99. Fairtrade koffie(bar) mmmm :-)

‘De beste koffie drink je thuis.’ Een opmerkelijk advies van Starbucks-topman Howard Schultz. Maar als die koffie dan ook nog eens fairtrade is, zal die gegarandeerd nóg beter smaken!  Er is geen wettelijk beschermde definitie van fairtrade, maar de algemeen erkende definitie van fairtrade luidt als volgt: “Fair Trade is a trading partnership, based on dialogue, transparency and respect, that seeks greater equity in international trade. It contributes to sustainable development by offering better trading conditions to, and securing the rights of, marginalized producers and workers – especially in the South.”
In deze post wil ik jullie graag aanmoedigen om op de verschillende plaatsen waar je koffie drinkt, er mee voor te ijveren dat die koffie fairtrade is.

Thuis

Misschien nog het gemakkelijkste, alhoewel 🙂 Velen onder ons zijn waarschijnlijk heel trouw aan hun bepaald koffiemerk, maar wanneer jij momenteel thuis nog geen faitrade-koffie drinkt, is het misschien wel tijd om eens een paar nieuwe merken te proberen die wél fairtrade zijn. En zelfs als je alleen koffiepads wil: er bestaat tegenwoordig een ruime keuze aan fairtrade koffiepads. En als je alleen je eigen fairtrade-koffie wil zetten met je senseo, maar die niet in pads bestaat, dan kan je een plastieken, herbruikbare koffiepad kopen en daarin je koffie doen. Nespresso heeft zijn eigen kwaliteitsprogramma ontwikkeld, in samenwerking met Rainforest Alliance, maar de eisen die op sociaal en milieuvlak gesteld worden zijn voor het Nespresso programma minder scherp dan van Max Havelaar.
Wil je er thuis een heuse koffiebar van maken, bekijk dan zeker eens het boekje De Koffiebar :-). Je hebt er soms wel veel ingrediënten voor nodig, maar de echte koffie-adept onder ons zal zich hier niet door laten afschrikken 😉 Iets wat de Starbucks-topman verder nog aanraadde, was je koffie in bonen te kopen en die zelf te malen. Daarvoor kan je een lawaaiierige, lelijke en elektriciteitsverslindende koffiemolen kopen, maar veel leuker is gewoon eens zoeken naar een oude koffiemolen die je misschien nog wel hebt staan, of die op jou wacht als schat in een tweedehandswinkel, al dan niet online. Want geef nu toe, zo’n oude koffiemolen staat toch veel mooier in je interieur hé?

Op je werk

Ook op je werk is het mogelijk om fairtrade koffie te drinken. De contracten die jouw bedrijf heeft met de leveranciers zijn vast niet voor eeuwig en wanneer je dit aanbrengt, wordt dit misschien wel in overweging genomen! Een voorbeeld hiervan is Puro. Puro biedt de oplossing voor al uw koffie breaks: van kleine espressosystemen tot grote koffieautomaten, koffiesystemen met espressobonen, versgemalen koffie of vriesdroogkoffie en natuurlijk allerhande bijproducten zoals thee, suiker en koekjes, mét Max Havelaar-label uiteraard. Ga je op weg naar je werk een koffie uithalen, denk dan nog eens aan een blogpost die ik even geleden postte over afvalvermindering en waarin ik je probeerde te overhalen om een superhippe herbruikbare koffiebeker aan te schaffen!

In een koffiebar

Onlangs stond het nog in de kranten: koffiebars schieten als paddestoelen uit de grond. En hoe meer er zijn, hoe meer keuze je dus hebt en hoe groter de kans dat je ook voor een fairtrade koffiebar kan opteren. Zo opende onlangs op het Martelarenplein in Leuven (voor het station) een fairtrade koffiebar, The Coffee Club. Waaw, hier kan een mens die duurzaam probeert te leven zijn hartje ophalen! Ze letten via hun Eco-pack programma heel erg op hun wegwerpartikelen: ze gebruiken niet alleen milieuvriendelijke verpakkingen, maar hun dienbladen zijn bijvoorbeeld ook CO2-neutraal. Verder gebruiken ze producten van Ecover als schoonmaakmiddel, en bieden ze allen fairtrade-koffie met het keurmerk van Max Havelaar aan. Daarnaast bieden ze ook gratis koffiedik aan. Toen ik het eerst las stonden de vraagtekens ook op mijn gezicht, maar eigenlijk is het heel logisch: koffiedik kan voor veel zaken gebruikt worden en alles wat de klant zo meeneemt en hergebruikt, komt toch maar mooi weer in een ecologische kring terecht! Enkele tips om koffiedik te hergebruiken die ze op hun website zetten:

  • als toevoegsel voor de compost (wij hebben een wormenbak, en daar is dat inderdaad ook héél goed voor!)
  • om leidingen te reinigen en te ontstoppen
  • tegen bakvet en om het fornuis te reinigen
  • om geurtjes uit je frigo te weren: een droog bakje koffiedik onderaan in je frigo plaatsen
  • om mieren te verjagen zonder ze te doden

Meer info over hun visie vind je alvast hier.

En ondertussen is er aan het station van Leuven zelfs een tweede fairtrade koffiebar geopend, namelijk aan de achterzijde van het station (uitgang Kessel-Lo): Reispunt. Dit is dé ideale plek om even op je positieven te komen bij een (h)eerlijke kop koffie als je trein weer eens vertraging heeft. De vriendelijke staf serveert er Puro koffie, vruchtensapjes, thee en hapjes. Allemaal bio en fairtrade! Ik ben er al langsgeweest, maar na de openingsuren. Deze koffiebar staat nog op het “to visit” lijstje 😉

Hopelijk heb ik jou helemaal warm gemaakt voor een heerlijke fairtrade koffie! En wil je liever een koude koffie? Ga dan eens langs bij Exki: tijdens de maand april veranderden ze hun kaart en schakelden ze over op hun zomergamma waarbij ze overheerlijke ijskoffies aanbieden. Misschien niet al te best voor de lijn, maar een heerlijke zonde die je jezelf gemakkelijk aangepraat krijgt wegens fairtrade en overheerlijk 😉

4 gedachtes over “99. Fairtrade koffie(bar) mmmm :-)

  1. Pingback: 105. 10 tips om ecocheques .duurzaam uit te geven « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s