvriendelijke materialen, die onverpakt zijn en die een zekere waarde hebben. Anders worden ze toch maar onmiddellijk weggegooid.

6. Beperk de geluidshinder

Geluidshinder is niet alleen storend voor de mensen die in de buurt wonen, maar even goed voor het milieu… Nochtans zijn er een hoop maatregelen die je zelf kan nemen. Wijs de DJ op de beperkingen inzake geluidsnormen, neem dit eventueel ook op in het contract en werk desnoods met een geluidsbegrenzer. Probeer de lage frequenties te vermijden, die zorgen voor het meeste overlast. Zorg voor een goede ruimtelijke controle en verdeling van de luidsprekers en stel ze goed op. Bij het gebruik van elektronisch versterkte muziek wordt hoogwaardige technologie gehanteerd (vb. Cardioïde subs, delays en Line Source-Line Arrays) die een zo optimaal mogelijke spreiding van geluid over het publiek realiseert, zodat het aantal gehinderden in de buurt minimaal blijft en er een akoestisch kwalitatief evenement kan doorgaan.

7. Maak een energieplan

Stel een energieplan op en denk eens goed na waar je energie nodig hebt en hoeveel. Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van je energiebehoefte. Ga zuinig om met energie bij de lichtinstallaties, geluidsinstallaties, … Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu! Voer energiebesparende maatregelen in en maak afspraken met de cateraars en standhouders over het gebruik van energiebesparend keukenmateriaal (bij voorkeur met het A-label), spaarlampen, energiebesparende pompen voor afvalwater, …  Dit kan je allemaal niet last-minute regelen, maar is zeker de moeite waard om over na te denken!

8. Denk na over het waterverbruik en de poetsproducten

Water kan op veel plaatsen nodig zijn: om te drinken, om af te wassen, in toiletten, … Allemaal plaatsen waar je bewust met je waterverbruik kan omgaan. Zorg bijvoorbeeld voor waterbesparende kranen en sensibiliseer de werknemers over hun waterverbruik. Gebruik om af te wassen biologisch afbreekbare producten en zorg dat je bij de toiletten uitsluitend biologisch afbreekbare sanitairconcentraten gebruikt. Voorzie in de toiletten gerecycleerd wc-papier en, indien gebruik gemaakt wordt van papieren afdroogdoekjes, zorg dat deze ook van 100% gerecycleerd papier zijn. Dit zijn zeker geen onhaalbare maatregelen die wel degelijk effect hebben!

9. Stimuleer het selectief inzamelen van afval

Wij Vlamingen zijn heel goed in het sorteren en inzamelen van afval. En net omdat dat zo goed ingeburgerd is, laat je een kans liggen als je hier geen gebruik van maakt! In elk geval, wanneer je al werkt met herbruikbare bekers zal je afvalberg al aanzienlijk verkleinen. Denk eens na over welk soort afval je gaat genereren en bekijk dan welke fracties je eigenlijk hebt en voorzie bijvoorbeeld telkens 3 vuilnisbakken met PMD, Papier & Karton en restafval ofzo. Hiermee bespaar je dan weer: de fracties die geen restafval bevatten kan je goedkoper wegdoen. Duid een afvalverantwoordelijke aan en zet een afvalteam in dat de afspraken uit het afvalplan uitvoert. Vraag jouw drankenleverancier naar statiegeldflessen in plaats van wegwerpverpakkingen. Laat de drank die niet in vaten wordt bezorgd, leveren in glazen retourflessen. Deze worden teruggenomen. Zo vermijd je veel verpakkingsafval.

10. Heb aandacht voor de bodem en beplanting

Wanneer je een tent opzet, of gebruik maakt van catering, verplaatsbare toiletten en dergelijke zal er steeds zwaar vervoer aan te pas komen. Wanneer je evenement doorgaat op een overharde grond, leg dan niet alleen plancher op de plaats waar veel mensen zullen staan en/of passeren, maar gebruik metalen platen voor zwaar vervoer. Gebruik tractors met brede banden om gewicht te verdelen. Sluit eventueel gevoelige plaatsen af met dranghekkens. Zorg dat je signalisatie geen schade toebrengt aan bomen: gebruik bijvoorbeeld zachte bevestigingsmaterialen in plaats van spijkers.

Zoals je ziet zijn dit allemaal geen onoverkomelijke maatregelen. Vaak vragen ze een beetje extra denkwerk of een planning die iets vroeger gebeurt, maar dat weegt zeker op tegen het duurzame effect dat je hiermee creëert. Aarzel zeker niet om jouw duurzame initiatieven in de kijker te zetten. Je bezoekers zullen niet alleen aangenaam verrast zijn, je kan er ook andere organisatoren mee inspireren! Heb je zelf nog tips? Aarzel dan zeker niet om ze hieronder met ons te delen!

Een gedachte over “133. Duurzaam feesten

  1. Toevallig, de Natuurfrituur stond vandaag bij mijn buren (biowinkel) voor de deur 🙂 Ik heb helaas niet kunnen proeven want mijn eten voor vanavond was al gepland…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s