113. Duurzaam festivalcrashen

Wanneer je vooraleer de festivalzomer van start gaat aan het plannen bent welke festivals je dit jaar zal aandoen, is duurzaamheid misschien wel het laatste waar je aan denkt. Dranouter toont dat dat ook niet nodig is: zij denken eraan voor jou, in samenwerking met Steven Vromman (Low Impact Man). Dranouter trekt dit jaar de ecologische lijn verder door en doet ook appel aan het bewustzijn van z’n publiek. Samen met Steven Vromman wordt een scenario uitgebouwd om Dranouter verder te helpen als Low Impact festival.

Enkele voorbeeldjes waaruit blijkt dat Dranouter volop voor duurzaamheid gaat:

 • ecologische verpakking: ook dit jaar worden de verpakkingen op het festivalterrein volledig ECO aangepakt. Alle voedingsverpakkingen worden verplicht milieuvriendelijk: van frietvork tot soepbeker. Deze verpakkingen worden ingezameld in afzonderlijke vuilnisbakken, en alle selectief ingezamelde verpakking wordt na het festival tot compost verwerkt.
  Er wordt er dit jaar op het festivalterrein een rem gezet op het binnenbrengen van eigen verpakkingen (eten & drank) Dat zal dus niet meer mogelijk zijn. Enige uitzonderingen zijn hervulbare duurzame drinkbekers/flessen en drankkartons.
 • drankverpakkingen: bonnen worden verkocht per 8 stuks aan 10€  maar er zit een eco-bonus in je bon verpakt. Dranouter voert dit waarborgsysteem in om afvalinzameling nog meer te stimuleren Per 10 teruggebrachte PLA-bekers of PETflesjes van CocaCola krijg je 1 drankbon terug. Voor wie dus sorteert en afval helpt vermijden, kost een drankje minder.
 • sorteren op de camping: Op de camping werken we verder aan de selectieve inzameling van glas, PMD en restafval. Breng gerust je eigen ontbijt mee, maar weet dat ontbijt op maandagochtend gratis wordt aangeboden aan iedereen die z’n afval (PMD gescheiden) naar de inzamelpunten brengt. Afvalzakken krijg je gratis als je toekomt op de camping bij de campingstewards.

Werchter probeert ook zijn steentje bij te dragen: Voor de festivalganger is het intussen bijna vanzelfsprekend. Het openbaar vervoer van en naar Rock Werchter is, dankzij een vlotte samenwerking met de NMBS en De Lijn, inbegrepen in het festivalticket.  Op deze manier moedigt Rock Werchter de festivalgangers aan om de auto thuis te laten en met de trein en bus naar het festivalpark af te zakken.
Zowel op het festivalterrein als op de festivalcampings wordt intensief gesorteerd.  Dat vergt een kleine inspanning.  Ook een kleine moeite voor een mooie return, is het verzamelen van 20 bekers of PET-flesjes op en rond het festivalterrein. Al jaren is de regel dat de festivalganger in ruil daarvoor een gratis drankbon ontvangt.  Een beproefd én succesvol recept.  De ingezamelde bekers en flesjes dienen als grondstof voor…nieuwe bekers en flesjes.

Pukkelpop gaat een stapje verder dan Werchter, een greep uit het aanbod aan ecologische maatregelen:

 • peukenpalen: vanaf dit jaar worden er 30 peukenpalen geplaatst waar rokers hun sigarettenpeuken in kwijt kunnen. Peuken behoren tot het klein chemisch afval en zijn erg slecht voor het milieu, op deze manier wil de organisatie de vervuiling van het terrein tegengaan.
 • bioplanet: zoals elk jaar schrobt en wast Pukkelpop eco! Pukkelpop doet opnieuw een beroep op Sol Cleaning & Care en Bio-Planet om er een propere happening van te maken.
 • zonneboilers: de medewerkers en artiesten kunnen op Pukkelpop heerlijk warm douchen dankzij de zonneboilers van IZEN. Zonneboilers zijn veruit de meest efficiënte vorm van hernieuwbare energie en tegelijkertijd erg toegankelijk qua kost. Ook de Vlaamse overheid promoot dit systeem en wil het in de toekomst graag bereikbaar maken voor iedereen.

