95. Freiburg: dag 3

Zoals ik al aangaf in de live-uitzending, denk ik dat er een risico bestaat dat je na het zien van al dat moois denkt “dat kan toch nooit lukken bij ons”, en je daardoor eerder ontmoedigd raakt. Maar het is echt het tegendeel: het initiatief kwam hier van de mensen en de politiek is gevolgd. Ik hoop dus echt dat mensen geïnspireerd zijn door wat we hier allemaal gezien hebben en proberen om gelijkaardige projecten (al dan niet in groep, met aandacht voor duurzaamheid, mobiliteit en groen) te verwezenlijken.

Wat ik zeker ook onthoud is het belang van de rol van de (lokale) overheid die in de verf werd gezet. Zij moet geduld hebben en (groepen van) mensen de kans geven om ideeën om te zetten in concrete plannen. Men zei hier dat een termijn van 6 tot 12 maanden om groepen de kans te geven hun plannen te concretiseren een goede termijn is: het spoort hen aan om er werk van te maken, maar geeft hen toch tijd genoeg. Daarnaast is het ook belangrijk dat haar aandacht niet verslapt. Daar zagen we spijtig genoeg ook een voorbeeld van: op een hoek van de wijk Vauban werd een stuk grond toch voor veel geld aan een projectontwikkelaar verkocht en niet aan een groep mensen zoals de andere stukken van de wijk. Wat de (lokale) overheid tot slot nog betreft, is het toch ook belangrijk dat zij over de politieke partijgrenzen heen een doel voor ogen probeert te hebben en dat doel ook na (niet-)herverkiezing verder zet zodat een groot project gerealiseerd kan worden met continuïteit.

Wat me ook duidelijk is geworden, is dat wij Belgen, die gewend zijn om groot te wonen, geen schrik moeten hebben om dichter op elkaar te gaan wonen. Vauban toont het aan: het kan! Maar je moet er toch wel de voorwaarde aan koppelen dat dit gecompenseerd moet worden met (groene) gemeenschappelijke ruimtes. Dus geen klein tuintje ommuurd met een 3 meter hoge muur of een grote tuin waar we helemaal alleen in zitten. We moeten die muren en grenzen durven openbreken (vaak met nog wel een kleiner stuk privé-tuin en gezamenlijke groene ruimtes creëren. Dit verhoogt het contact met de buren en zo ook de verdraagzaamheid, kinderen kunnen samen spelen en ook de levenskwaliteit wordt verhoogd en ouderen kunnen bijvoorbeeld ook weer helemaal opfleuren en minder vereenzamen bij het aanschouwen van die spelende kinderen.

En ook wie niet ecologisch is ingesteld, kan absoluut zijn gading vinden in dit verhaal: economisch gezien zijn zeer veel van de projecten die we zagen écht de moeite. Wanneer je met minimale inspanningen de alsmaar goedkopere zonnepanelen plaatst (zelfs in plaats van dakpannen, dus zo spaar je al geld uit), die elektriciteit vervolgens aan het net verkoopt en voor een lagere prijs kan terugkopen wanneer jij die nodig hebt, betaalt die investering zichzelf terug zonder dat de overheid moet ingrijpen met subsidies. En wanneer je er dan nog in slaagt om een actieve woning te bouwen en met dat overschot aan energie dat jouw huis produceert, te voorzien in je elektrische mobiliteit, ben je al helemaal vertrokken.

Tot slot ook nog iets wat ik in het kader van mijn blog wil benadrukken. Hierbij focus ik immers ook (en momenteel veeleer) op kleine ingrepen in je leven om dat stukje bij beetje wat duurzamer te maken. Ben je om welke reden dan ook niet in de mogelijkheid om zulke grote veranderingen te verwezenlijken, begin dan gewoon op kleine schaal met een bewustwording in alle aspecten van je leven. Ook ons ecologisch hotel begon klein met de potjes confituur en bouwde dit pas langzaamaan verder uit tot iets groots. En wat ook over die Vauban-wijk gezegd wordt: niet iedereen moet erin stappen. Er is in die wijk een plek gecreëerd waar het kan, zodat wie wil ook effectief de kans krijgt om écht duurzaam te leven, maar is op geen enkel moment opdringerig, wat ook de kracht ervan is.

Ik wil heel graag de mensen bij Radio 1 en vooral Sven Pichal, alsook alle sponsors heel erg bedanken voor de kans die we gekregen hebben om mee te mogen. Ik heb 3 fantastische dagen achter de rug samen en Jeroen is het ongetwijfeld met mij eens. Ik zal met veel plezier de positieve boodschap die ik hieraan overhoud mee verder verspreiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s