103. Juni compostmaand

In zo’n 100 Vlaamse gemeenten maken de compostmeesters zich op voor de negende ‘Juni Compostmaand’. Samen met de gemeente en/of intercommunales organiseren ze demonstraties, workshops, tentoonstellingen, opentuindagen, fietstochten en andere activiteiten waarbij dit jaar het thema compostgebruik centraal staat.

Kringlooptuinieren raakt dankzij de gezamenlijke inspanningen van compostmeesters, gemeenten, intercommunales, OVAM en VLACO steeds meer ingeburgerd. Dit jaar ligt het accent op compostgebruik, zowel van thuiscompost als van professionele compost.

In Leuven zijn er blijkbaar geen activiteiten gepland (de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de compostmeesters wel op de dag van het park op 27 mei aanwezig waren). Toch blijf ik het spijtig vinden dat een wormenbak niet in het Leuvense aanbod zit (de wormenbak niet en ook de vormingen erover niet). Terwijl de meeste mensen in Leuven centrum toch niet over een tuin beschikken… En als je dan toch in het centrum een klein tuintje hebt, kan ik me inbeelden dat je dat niet ziet zitten om dat voor een groot deel door een compostvat te laten innemen. En net daarom is een wormenbak dus ideaal!

Als je meer wil lezen over onze wormenbak kan je hierhier en hier terecht. Misschien moet ik maar eens compostmeester worden voor wormenbakken 🙂 Ik kan het jullie warm aanbevelen om een wormenbak een kans te geven! Onze wormenbak staat in de berging en in tegenstelling tot wat je misschien zou denken geurt dat niet! Het voordeel is verder dat we uitsparen op de aankoop van GFT-zakken. Maar natuurlijk is ook onze opbrengst in de vorm van compost en percolaat (het zeer vruchtbare vocht dat in de onderste bak wordt opgevangen) een niet te onderschatten voordeel. Momenteel hebben we 10 liter percolaat staan en onze (schoon)ouders zijn ondertussen ook gretige afnemers nadat ze de boost die hun planten kregen door ons percolaat gezien hebben. Je lengt dit aan als volgt: 1/10de percolaat en 9/10de water en zo geef je je planten af en toe de voeding die ze nodig hebben zonder dat daar chemische rommel bij komt kijken.

Ben jij geïnteresseerd? Heb je nog (praktische) vragen over de wormenbak? Lees dan misschien al eens de links hierboven met blogposts over onze ervaringen. Is je vraag hiermee niet beantwoord? Laat dan zeker een reactie achter! Je kan de wormenbak in veel gemeenten via de milieudienst kopen (wij hebben voor de onze zo niet meer dan 15 euro betaald) of je kan er natuurlijk ook zelf één maken.

Tot slot nog dit: heb jij wel een tuin met plaats voor compostvaten of -bakken? Aarzel dan niet en begin eraan! Neem eens wat info door of maak gebruik van deze compostmaand om je eens wat te laten informeren over hoe eraan te beginnen en hoe het composteringsproces verder in goede banen te leiden. Op zich is het allemaal niet moeilijk, maar met een paar goede tips ben je vaak al aardig op weg!

2 gedachtes over “103. Juni compostmaand

  1. Beste, interessante blogs, ik ben ondertussen een goede 2 weken op zoek naar deze tijgerwormen ( Eisenia Fetida). Ik vind ze eigenlijk nergens. Ik heb de site van die vzw ook gecontacteerd maar tot vandaag nog geen reactie. Ik wil ook een project opstarten met deze wormen. Heb je geen probleem van overpopulatie ondertussen? Ik had dus graag een deel wormen kunnen bemachtigen.. Ik heb met een acceptabele vergoeding geen enkel probleem.
    Vriendeiljke groet,
    Jeroen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s