108. Whitewashing

Ondertussen weten jullie misschien al wat greenwashen is. Voor wie het nog niet weet: vaak moet je deze term situeren in de commerciële context en betreft het bedrijven of organisaties die zich een stuk groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn, zich maatschappelijk verantwoorder voordoen dan wat daadwerkelijk op terrein gebeurt.

De eerste Greenwash Award ging op die manier naar VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, vanwege de zogenaamde duurzaamheidscampagne “Vlees van hier? Met plezier! Veilig, voedzaam, verantwoord” en het TV-spotje dat varkensvlees promoot als “vlees van eigen bodem”. De boodschap van die reclamecampagne is duidelijk: vlees van hier is goed voor het milieu, want het beperkt de voedselkilometers. Het spotje baadt in een relaxte sfeer van onthaasting en genieten. Wat echter strategisch wordt verzwegen, is dat voor het vlees van hier het veevoeder wel van elders moet komen.

Maar daar wilde ik het vandaag eigenlijk niet over hebben, ik wou het hebben over whitewashen, een techniek om meubels een nieuwe look te geven. Ideaal wanneer je zoals ik een oud salontafeltje van je oma hebt staan in je living, maar wanneer dat misschien al eens een plekje hier of daar heeft, of wanneer het hout te donker is voor in jouw kamer. Ideaal ook voor wie een superleuk meubeltje tweedehands op de kop wist te tikken en hier zo een tweede leven aan wil geven.

Maar vaak zijn die producten waarmee je je meubels behandelt helemaal niet zo mens-, milieu- en diervriendelijk en tenslotte blijven die meubels toch een hele tijd in je interieur staan! Probeer daarom eens gebruik te maken van een ecologisch product. Ik gebruikte een natuurlijke, ambachtelijke kalkwas die ik vond bij Dille & Kamille, maar die je ook op andere plaatsen vindt.

Kalkwassen is een decoratieve afwerking die stamt uit de 16e eeuw. Vroeger werd dit op boerderijen gedaan met een dik kalkmengsel. De verf werd op de muren gestreken en wat er overbleef werd verdund en gebruikt om houten meubels te verven. Deze traditionele afwerking bleekt het hout en geeft een witte waas. Het is een ambachtelijk product uit natuurlijke grondstoffen. Voor een optimaal effect kan de kalkwas het best gebruikt worden op ongelakt hout met een open en wijde nerf zoals eiken en grenenhout. Het resultaat levert een imitatie op van de traditionele techniek, die een wit of gebleekt effect aan hout geeft.

Bij Dille & Kamille geven ze je graag een kaartje mee waarop staat uitgelegd hoe je de kalkwas best aanbrengt, maar het staat ook op de website (onderaan klikken op meer informatie). (Zoals je kan zien moet je het nog afwerken met boenwas, die is eveneens te koop bij Dille & Kamille, maar je vindt in andere natuurwinkels misschien wel iets gelijkaardig!

2 gedachtes over “108. Whitewashing

  1. Pingback: 154. Maak een upcycled tuin of terras! | My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s