85. Upcycling recycling downcycling?!

Recycleren kent vast iedereen, maar ken jij ook upcycling en downcycling? Upcycling is het hergebruiken van afval waarbij een product ontstaat met een gelijke of hogere zuiverheid dan dat het oorspronkelijke. Dit is het tegenovergestelde van downcycling, waarbij het product kwaliteit inlevert na een recycleerronde. Nu je het verschil weet tussen beide, ga ik daar terug even van afstappen. Met deze post wil ik je immers gewoon warm maken om zelf eens twee keer na te denken vooraleer je iets weggooit. Soms is het evident om iets te hergebruiken, maar soms ook helemaal niet. Sommige mensen hebben een creatieve geest, anderen omzeilen die door gewoon eens een rondje te googlen en te kijken wat andere creatieve geesten bedachten. Soms kan je het hergebruiken zelf organiseren, soms wordt het al georganiseerd en kan je er gewoon gebruik van maken.

Het voordeel is eerst en vooral natuurlijk dat je je afvalzak aanzienlijk doet verkleinen. De lege Brita-filters kan je bijvoorbeeld bij BioPlanet weer binnen doen en via een circuit bij Brita worden deze dan hergebruikt, en (echte) kurken van wijnflessen doe je binnen bij een inzamelpunt van Le Petit Liège. Meer over sorteren en recycleren lees je in een eerdere post die ik hierover schreef.  Maar wanneer je zelf iets aanpast om het zo op een heel andere manier toch nog heel nuttig te gebruiken, heb je daar ook gewoon veel voldoening van (ook als het niet perfect gelukt is van de eerste keer, Michelangelo’s eerste kunstwerk was vast ook gewoon spuuglelijk).

Omdat ik zelf niet echt de meest creatieve geest ben, ga ik dus gewoon aan de slag met Google, een hoop boeken en de oneindige reeks aan inspirerende blogs die het internet rijk is. Heb jij een sponsen keukenhanddoek die je niet (meer) gebruikt, of scoorde je er een mooie in een tweedehandswinkel of rommelmarkt, maak er dan eens een mooi slabbetje van (eventueel zelfs als cadeautje). Enkele héél mooie voorbeeldjes kan je terugvinden op de webstek van Netwerk Bewust Verbruiken. Het engelstalig patroon vind je daar ook, maar andere patronen vind je ook her en der verspreid over internet. En heb jij je lievelingskledingsstuk per ongeluk laten krimpen? Kijk dan eens of je er niets voor een baby van kan maken! Ofwel past het meteen (desnoods nog wat verder laten krimpen, maar opgelet, het proces is moeilijk te voorspellen), ofwel vermaak je het een beetje!

Een boek dat ik onlangs niet kon laten liggen is Cool Baby – de leukste kleding (ver)maak je zelf. Dit wat ze erover zeggen op Bol.com:

Een mannentrui wordt in een handomdraai een babymutsje, en een paraplu een regencape! In dit boek vind je veertien projecten die met een paar simpele steken of makkelijke trucs een heel coole babygarderobe opleveren: van knuffel tot trappelzak, van slab tot vestje. Recycle kleding van papa of mama voor een allerschattigst kinderjurkje, verknip opa’s T-shirt tot een babymaatje, of stempel je eigen merkkleding. Originele baby- en peuterkleding is gemakkelijk te maken van materiaal dat je al in huis hebt!

Ik heb zelf nog geen kindjes, maar zelfs iets om een cadeautje van te maken voor iemand anders is ook al leuk! En het kan ook geen kwaad om ondertussen gewoon al wat te experimenteren met allerhande patronen en ideetjes hé! Maar je kan natuurlijk veel meer upcyclen dan alleen kleren! Een ander leuk iets om mee aan de slag te gaan, zijn wijnkistjes. Allerhande ideetjes over wat te doen met wijnkistjes en andere houten kistjes vond ik hier. Zeker ook de moeite om eens een kijkje te gaan nemen, want geef nu toe, een origineel kastje dat jij zelf ineen geknutseld hebt van iets dat anders bij het afval beland was: dat is toch gewoon de max 🙂 Het engelstalig boek Upcycling van Danny Seo geeft je 100 ideetjes voor creatieve projecten waarbij verwaarloosde objecten in jouw huis de hoofdrol spelen.

Eén van mijn favorieten is vervolgens het hergebruik van blikken. De mogelijkheden zijn eindeloos: versierd als plantpotje zie je ze vaak, maar je kan er ook potjes voor in de badkamer of de keuken mee maken. Omdat een foto nu éénmaal zoveel meer zegt, zie je hieronder enkele leuke voorbeeldjes van wat je met een blik allemaal kan doen. Een mens zou opeens graag eens een week op blikjes leven hé 🙂 Ook houten palletten geven supermooie kansen (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier!! – en te zeggen dat je palletten vaak gratis kan afhalen), maar ook meer alledaagse dingen zitten boordevol mogelijkheden. Ook een eerder voorbeeld dat op mijn blog aan bod kwam, namelijk het kiemen van groentjes in glazen bokalen is toch ook mooi! Dat glas was anders in 1000 stukjes in de glasbol belandt!

Je ziet het, de mogelijkheden zijn eindeloos! Geef het zeker eens een kans en zorg er op die manier voor dat je minder afval hebt, je trots bent op jezelf en jij (of iemand anders) of je interieur in een hip nieuw kleedje gestoken wordt zonder dat het veel hoeft te kosten!

 

5 gedachtes over “85. Upcycling recycling downcycling?!

 1. Pas ontdekt: http://www.terracycle.be –> Hier kan je je lege balpennen/stiften/correctors naartoe sturen (per 5kg) en deze worden dan volledig gerecycleerd. Het is vooral voor scholen en bedrijven heel nuttig en ik heb het hier op het werk al voorgesteld om te doen. Het wordt volgende week op een interne vergadering besproken 🙂 Lijkt me alvast zeer nuttig!

   • Terracycle betaalt de verzendingskosten, dus het kost je niets. Als ik het goed heb begrepen, kan je gewoon een verzendingslabel afdrukken en klaar is kees 🙂

  • Kim, bedankt voor het noemen van onze site! 🙂
   We zijn vrij jong en net begonnen in Belgie. Gaat al best goed en we hebben al meer dan 24.000 pennen ontvangen. Deelnemers hoeven trouwens niet door te sparen tot ze 5 kilo verzameld hebben. Je kan ook een doos van bijvoorbeeld 3 kilo opsturen. Hoe zwaarder de doos is, hoe beter (voor de logistieke kosten).

   Wat dit recyclage programma extra leuk maakt, is dat deelnemers geld ontvangen voor de pennen die ze ons sturen. Met dit geld kan een school of goed doel naar eigen keuze gesteund worden.

   We hopen dat er nog heel veel meer Belgische scholen en bedrijven aan mee zullen doen. (Spread the word!!)

 2. Pingback: 142. Green Way of Life bestaat 3 jaar :-) « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s