105. 10 tips om ecocheques duurzaam te besteden

Binnenkort krijg jij misschien ook ecocheques en daar is vaak niet iedereen blij mee. De winkels klagen omdat het systeem te duur zou zijn (reden waarom bijvoorbeeld BioPlanet ze niet aanvaardt), werkgevers klagen over de kosten en de administratieve last en werknemers weten niet waar ze ze moeten uitgeven en wat ze er nu weer mee moeten kopen.

Wél, ik ben alvast blij dat ik ze krijg: het is een manier om geld uit te geven aan ecologische, duurzame producten zonder dat je het voelt in je portemonnee! Hieronder heb ik dus 10 tips geschreven voor duurzame aankopen met ecocheques in de hoop dat jullie je laten overhalen om van de ecocheques gebruik te maken om jullie leven weer net dat tikkeltje duurzamer te maken!

 1. Koop eens ecologische pannen met niet-schadelijke anti-aanbaklaag
  Die kosten wat meer en die koop je misschien niet zo gauw zelf tenzij je echt al overtuigd bent, dus laat je eens overtuigen en ga ervoor! Tip: koop eens één pan en gebruik die een tijdje en bekijk dan of je er tevreden van bent en koop dan eventueel nog een pot, wok, of ander soort ecologische pan. Mijn post over onze keuze lees je hier. Wij kozen voor BK Balans en zijn daar tot nu toe nog altijd heel tevreden van.
 2. Koop er eens kleine toestelletjes mee waarmee je energie of water mee bespaart
  Wij kochten bij Kudzu bijvoorbeeld een koelkastthermometer zodat je zeker bent dat die niet te warm, maar zeker ook niet te koud staat, iets om tussen je kraan te steken zodat je minder water verbruikt, de Charge Stop die u helpt sluipstroom te voorkomen, … Kleine toestelletjes die hun geld snel terugverdienen. Om iets op te laden: GSM, tandenborstel of wat dan ook: we steken die nu altijd in die Charge Stop die automatisch uitvalt na 8 uur.
 3. Soms hoor ik mensen zeggen: “gelukkig kan je er planten mee kopen”. Ik vind dat dan meestal een beetje een gemiste kans om meer uit je ecocheques te halen, maar wanneer je dan gaat voor luchtzuiverende planten, maak je je huis op een duurzame manier meer gezond. Hier lees je welke planten daarvoor alvast heel geschikt zijn. Een andere optie is een vierkante moestuin die je op je terras of in een stukje van je tuin zet. Zeker ook een aanrader!
 4. Koop er eens spullen voor je ontbijt of lunch mee: ga bijvoorbeeld voor een leuke brooddoos of lunchskins, of koop een herbruikbare thermos of koffiebeker voor je koffie ‘smorgens die je zelf, maar ook in je koffiebar kan laten hervullen.
 5. Heb jij nog geen ecologische poets- of wasproducten? Dan is dit misschien de kans om jezelf eens een ecologisch poets- en wasproductenset cadeau te doen. Ik heb dit helemaal in het begin ook gedaan: gewoon van elk poets- of wasproduct dat ik gebruik één ecologische variant gekocht. Je bent uiteindelijk misschien niet van alles  even tevreden, maar je kan dan nog altijd wat verder zoeken naar een andere ecologische variant. Bij mij is dat in elk geval niet tegengevallen, ik gebruik nog steeds alleen ecologische poets- en wasproducten.
 6. De meeste vrouwen (en misschien ook mannen) hebben hun vaste verzorgingsproducten waar ze moeilijk van kunnen afwijken. Maar misschien zijn ecocheques eens de kans om bio-ecologische verzorgingsproducten te proberen: beter voor de huid en het milieu, maar ook beter voor de dieren waar dan niet op getest wordt voor jouw verzorgingsproduct! Tegelijk ben je daar ook zekerder dat er geen microplastics in je producten zitten…
 7. Misschien een duwtje in de rug voor zij die zelden of nooit het openbaar vervoer nemen: je kan met de ecocheques ook tickets voor bus en trein kopen. Lijkt misschien minder spectaculair, maar als je met je ecocheques al eens een 10-rittenkaart koopt en ze ook effectief gebruikt, zijn dat al weer 10 ritten waarvoor het milieu je dankbaar zal zijn!
 8. En we blijven nog even bij mobiliteit: vaak kan je cursussen om ecologisch te leren rijden ook betalen met ecocheques (even checken voor je boekt). Een kost die je misschien zelf niet zomaar wil doen, maar met de ecocheques word je misschien overhaald?
 9. Ga jij wat klusjes in huis doen de komende zomer? Denk er dan aan dat je er met je ecocheques voor kan zorgen dat die klusjes niet alleen op het moment dat je ze doet maar ook jaren daarna beter zijn voor je gezondheid, die van je huisdieren en voor het milieu. Door milieuvriendelijke(re) producten zoals lak, verf of white spirit te gebruiken zorg je dus ook voor een veel gezonder binnenklimaat, want die slechte stoffen zijn niet verdwenen eens je ze niet meer ruikt… Lees hier mijn post over natuurverven.
 10. Tot slot: de innerlijke mens wil ook wat: koop eens lekkere en gezonde biologische voeding! De bio-week is dan wel om, maar da’s geen reden om niet gewoon nog meer bio te kopen! Laat je op deze manier nog eens extra overtuigen van de smaak van bio!

Er zijn natuurlijk nog véél meer zaken die je met ecocheques kan betalen. Meer tips nodig? Google eens op kijk eens op de site van Eco Pass en Ticket EcoCheque.

8 gedachtes over “105. 10 tips om ecocheques duurzaam te besteden

 1. Pingback: 142. Green Way of Life bestaat 3 jaar :-) « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s