73. Dagen zonder vlees

Het begint stilaan grote proporties aan te nemen, de campagne die Alexia Leysen op poten zette, namelijk “Dagen zonder vlees”. In 2011 lanceerde ze via Facebook de oproep om samen met haar vegetarisch te vasten. Duizenden Vlamingen gingen de uitdaging aan. En ook dit jaar lanceerde ze de oproep opnieuw. Met leuke filmpjes, een superleuke site en gewoon een steengoed idee. Het is een alternatieve manier om vegetarisme eens in de kijker te zetten, naast de Donderdag Veggiedag van EVA vzw.

DZV is een actie die over het algemeen niet zonder gevolgen blijft voor haar deelnemers. Vorig jaar getuigden vele deelnemers van besef dat:

 • dat ze vroeger veel meer vlees aten dan ze er bij stil stonden
 • dat het veel gemakkelijker bleek dan verwacht om geen/minder vlees te eten
 • dat de vegetarische keuken heel wat te bieden heeft (velen hebben nieuwe ingrediënten en recepten ontdekt)
 • dat ze zich er lichamelijk en mentaal goed bij voelden (dat een goed vegetarische voedingspatroon ook echt gezond kan zijn)
 • dat ze hier graag verder mee willen gaan (effect op langere termijn)

Via de site dagenzondervlees.be kan je je inschrijven (ook nu nog!) en ondertussen gaan al 6684 niet-vegetariërs de uitdaging officieel aan! Het fijne is dat je op je profiel in alle eerlijkheid kan aanduiden hoeveel dagen van die 40 dagen je effectief vegetarisch hebt gegeten en er wordt dan meteen weergegeven met hoeveel m² je je ecologische voetafdruk verkleint.

Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan eens dit campagnefilmpje:

Dagen zonder vlees

Wat heel fijn is, is dat je op de site ook 40 vegetarische recepten kan terugvinden. Ik merk dat, wanneer ik voor mijn ouders eens vegetarisch kook, ze vaak heel verrast zijn over de mogelijkheden van een vegetarische maaltijd. En net daarom vind ik deze actie ook zo goed: het maakt het een beetje minder laagdrempelig om al eens in contact te komen met vegetarisme. En ook al zullen de deelnemers achteraf misschien terug genieten van hun biefstukje, ze zullen er misschien toch wat bewuster over nadenken en volgens mij (al zijn niet alle vegetariërs het met me eens), zijn alle beetje toe te juichen: elke persoon die beslist om al minstens één dag of nu al eens die 40 dagen weinig of geen vlees eten moet aangemoedigd worden. Als iedereen al eens een inspanning doet gaan we er gewoon kei hard geraken 🙂

Benieuwd waar Dagen zonder vlees al in de media kwam? Een greep uit de media aandacht van DVZ2012.

Tot slot nog dit: ben jij al vegetariër? Je moet dit dan aangeven als je je inschrijft op de site en wordt dan niet echt meegeteld… Niet getreurd: er zijn dan nog alternatieve manieren om mee te doen:

 • zo kan je bijvoorbeeld meedoen aan Dagen zonder melk
 • of als je nog wat verder wil gaan, 40 veganistische dagen
 • of zoals Steven Vromman (Low Impact Man) probeert: Dagen zonder suiker
 • ondertussen ook nog tegengekomen: Dagen zonder auto

Veel succes!

2 gedachtes over “73. Dagen zonder vlees

  • In 2014 is er helaas geen officiële Dagen zonder vlees-campagne! Hopelijk wordt deze mooie nieuwe traditie wel door velen voortgezet, en wie weet kunnen we tegen 2015 zo veel mogelijk krachten bundelen voor een knaleditie.De vastenperiode loopt dit jaar van 5 MAART T.E.M. 19 APRIL. Via dit Facebook-event kun je aangeven dat je meedoet, en kunnen er recepten, tips en aanmoedigingen gedeeld worden: https://m.facebook.com/events/367911006684987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s