82. Fight Food Waste !

Voedselverspilling is altijd al een gevoelig thema geweest. Iedereen herinnert zich wel een oma, moeder of kleuterjuf die je er vriendelijk maar kordaat op wees dat je al je boterhammetjes moest opeten of dat je niets op je bord mocht achterlaten. Omdat er mensen zijn die honger hebben, omdat voedsel weggooien ook geldverspilling is, omdat voedselverspilling ‘niet netjes’ is… Toch is er nooit echt veel onderzoek gebeurt naar hoeveel voedsel we verspillen (heb jij er zelf een idee van?). De laatste jaren zijn echter steeds meer onderzoekers, beleidsmakers en activisten actief op het thema en wordt de grootte van het probleem stilaan duidelijk. Onlangs bracht het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid een rapport uit over de problematiek, waaruit bleek dat we met een groot probleem zitten.

Zo berekende de FAO, de voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, dat een derde van al het voedsel verloren gaat tijdens de productie, verwerking, distributie en  consumptie van voedsel. Dat is ongeveer 1,3 miljard ton of 1.300.000.000.000 kilo voedsel! In de Europese Unie schat men dat er elk jaar tot 90 miljoen ton voedsel (inclusief onvermijdbaar voedselafval) of 179 kilo per Europeaan verloren gaat, een cijfer dat naar verwachting nog zal stijgen. In België wordt het totale verlies (eetbaar + niet-eetbaar) geschat op 3,6 miljoen ton per jaar. Hoeveel voedsel er in  Vlaanderen verloren gaat, wordt momenteel nog  onderzocht.

We zitten niet alleen met een groot probleem, maar ook met een gezamenlijk probleem. Zo blijkt dat het probleem in elke stap van de voedselketen voorkomt: van bij de boer op het veld, over voedingsbedrijven en distributie, tot in de horeca en in jouw en mijn keuken. Er is dus niet echt één grote boosdoener, we blijken allemaal boter op ons hoofd te hebben. Het rapport van de Vlaamse overheid heeft het onder andere over teruggegooide vis, strenge kwaliteitseisen, op hol geslagen markten, slechte vraagvoorspelling en voorraadbeheer, te grootte porties in restaurants en kantines, problemen met houdbaarheid, zwakke kennis en vaardigheden van consumenten en  perverse effecten van beleid en regelgeving.

Het feit dat we zoveel voedsel verliezen en verspillen komt hard aan. Eind oktober haalde de wereldbevolking de kaap van 7 miljard mensen. Tegen 2050 zouden er volgens de prognoses nog 2 miljard extra mensen bijkomen. Dat zijn 9 miljard mensen die we binnenkort moeten gaan voeden. Ondertussen lijden nog altijd bijna 1 miljard mensen honger en is gebleken dat de milieu-impact van onze voedselproductie zo hoog is dat we dringend op zoek moeten naar een duurzamer voedselmodel.

Allen aan het werk dus om zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan! En wat toch verloren gaat, kunnen we best zo nuttig mogelijk besteden. Denk maar aan voeder voor dieren, composteren of er energie mee produceren (bv. via vergisting). Voor meer informatie en inspiratie: check the internet! Hieronder vind je alvast enkele handige websites:

 • etenisomopteeten.nl
  Website van een campagne tegen voedselverspilling uit Nederland.

 • tastethewaste.com
  Website van de film ‘Taste the Waste’, een Duitse documentaire over voedselverlies en -verspilling. Deze documentaire heeft Panorama vorig jaar uitgezonden en bracht veel reactie teweeg bij de publieke opinie. Je kan op de website alvast een trailer bekijken.

 • lovefoodhatewaste.com
  Leuke campagne over voedselverspilling uit het Verenigd Koninkrijk. Bekijk zeker eens de  leuk ontworpen affiches.

2 gedachtes over “82. Fight Food Waste !

  • Ja inderdaad, die was uitgezonden naar aanleiding van de release van de vermeldde studie… Ik heb ze ook gezien… Echt onvoorstelbaar :-/ Hopelijk komen er de komende maanden toch wat concrete initiatieven om in alle delen van de voedselketen de voedselverspilling wat terug te dringen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s