90. Ecologisch rijden

Ecologisch rijden. Het kwam de laatste tijd vaak in de media en al zeker om twee evidente redenen en 1 minder evidente. Eerst en vooral waarschijnlijk voor de portemonnee. Met de benzineprijzen die de pan uitswingen doe je er goed aan te weten hoe je wat ecologischer kan rijden om op die manier die centjes beter te besteden. Maar ook voor het milieu en de CO2-uitstoot is het belangrijk om de kneepjes van het vak te leren. De minder evidente reden om ecologisch te rijden, is de veiligheid. Eco-driving zorgt er immers voor dat door defensief en anticiperend te rijden de verkeersveiligheid verhoogt. Natuurlijk is de auto helemaal niet nemen nog altijd een milieuvriendelijker alternatief… Ik kan het niet laten om jullie toch dit prentje even te tonen 🙂

Maar stel dat je dan toch je auto (af en toe) gebruikt, dan doe je dit best op een ecologische manier. Echter, slechts twee op de tien automobilisten kennen de principes van ecologisch rijden. Nochtans kunnen ze met een ecologische rijstijl tot 25 procent brandstof besparen, of tot 390 euro per jaar. Dat zegt mobiliteitsorganisatie Touring. Touring peilde onlangs naar het rijgedrag van 1.370 automobilisten. “Maar 273 mensen blijken de principes van ‘ecodriving’ te kennen”, stelt Touring. “Vreemd als men weet dat een ecologische rijstijl tot 25 procent brandstof bespaart of anders gezegd 1,5 liter per 100 kilometer.”Voor een gemiddelde verbruiker, die 15.000 kilometer rijdt op een jaar, betekent dat een besparing van 391 euro op benzine en 352 euro op diesel, berekende de mobiliteitsorganisatie. Touring beveelt onder meer aan om snel naar een hogere versnelling te schakelen, zo veel mogelijk op de motor te remmen, de juiste bandenspanning te gebruiken en de motor niet onnodig te laten draaien.

Misschien kan je dus eens overwegen om een cursus te volgen waarin je de kneepjes van het vak leert. Er is een zeer groot aanbod. Zo werd bijvoorbeeld bij Vormingsplus een cursus gegeven. Voor 9 euro maak je in 3 uren tijd alvast kennis met de belangrijkste principes. Ook bij VAB-rijschool bieden ze je een cursus Milieuvriendelijk rijden aan. Maar zoals gezegd, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos dus Google zeker eens om te kijken waar je een cursus kan volgen die aan jouw eisen, tijd en budget voldoet.

Op Mobimix vond ik alvast 12 tips die ik vanaf nu zelf ook zal proberen toe te passen. Voor alle duidelijkheid: ik heb voorlopig heel bewust nog geen auto, maar leen soms wel een auto van vrienden of (schoon)ouders. Op een later moment zullen we waarschijnlijk wel een auto nodig hebben, maar niets belet ons om daar dan wel op een bewuste manier mee om te gaan en alvast deze tips in het hoofd te houden!

 • Schakel tijdig naar een hogere versnelling. Schakel bij een toerental dat bij voorkeur lager is dan 2500 toeren.
 • Rij bij een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling (bvb. 70 km/h in de 5e versnelling)
 • Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat voor je gebeurt. Hou voldoende afstand ten opzichte van je voorligger. Zo vermijd je dat je sterk moet remmen wanneer je voorganger remt.
 • Laat tijdig gas los, wanneer je een kruispunt, verkeerslicht, etc. nadert. De brandstoftoevoer naar de motor wordt onderbroken en het verbruik is 0,0 liter. Dit onderbreken is mogelijk omdat de motor dan via de wielen wordt aangedreven, en de motor zichzelf dus niet ‘draaiende’ hoeft te houden, zoals dat bij stationair draaien of ‘in neutraal rijden’ wel het geval is.
 • Rem op de motor: Laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling zonder koppeling in te drukken. De meeste moderne motoren sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je het gaspedaal loslaat. Schakel dan terug net boven de 1000 toeren/min.
 • Rij niet te snel! Bij snelheden boven 100km/u is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik.
 • Hou de bandenspanning op peil. Controleer daarom maandelijks de spanning. Te weinig spanning zorgt ervoor dat je significant meer brandstof gaat verbruiken en de banden sneller gaan slijten.
 • Maak verstandig gebruik van boordapparatuur. Schakel de airco alleen aan als het echt warm wordt in de auto, of wanneer je ramen beslaan. Een open raam bij een hoge snelheid geeft tot 5% meer brandstofverbruik, airco zelfs 10 tot 25% meer.
 • Gebruik maken van cruise control – boordcomputer
 • Vermijd overbodig gewicht. Hou de koffer leeg en plaats fietsen bij voorkeur op een rek achteraan het voertuig en verwijder bagagerekken en skiboxen als je ze niet gebruikt. Een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30% meer brandstof. Skiboxen veroorzaken minimaal 10% meer brandstofverbruik.
 • Zet de motor af ook af bij korte stops. Zoals bij een openstaande brug, bij een spoorwegovergang, in de file, wanneer u iemand afhaalt, etc. Start u weer, doe dit dan zonder gas te geven. Vanaf dat je ongeveer  30 seconden moet wachten loont het de moeite om de motor af te zetten.
 • Meten is weten: registreer je brandstofverbruik.

Heb je zelf een tip voor een zeer goede cursus? Of nog tips om ecologisch te rijden? Aarzel dan niet en deel ze met ons!

3 gedachtes over “90. Ecologisch rijden

 1. “ik heb voorlopig heel bewust nog geen auto, maar leen soms wel een auto van vrienden of (schoon)ouders. Op een later moment zullen we waarschijnlijk wel een auto nodig hebben”

  Het kan perfect hoor, bewust geen auto hebben! Steeds meer mensen doen het. Dikwijls wel in combinatie met autodelen. Maar met fiets en openbaar vervoer en wat organisatie geraak je al heel ver!
  Wij proberen wat tips, ervaringen, bedenkingen enz… uit te wisselen in een Facebookgroep: http://www.facebook.com/groups/195952863654/

 2. Pingback: 105. 10 tips om ecocheques .duurzaam uit te geven « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s