93. Freiburg: dag 1

Uitgeput maar héél voldaan. Zo zou ik de dag van vandaag willen omschrijven… Om 6.25 vertrokken we met ons drietjes met de ICE (in eerste klasse zowaar!) richting Keulen. Jeroen en ik waren nog altijd in de wolken en konden het nog steeds niet helemaal geloven dat net wij door Peeters & Pichal waren uitgekozen, zeker als we hoorden hoe veel en zeker hoe veel sterke kandidaten er eigenlijk geweest waren…

Om 8.55 werden we op het perron van Keulen opgewacht door Bart Giepmans, hij is verantwoordelijke Sales & Marketing BeNeLux van de Deutsche Bahn (DB) en toonde ons eerst de DB Lounge waar men even een hapje en drankje kan nuttigen bij overstap naar een andere ICE die er niet onmiddellijk aankomt (nice 😉 ). Hij stapte daarna mee met ons de trein op en begeleidde ons tot in Freiburg. In de trein hadden we een heel boeiend gesprek met hem over de visie van DB over het verduurzamen van hun spoorwegen (tegen 2050 willen ze bijvoorbeeld helemaal op groene stroom rijden). Héél indrukwekkend allemaal! En ook al was een Duitse worst het eerste wat we zagen op Duits grondgebied: ze doen ook moeite om in hun voedingsaanbod ook steeds een aantal vegetarische en bio gerechten te voorzien… Als je dat allemaal hoort denk je echt “ja! zo moet het! en op veel grotere schaal en in veel meer landen nog!”, maar het feit dat DB hier echt een voortrekkersrol speelt is echt mooi.

Nadat we waren ingecheckt in ons hotel dat naar eigen zeggen het meest milieuvriendelijke hotel ter wereld is, gingen we lunchen in Vegetage voor een overheerlijke vegetarische buffet-lunch. Een aanrader!

Vervolgens hebben we het oude deel van de stad wat verkend. Bijna geen auto’s, superveel trams en fietsers. Een stad komt niet alleen veel beter tot zijn recht zo maar is toch ook zoveel aangenamer om te wonen en te werken!

Na onze wandeling kregen we een milieurondleiding in het hotel. Heel indrukwekkend hoe aan zeer grote zaken (zoals een zonneterras vol zonnepanelen voor zowel elektriciteit als warm water en een paar windmolentjes) maar ook aan kleine details (zoals kommetjes met confituur in plaats van die wegwerppotjes en ook hervulbare reservoirtjes voor zeep en shampoo) wordt gedacht.

Even bekomen op onze kamer van alle indrukken die we al opdeden en weer voort: we kregen een uitleg door Philipp Oswald, Cluster Manager van Green City Freiburg in de lounge van ons hotel. Wat me hier vooral bijblijft is dat dankzij de jarenlange inspanning van zowel de bevolking, de lokale overheid als de regio men er hier echt in geslaagd is om een totaalvisie door te drijven en voluit te gaan. Iets wat in veel steden in Vlaanderen zeker niet voor direct is, maar wat zo mooi zou kunnen zijn. Echt alle aspecten, van wonen, tot mobiliteit, energie en natuur perfect op elkaar laten inspelen en afstemmen: het vergt inspanningen die er ook alleen maar gekomen zijn doordat ze ook door de bedrijfswereld mee gedragen zijn en economisch ondersteund zijn.

’s Avonds zijn we gaan eten in Drexlers Restaurant, heel lekker en ideaal om wat bij te praten. Tot slot hebben Jeroen en ik nog wat quotes ingesproken voor morgen, die zullen nog gemonteerd worden en komen dan in het programma. En voilà, we zijn nu half elf gepasseerd, ik ga stilaan een badje nemen en bed in :-). Ik zal bij thuiskomst mijn blogposts zeker nog verder finetunen, maar je begrijpt waarschijnlijk dat het het geheel niet beter zou maken moest ik dit nu nog doen met toevallende oogjes 😉

Omdat beelden gewoon ook veel meer zeggen dan woorden, geef ik jullie hieronder graag al enkele impressies mee (met dank aan Jeroen als fotograaf van dienst en aan Yves om mij te introduceren in de wondere wereld van de slideshow in wordpress):

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

3 gedachtes over “93. Freiburg: dag 1

  1. Jeroen, amaai dit zou ik ook eens willen meemaken.
    Die lieve stad zullen we ook wel eens bezoeken hoor .
    Geniet verder .
    Lieve groetjes
    Nicht uit BVl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s