96. Smeer jij ook microplastics?

Er volgen zeker nog posts over Freiburg, maar ondertussen wil ik toch al graag een andere problematiek aankaarten…

Het lijkt ongelofelijk, maar het is waar: in veel verzorgingsproducten, zoals scrubs en peelings, zitten plastic deeltjes verwerkt die wij zo het doucheputje in spoelen. Feitelijk ben je elke keer wanneer je zo’n product gebruikt plastic aan het verspreiden. Veel van dit plastic komt zo in zee terecht waar het bijdraagt aan het probleem van de ‘plastic soep’.

Stichting De Noordzee heeft een campagne gestart om dit probleem aan te kaarten. Veel mensen weten het niet, daarom willen ze consumenten informeren. Doel is om te zorgen dat ze stoppen met het gebruik van plastic en over gaan naar milieuvriendelijke alternatieven. De producenten hebben ze een brief gestuurd, waarin ze zeggen dat ze op moeten houden met plastic gebruiken, omdat het slecht is én omdat er heel veel alternatieven zijn. Zoals gemalen havermout, kokos, anijszaadjes, het maalsel van de schil van noten en bamboe. Vroeger had ik altijd een scrub op basis van gemalen abrikozenpitjes: rook héérlijk en was tenminste een biologisch materiaal dat afbreekbaar was… Het idee alleen al dat men plastic toevoegt aan onze scrubs en andere verzorgingsproducten heeft me echt aangegrepen… Iets wat inderdaad zo gemakkelijk te vermijden is en waarvoor zoveel alternatieven zijn, waarom zou je daar dan nog voor opteren?

De hoeveelheid plastic afval op zee wordt onderschat. De wind duwt veel plastic deeltjes onder water, waardoor het tot nog toe aan de aandacht van onderzoekers is ontsnapt, zeggen twee Amerikaanse wetenschappers. Oceanograaf Giora Proskurowski (Universiteit van Washington) zag op de Stille Oceaan hoe plastic afval in de vorm van kleine confetti-achtige deeltjes aan de oppervlakte dreef en vervolgens verdween. Hij nam waterstalen tot 5 meter diep en stelde vast dat de wind de plastic deeltjes omlaag had geduwd. In België heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek deze week alarm geslagen over de grote hoeveelheid plastic afval in de Noordzee. (bron)

Bekijk alvast dit filmpje eens waarin twee Nederlandse dames aantonen hoeveel plastic er in sommige producten kan zitten:

Maar spijtiggenoeg zullen de producenten niet van vandaag op morgen de bestanddelen in hun producten wijzigen. Tot die tijd is het belangrijk dat wij geen verzorgingsproducten met plastic meer gebruiken. Ook jij kunt helpen om een einde te maken aan de plastic soep in zee. Check de lijst met producten die je beter niet kunt gebruiken, of kijk op het etiket of er plastic in zit! Op de achterkant noemen ze deze plastics: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP) en Polyethylene terephtalate (PET). Omdat het natuurlijk moeilijk is om dit steeds uit te zoeken in de winkel (maar zeker niet onmogelijk), heeft de voormelde stichting een groene en rode lijst gemaakt met producten die je met een gerust hart kan gebruiken, en producten die je eigenlijk beter zou weren. Klik op de links voor de groene lijst en de rode lijst. Deze lijsten zijn gemaakt aan de hand van een willekeurige steekproef op 120 producten en is werd op 20 april 2012 geüpdatet. Voor de meest actuele lijst kan je steeds een kijkje gaan nemen op http://www.noordzee.nl/campagnes/microplastics.

