124. Pompoenentijd!

Het hoeft niet altijd komkommertijd te zijn 😉 en nu is het dus volop pompoenentijd. Laat je zeker eens verleiden om een klein of een groot exemplaar te kopen, je zal verrast zijn van alle lekkere receptjes die je ermee kan maken! Wij hadden van de oma van mijn vriend een zéér groot exemplaar gekregen en gingen dus aan de slag om volop gerechtjes te zoeken. Eerst alleen met het pompoen’vlees’, maar we kwamen al gauw ook uit op pompoenpesto! In deze post laat ik een paar lekkere gerechtjes met pompoenen aan bod komen. Links naar jouw recept met pompoenen, of als je zin hebt om het zelfs over te typen, …: alles is zéér welkom! Bedoeling is maar om iedereen na het lezen van deze post zin te doen krijgen om deze lekkere groente eens gereed te maken.

Eén van onze succes-pompoenreceptjes is de pompoenquiche. Een ander receptje is met geroosterde pompoenpartjes en pompoenpitpesto (dat wij dan met pasta hebben gereed gemaakt). Het voordeel met dit laatste recept is dat je nog minder voedselverlies hebt, je gebruikt zelfs de pitten! Als ik de gerechtjes nog eens maak zal ik proberen deze posts aan te vullen met een fotootje. Daarnaast kan je ook altijd wat pompoen doen in tomatensoep of -saus, of kan je gewoon pompoensoep maken. Extra leuk is dan wanneer je die soep serveert uit de uitgeholde pompoen zelf. Er bestaat zelfs pompoenconfituur! En als je eens een kookboek vastneemt of googelt vind je zeker nog véél receptjes, waaruit meteen ook zal blijken dat gerechtjes met pompoen helemaal niet eentonig hoeven te zijn!

pompoenquiche (4 personen)

nodig:

  • 1/2 kg pompoen
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 200 gr fetakaas (blokjes – bestaat ook vegan op basis van soja!)
  • 150 gr gerookte zalm (als je vegetarisch eet laat je dit gewoon weg)
  • 1 teentje knoflook en 1 ui
  • 2 eieren
  • 1,5 dl room (laten wij meestal weg voor de gezondheid en is even lekker zonder)
  • rozemarijn – tijm – olijfolie – peper

bereiding:

Verwarm de oven op 200°. Pel de ui en het lookteentje en snij ze zeer fijn. Snij de pompoen, haal de zaden eruit en snij het pompoenvlees in blokjes. Stoof de ui en knoflook samen met de pompoenblokjes zacht in de olijfolie. Klop de room los met de eieren en kruid met peper. Snij de zalm in fijne snippers. Vul het bladerdeeg met de pompoenblokjes en verdeel er de zalmsnippers over en giet dan erna het eimengsel over. Verdeel er de fetakaasblokjes, rozemarijn en tijm over (de hoeveelheid is naar eigen smaak). Zet het in de voorverwarmde oven en laat het bakken gedurende ongeveer 30 à 35 minuutjes. Mmmm 🙂

geroosterde pompoenpartjes en pompoenpitpesto (4 personen)

nodig voor de pompoenpartjes:

  • 1 middelgrote pompoen
  • olijfolie en een paar blaadjes salie

nodig voor de pesto:

  • 25 g pompoenpitten
  • 1 teentje knoflook
  • een klein bosje platte peterselie
  • 25 g halfgedroogde tomaten
  • 1 kleine gedroogde Spaanse peper, verkruimeld (naar smaak) (vervangen wij gewoon door wat chilipoeder)
  • 25 g versgeraspte Parmezaanse kaas en 25 g Pecorino
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • versgeperst citroensap of 1-2 eetlepels crème fraîche, naar smaak (die room laten wij meestal ook achterwege)

bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd de pompoen in grote parten, haal de pitten eruit terwijl je bezig bent. Leg ze op een bakplaat of in een grote ovenschaal, breng op smaak, besprenkel met olijfolie en bestrooi met de salieblaadjes. Rooster in de voorverwarmde oven tot zacht, ongeveer 35-40 minuten. Schep de olie er halverwege de baktijd nog eens overheen.
Maak intussen de pesto. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Let erop dat ze niet verbranden. Mix in een keukenmachine de pompoenpitten, knoflook, peterselie, tomaat en Spaanse peper tot een stevige pasta. Voeg de kaas toe en dan de olie, genoeg om een smeuïge pesto te maken. Proef de pesto en voeg een beetje citroensap toe om de smaak iets frisser te maken of een beetje crème fraîche om de smaak iets te verzachten, kies wat je het lekkerst vindt.
Serveer de pesto met de geroosterde pompoenparten. (Dat doen wij dus niet, wegens beetje teveel van hetzelfde mengen wij hier dan de pesto met wat pasta). Héérlijk 🙂

Omdat wij natuurlijk wat meer pesto hadden gemaakt, hebben we de overschot ingevroren in een bakje om ijsblokjes te maken. Dat zou moeten werken: we hebben er véél over zitten opzoeken op voorhand. Het zou dan mogelijk moeten zijn, wanneer je snel snel een sausje maakt, om daar zo een blokje zelfgemaakte pesto bij te doen om direct een extra lekker smaakje te krijgen. We hebben tot nu toe nog geen ontdooide pesto gegeten, dus of dit nu ook werkelijk lukt, laten we nog weten! Als jij er al ervaring mee hebt, deel die dan gerust!

4 gedachtes over “124. Pompoenentijd!

  1. in frietjes snijden en opbakken in de pan in wat meer dan een gewone hoeveelheid olie tot ze een bruin korstje krijgen. nadien het vet van de olie met keukenrol eraf deppen. Je zal wel in meerdere keren moeten bakken. Als je een friteuse hebt, tja… dan gaat het sneller natuurlijk ;-).
    Of frietjes van maken en dan in de oven. Oven voorbakken op 220° frietjes op bakpapier op bakplaat en dan een 15 à 20 min in de over. Halverwege eens (proberen 😉 ) om te draaien.

  2. Pingback: Pompoenen en kalebassen en recepten - Eropuit

  3. Pingback: Pompoenen zijn herfstgroente voor heerlijke recepten - Moeders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s