88. Stevia – eerste ervaringen

Een tijdje terug schreef ik naar aanleiding van een reportage van Panorama een blogpost over Stevia. Op dat moment had ik nog niet veel ervaringen met het wonderplantje, en dat wordt nu dus rechtgezet :-). Maar eerst nog even een inleiding:

Stevia is een plantaardige zoetstof, die sinds 2012 officieel in Europa toegelaten. Hoewel deze plant al eeuwenlang gebruikt wordt in Latijns-Amerika, werd dit lang in Europa verboden omdat werd gedacht dat het kankerverwekkend was, maar dat blijkt niet te kloppen. Buiten het feit dat het ook zoet is, vertoont het geen andere gelijkenissen met suiker. Het bevat geen calorieën of koolhydraten. Omdat het een plantenextract is, houdt het verschillende voordelen voor je gezondheid in. Zo is het antibacterieel, bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen. Wat verklaart waarom het zo populair is als alternatief voor suiker. Een ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. Als laatste versnelt Stevia het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.

Ondertussen springen veel producenten mee op de Stevia-kar en dat is natuurlijk alleen maar toe te juichen. Zo is er ondertussen het merk PureVia dat klontjes en poeder op basis van Stevia op de markt bracht. Het voordeel aan deze producten is dat 1 klontje PureVia qua zoetkracht overeenkomt met 1 klontje suiker, en hetzelfde geldt voor een theelepel poeder. Hierdoor is het gemakkelijk te doseren. Je vindt dit product al in veel supermarkten.

Het probleem met pure Stevia is dat het eigenlijk vrij duur is (omdat het dus echt puur is zonder bulk-addittieven want anders zou een theelepel véél te zoet zijn), maar ook het feit dat het dus zo moeilijk te doseren is… Je moet eigenlijk al echt berekeningen gaan maken en zelfs dan is het een beetje leren met vallen en opstaan. Omdat ik sowieso al niet goed ben in berekeningen (zeker bij recepten enzo, maar anders ook niet), vind ik het vrij riskant om een heel baksel naar de vaantjes te doen omdat ik mis gerekend had…

En dat ik niet de enige ben die het verwarrend vind, het pure (en dure) Stevia poeder en het poeder dat aangelengd is met andere producten om zo het volume evenveel zoetkracht te geven als suiker, blijkt uit een recept van Piet Huysentruyt voor een Frambozendessert met Stevia.  Hij heeft het hier over 6 eetlepels Stevia, wel ik kan je garanderen dat als je 6 eetlepels pure Stevia in je dessertje gooit, dat je dessert niet eetbaar zal zijn want véél te zoet. Men zal dus moeten leren dat wanneer Stevia vermeld wordt in recepten, men erbij zal moeten zetten over welk poeder en met hoeveel zoetkracht het gaat… Dat was hier ook al te merken aan de reactie van een lezer die zei: “Kan je zeggen welk steviapoeder u gebruikt, want het ene poeder is wel veel zoeter dan het andere en het ene heeft al meer nasmaak dan het andere. Als er geen merknaam mag genoemd worden, dan is de samenstelling van het poeder en de zoetmakende component(en) ook welkom :-)” 

Nog een andere producent die ik onlangs tegenkwam en natuurlijk een graantje wil meepikken van de Steviahype is   Canderel. Zij hebben nu, naast de rode dispensers van zoetstofjes, ook de groene variant op basis van Stevia. Ik heb het dus ook al gekocht en ik ben er tevreden van. Thee of koffie zoeten zonder na te denken over calorieën of eventuele herberekeningen, want ook dit is geen pure Stevia en  daardoor makkelijk doseerbaar.

Vervolgens is er ook Cavalier, een producent van chocolade die ook voor de komst van Stevia al suikervrije chocolade maakte (maar dan bijvoorbeeld op basis van aspartaam). Cavalier is nu dus klaar voor de mogelijkheid om Stevia te integreren in voedingsmiddelen en lanceert een volledig gamma chocoladeproducten heerlijk gezoet met zoetstoffen van natuurlijke oorsprong, uit Stevia ! En als je goed onderaan op de verpakking kijkt, zal je zien dat deze chocolade ook nog eens Faitrade is, een echte aanrader dus! In de winkels zag ik deze nog niet liggen, maar op de markt al wel en ik zal er mijn ogen eens voor open houden 🙂

Tot slot wil ik er nog even op wijzen dat nu Stevia gebruikt mag worden en dus ook meer en meer gebruikt zal worden, het niet goed is om je hier zomaar volledig aan over te geven. Het is immers zo dat je op die manier je lichaam nog altijd heel erg gewoon maakt aan de zoete smaak en dat je die dus ook in andere producten zal zoeken wanneer er geen Stevia voor handen is. En af en toe eens genieten van een beetje echte suiker kan natuurlijk ook geen kwaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s