78. Zonder is gezonder!

Met deze catchy titel wil de Vlaamse Milieumaatschappij gezinnen en openbare besturen ervan overtuigen dat het echt wel mogelijk is om in je tuin onkruid en ongedierte te bestrijden op een natuurlijke manier. Dat is niet alleen gezonder voor jezelf (denk: een volledig ingepakte buurman die herbiciden of pesticiden aan het sproeien is), maar ook voor de dieren (denk: elk beestje en bijvoorbeeld ook jouw kat of hond die rondloopt in je tuin en af en toe eens aan wat groen knabbelt) en natuurlijk ook voor het milieu (denk: als het eens goed geregend heeft en al die herbiciden of pesticiden dringen diep de grond in, tot in het grondwater…).

Een paar jaar geleden slaagden al 10 gemeenten erin om een nulgebruik te rapporteren in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Nu zijn dat er hopelijk al weer wat meer. En geef nu toe, als een volledige gemeente erin slaagt om op haar grondgebied nergens chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, toch mooie perkjes te hebben en dat alles op een efficiënte manier (inzake bijvoorbeeld manuren), dan moet dat in jouw tuin(tje) toch ook lukken! Voorts is het toch niet echt fijn om in je tuin te werken met producten waar bijvoorbeeld een tekentje zoals hiernaast op staat hé.

In Brussel en Wallonië is het deze week de ‘week zonder pesticiden‘. Maar ook Vlaanderen heeft een website waar je al een schat aan informatie kan vinden, namelijk zonderisgezonder.be. Het is immers perfect mogelijk om met een beperkt arsenaal of zelfs zonder bestrijdingsmiddelen een mooie tuin aan te leggen en te onderhouden. Jammer genoeg zijn de huis-, tuin- en keukentips niet algemeen bekend. Daarom werd de campagne Zonder is gezonder gelanceerd. Achtereenvolgens kan je hun tips lezen voor het bestrijden van ongewenste dieren, ongewenste planten en ziekten en plagen. Door de website eens goed te bestuderen, vermijd je misschien dat je op een later moment moet gaan bestrijden. Je kan immers gaan werken met natuurlijke vijanden, zowel planten als dieren… Een kikker is er één voor een slak, een lieveheersbeestje is een ideale bladluisvijand, vogeltjes in je tuin zullen je maar al te graag ontdoen van rupsen in je tuin.

Wend je je liever niet tot huis-, tuin- en keukenmiddeltjes? Dan is Ecostyle misschien een oplossing voor jou. Dankzij dit merk, dat onder andere in BioPlanet, maar de laatste tijd zeker ook in veel tuincentra beschikbaar is, kan je ecologisch tuinieren met een gerust hart. Zij bieden een ruim gamma aan ongediertebestrijding en bestrijding van onkruid, mos en groene aanslag. Ik heb er zelf ook al een aantal producten van getest. De knolletjes die je moet planten om mollen te bestrijden bleken zo bijvoorbeeld zeer effectief. Ook hun spray die luisjes bestrijdt op je kamerplanten bleek bij mij zeer goed te werken. Verder zijn er bij de plantenbeschermingsmiddelen producten beschikbaar tegen insecten en mijten, katten, mieren, slakken en wespen.

Tot slot wil ik je graag nog één website meegeven, namelijk die waarvan Velt de organisatie deed: Durftuinierenzonder.be. Via deze link kan je zelfs een bordje aanvragen waarmee je aangeeft dat jij voor je tuin zorgt zonder hiervoor gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Op hun website vind je ook nog een hele reeks tips om te tuinieren zonder.

Veel succes ermee!

3 gedachtes over “78. Zonder is gezonder!

 1. Wat fijn te lezen dat u ECOstyle gebruikt en andere mensen onze producten aanraadt! We hebben ondertussen de ECOstyle MollenBollen vervangen door een nog effectiever product, nl. ECOstyle Anti-Ravage. ECOstyle Anti-Ravage heeft een langere bewaartijd en is ook effectief tegen woelratten en woelmuizen. Wij wensen je nog veel succes!

  • Hallo Katrien,
   Héél fijn om zo een reactie van jullie te krijgen!
   Ik had inderdaad gezien dat de MollenBollen niet meer beschikbaar waren. Bij een volgende mollenplaag bij mijn ouders zal ik hen de Anti-Ravage zeker aanraden, ik ben benieuwd naar het resultaat!
   Groetjes, Isabel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s