131. Lukemieke : lekker, écht lekker :-)

Volgend jaar verhuizen we waarschijnlijk naar Mechelen. Ik vroeg al eens aan de lokale afdeling van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) hoe het gesteld was met het aantal vegetarische restaurantjes en hun antwoord was héél teleurstellend. Hopelijk komt daar snel verandering in, want de vegetarische restaurantjes in Leuven hebben héél goed te doen. In een vorige blogpost bestoefte ik de Loving Hut al, nu is het vegetarisch en biologisch restaurant Lukemieke aan de beurt.

Je vindt het terug in de Vlamingenstraat, ongeveer waar het stadspark uitgeeft op die straat. Lukemieke is overigens een samentrekking van de namen van oprichters Luk en Mieke. De oprichting dateert ondertussen al van meer dan 30 jaar geleden (jaja ouders van vrienden van ons gingen hier toen al eten). De gezellige, ongedwongen sfeer is heerlijk, je waant je nog net niet in een woonkamer.  In de zomer kan je ook buiten eten in de gezellige stadstuin.

Er zijn altijd twee dagschotels waarvan één ovenschotel, dagsoep, en verschillende voorgerechten. Verder zijn er heerlijke zelfgebakken taarten om uit te kiezen (die van de vorige dag zijn aan de halve prijs). De menukaart is dus niet uitgebreid, maar dat hoeft ook niet. Wij gaan steevast voor het ‘bord van de dag’, dat nog nooit teleurstelde. Maar ook andere gerechtjes zijn zeker en vast een streling voor de zintuigen. Water in een karaf en glazen neem je zelf. Het water is van de kraan en gratis, zoals het overal minstens zou moeten aangeboden worden als je’t mij vraagt!

De prijzen zijn echt democratisch. Een bord van de dag kost u 12,5 euro. Met een glaasje wijn erbij bent u gesteld voor 14,5 euro. Hun vitaminemenu betaalt u 18 euro. En geef toe, als je hun visie leest en dat allemaal mee in rekening brengt, is er geen eurocent teveel aan vind ik. Dit is wat ze zelf zeggen over hun visie:

  • Sensuele geuren en kruiden, wij brengen de natuur in uw bord. Onze groentecreaties overtuigen zelfs de meest hardnekkige carnivoren.
  • Veggie staat niet gelijk met tekortkomingen! Onze keuken doet geen concessies: wij brengen u een evenwichtig menu, dat niet aan smaak inboet, met grote eerbied voor ons leefmilieu.
  • In samenwerking met onze bio-boer proberen wij een keuken te creëren die origineel is, maar ook doorzichtig en eerlijk. Recht van het veld in onze potten. Granen, bonen, kruiden, zelfs de bloem wordt ons bezorgd door bio-producenten. Bij uw bord kan u een goed glas biologische wijn bestellen.
  • Wij werken op het ritme van de natuur. De seizoenen bepalen bij ons voor een groot stuk het menu; pompoenen in september, kleurrijke kolen in de winter, peultjes in de lente. Liever geen producten die kilometers hebben afgelegd, maar zoveel mogelijk ingrediënten uit de streek.
  • Wij maken alles zelf. Geen potjes en pakjes hier. Al meer dan dertig jaar staat de liefde voor het koken bij ons centraal. Van de kaaskroketjes, tot het biobrood, van de chocoladetaart tot de groentequiche, aan alles wat u bij ons eet, ging noeste arbeid vooraf.
  • Onze internationale brigade werkt als een team. Wij leren van elkaar. De klassieke keukenhiërarchie is bij ons vervangen door een rotatiesysteem waarbij de meest ervaren personeelsleden de nieuwelingen opleiden. Wij geloven erin dat ieders rol belangrijk is in ons restaurant. Anderstaligen krijgen bij ons de kans om Nederlands te volgen op de werkvloer.

Ben je benieuwd en wil je ook eens een kijkje gaan nemen, of beter gezegd al je zintuigen eens lekker verwennen, reserveer dan zeker eens een plaatsje! Je kan er terecht elke dag van de werkweek (in het weekend sluiten ze de deuren) en niet tot heel erg laat. De bediening is vriendelijk en er heerst meestal een gezellige drukte, zowel voor de lunch als het diner.Je kan dus best reserveren om zeker te zijn van een tafeltje (je naam zal met een etiketje op de tafel bevestigd zijn).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s