84. CompenCO2

We proberen (onder andere) op vlak van mobiliteit onze CO2 te beperken. We hebben geen auto en dat lukt voorlopig goed met een bus- en tramabonnement voor heel Vlaanderen, treinabonnement voor woon-werkverkeer, aangevuld met plooifietsen. Ook bij onze reizen proberen we dit wat binnen de perken te houden. Zo gingen we de voorbije 3 jaren met bus of auto op reis in plaats van met het vliegtuig. Dit jaar gingen we graag eens naar Barcelona en daarvoor was de bus of auto toch vrij ver… Daarom hebben we wel geboekt met het vliegtuig, maar hebben we beslist om onze CO2-uitstoot te compenseren.

Toch is niet elke organisatie die hierin voorziet even efficiënt en goed. Daarom kozen we voor CompenCO2. Dit is een initiatief van een aantal milieubewegingen en Noord-Zuidorganisaties en wordt gesteund door de Klimaatcoalitie. De hoofddoelstelling blijft het verminderen van de uitstoot, maar CompenCO2 biedt de mogelijkheid om de resterende uitstoot van broeikasgassen financieel te compenseren. Met deze middelen worden projecten in het Zuiden gefinancierd die CO2-uitstoot vermijden, of mens en natuur verdedigen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Afrikaanse projecten krijgen de voorkeur omdat Afrika zwaar te lijden heeft onder de klimaatverandering, en vaak uit de boot valt bij de compensaties die op wereldvlak zijn afgesproken.

bron

Wanneer je op de site de berekening doet komen we voor Brussel – Barcelona (heen en terug) het volgende resultaat uit:

ViegtuigDe totale CO2-uitstoot per passagier op de heen-en terugreis van BRUSSEL naar BARCELONA bedraagt 670 kg CO2 voor een afstand van 2170 km. Voor alle 2 samen betekent dat dus 1340 kg CO2. Je kan deze CO2-uitstoot compenseren via een bijdrage van € 30,28.

Voor een luttele 30 euro compenseren wij dus onze CO2-uitstoot en ik hoop jullie met deze post warm te maken om

  • natuurlijk in de eerste plaats je CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken
  • maar in bepaalde gevallen waarin het beperken moeilijk was, je CO2-uitstoot te compenseren.

De site is heel eenvoudig en in enkele seconden kan je ofwel met Visa betalen ofwel via overschrijving. ‘Maar waar gaat mijn geld dan naartoe?’ hoor ik je al denken… Per ton CO2-uitstoot betaal je 22.5€ aan CompenCO2 vzw. CompenCO2 koopt de corresponderende hoeveel CO2 door middel van geverifieerde en gecertificeerde “rechten”: elke kilo CO2 die je uitstoot wordt gecompenseerd door investering in projecten in Afrika, Azië of Latijns-Amerika.  Die verminderen de CO2-uitstoot ter plekke, of ze vermijden dat ontwikkeling niet tot méér CO2-uitstoot leidt. Door bijvoorbeeld te investeren in opwekking van elektriciteit met windmolens kunnen dorpen op het Indiase platteland eindelijk een koelkast of ’s avonds licht hebben zonder dat daardoor de klimaatbelasting toeneemt. Of door te investeren in efficiënte kookstellen die veel minder hout en CO2 verbruiken (en bovendien minder rook ontwikkelen, zoals in het project dat we in Zuid-Afrika steunen).

Wanneer je meer informatie wil over de berekening of dit zelf ook wil doen, verwijs ik je graag door naar www.compenco2.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s