Enkele markante producten die op de rode lijst voorkomen:

 • AXE Skin Contact Shower Scrub
 • Clearasil Stayclear Daily Facial Scrub
 • Dove Beaty Care Shower Daily Exfoliating Shower Scrub
 • Garnier Pure 3 in1 complete reining – gezichtsscrub
 • L’Oreal Voluminous Naturale Natural-Looking Volume & Definition Mascara, Black
 • Nivea for men Face Scrub
 • Rituals Rice Scrub shower cream
 • Vichy Normaderm gel exfoliant
 • Yves Rocher peeling vegetales uit de serie Les gestes essentiels

Ik vind hierbij vooral ook de gezichtsscrubs op de rode lijst verbazingwekkend. Want je kan onder de douche waarschijnlijk niet vermijden dat je eens wat scrub inslikt en dan zit het plastic dus meteen ook in je lichaam… Wil jij er mee voor zorgen dat we in de toekomst niet steeds moeten kijken naar de achterkant van de producten? Dan kan je de petitie tekenen die de Stichting De Noordzee organiseert, door hier door te klikken: http://www.noordzee.nl/microplastics-petitie/petitie. Hoe meer mensen tekenen hoe beter, want dan kunnen ze producenten onder druk zetten. Volg hen tenslotte hier op Facebook.

Natuurlijk zijn niet alleen onze cosmeticaproducten de boosdoener. Plastic flessen, tassen, speelgoed, en industrieel afval. Het komt allemaal in zee en onze oceanen terecht en door stroming uiteindelijk naar de Stille Oceaan. Tien jaar geleden werd een afvalberg temidden van de grote wervelstroom ontdekt met een omvang vergelijkbaar als die van Frankrijk en Spanje tezamen. Heel langzaam vergaat het afval tot een plastic brij van miniscuul kleine snippers. Volgens deskundigen van o.a. Wageningen IMARES kunnen er meer van dit soort plekken bestaan in onze oceanen, maar dit is tot op heden nooit onderzocht. Kan zo’n afvalberg ook in de Noordzee ontstaan? Komt het in de magen van dieren als zeevissen, zeezoogdieren en zeevogels? In een Netwerk reportage (een Nederlandse reportage), uitgezonden op 4 augustus 2008, geven wetenschappers van Wageningen IMARES antwoord op deze vragen.

Plastic afvalberg in oceaan

5 gedachtes over “96. Smeer jij ook microplastics?

  • De lijsten beogen ook geen volledigheid hoor, ze geven alleen een eerste indicatie. Op de website staat ook dat de lijsten opgesteld zijn door producten die ze “met random bezoeken in verschillende winkels hebben gevonden”. Ik vermeld dit ook in mijn post zoals je kan zien: “Deze lijsten zijn gemaakt aan de hand van een willekeurige steekproef op 120 producten”. Verder staat er ook nog op hun website:

   “Er zijn nog veel meer verzorgingsproducten waar plastics inzitten. Kijk thuis maar eens op de verpakking en check op: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP) en Polyethylene terephtalate (PET). Vind je een product en staat ie niet op de lijst geef hem dan door via het onderstaande formulier, of via facebook (http://www.facebook.com/Stichting.De.Noordzee) of twitter (http://twitter.com/#!/denoordzee). Ook als het een goed product is dan horen we dat graag dan plaatsen we die op de goede lijst.”

   Dus feel free om hen te contacteren en hen te helpen de lijsten uitgebreider te maken! In elk geval bedankt voor je reactie!

 1. Onderzoek toont ook aan dat vissen de plastic “scrub”deeltjes binnenkrijgen en hierdoor spijsverteringsproblemen vertonen (verstoppingen etc)!

  • Ja inderdaad Martine, ik heb het ook gelezen… En dat ze dan soms gestorven vissen opensnijden en dat hun maag vol plastic zit en dat ze dus vreemd genoeg dood gaan aan hongerdood omdat hun lichaam het signaal geeft dat hun maag vol is en ze dus niet eten, terwijl dat die plastic “scrub”deeltjes zijn 😦
   Dit is iets waar ik vanaf nu echt héél aandachtig voor ga zijn, want er zijn meer dan genoeg schoonheidsproducten op de markt waar die plastic deeltjes niet in zitten…

 2. Pingback: 105. 10 tips om ecocheques .duurzaam uit te geven « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s