Dat het allemaal nog veel beter en verregaander kan, blijkt uit de checklist voor duurzame festivals die de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen opstelde met steun en medewerking van minister Paul Magnette en de Cel Duurzame Ontwikkeling. Een checklist die ik recent ontdekte maar die zo goed gemaakt is dat je je meteen afvraagt waarom er niet veel meer, om niet te zeggen alles van wordt toegepast.

Ik licht een tipje van de sluier:

 • Catering:
  Via de catering kan op substantiële wijze bijgedragen worden aan het duurzaam karakter van het evenement. Via een duurzame catering kunnen de bezoekers namelijk letterlijk ‘proeven’ wat het concept duurzaam evenement inhoudt.
 • Communicatie:
  Communicatie en duurzaamheid kunnen op twee manieren samengaan: men kan immers duurzame communicatiemiddelen inzetten, maar ook communiceren over de genomen ecologische en sociaal-maatschappelijke acties om de bezoekers te sensibiliseren.
 • Logies:
  Vaak kiest niet de organisator maar de deelnemer zijn verblijf. De organisatie kan wel verblijfplaatsen voorstellen die aan een minimum aantal duurzaamheidscriteria voldoen.
 • Betrekken lokale economie:
  Bij de organisatie van het evenement kan u als organisator de lokale economie zoveel mogelijk proberen te betrekken. Het festival kan hierdoor een duurzame band opbouwen met lokale ondernemers. Door bijvoorbeeld te kiezen voor lokaal geteeld en verwerkt voedsel wordt niet alleen de lokale economie ondersteund, maar dalen ook de transportkosten. Daarnaast geeft de samenwerking de kans om specialiteiten uit de eigen streek aan de bezoekers voor te stellen.

Andere topics waar festivalorganisatoren rekening mee kunnen houden en die nog zeer uitgebreid uitgewerkt zijn in de checklist, zijn:

 • afvalpreventie;
 • afvalsortering;
 • water en afvalwater;
 • energie en klimaat;
 • (geluids)hinder;
 • mobiliteit en bereikbaarheid;
 • beheer van de locatie;
 • organisatie;
 • toegankelijkheid;
 • diversiteit;
 • competentieontwikkeling;
 • veiligheid en gezondheid;
 • sensibilisatie bezoekers;
 • betrokkenheid medewerkers;
 • betrekken lokale gemeenschap;
 • groene marketing.

De talrijke praktijkvoorbeelden zorgen ervoor dat je ook een blik achter de duurzame schermen van onze festivals kan werpen. De praktijkvoorbeelden maken de gids dus ook ideaal voor de festivalganger en niet alleen voor de organisator. Daarnaast kan je ze zelf ook proberen toepassen wanneer je een kleinschaliger event organiseert. Probeer, met dit in het achterhoofd, rekening te houden met de mate waarin een festival duurzaamheid in het vaandel draagt. En wil je echt per sé naar festival X maar doen zij niet veel moeite? Kruip dan in je pen en laat merken dat jij als festivalganger betrokken bent en graag ook iets extra terugkrijgt, naast de muziek en de sfeer.

Tot slot nog dit: op 8 september wordt in Dok Gent een festival over al wat ecologisch, duurzaam, biologisch en vegetarisch is, georganiseerd. Op Fair Festival vindt je eerlijke, groene en besparende producten, leuke workshops en kun je (H)eerlijk genieten van een veggie-BBQ. Het festival vindt plaats op Dok Gent aan de Dampoort en is de ideale locatie voor een dagje duurzaam genieten.

Nog niet helemaal overtuigd? Of wil je meer info? Neem een kijkje op http://www.fairfestival.be en laat je warm maken voor dit superleuke initiatief! Spijtiggenoeg ben ik dan in het buitenland, dus ik zal er niet bij zijn, maar ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Een gedachte over “113. Duurzaam festivalcrashen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s