71. Wat is jouw watervoetafdruk?

Je ecologische voetafdruk ken je vast al. Maar wist je dat er ook een watervoetafdruk bestaat? De watervoetafdruk (WV) is een maat voor het watergebruik van een product, gemeten over de hele productieketen. De watervoetafdruk geeft dus een beeld van de hoeveelheid verborgen water in een product. Deze verborgen hoeveelheid water noemen we “virtueel water”. Het virtuele waterverbruik van gewassen zoals bijv. katoen, koffie en veevoeders is de hoeveelheid water (neerslag en irrigatiewater) die nodig is voor de groei van de plant en voor het verwerkingsproces (bijvoorbeeld wassen, verwerken, reinigen machines, verpakken) vanaf de oogst tot het eindproduct dat we in onze winkelrekken vinden. Een katoenen T-shirt heeft bijv. 2700 liter water ‘opgeslorpt’ voor het in de winkel verschijnt. Een kop koffie heeft een virtueel waterverbruik van 176 liter. En een sinaasappel heeft ongeveer 70 liter water nodig voor hij in jouw fruitmand belandt.

Op de site www.waterafdruk.be vind je alvast meer informatie. Je vindt er zelfs een heuse calculator die berekent hoeveel water nodig is geweest voor jouw voeding. Op onderstaande poster heb je in een oogopslag ook al een idee. Eén druppel op de poster staat voor 50 liter virtueel water. En vooraleer je nu al zegt dat een rund nu éénmaal groot is en drinken nodig heeft: de druppels die bij het rund staan, zijn niet voor het hele rund, maar voor slechts 200 grammetjes rund…

Op de website vind je ook een positieve noot: want ondanks het feit dat we ons eigenlijk vaak niet bewust zijn van al dat virtueel water dat we verspillen, met een aantal haalbare tips kan je je virtueel waterverbruik aanzienlijk doen dalen:

 • Kies voor biologische producten:
  Dit zijn milieuvriendelijker geteeld doordat er geen kunstmeststoffen worden gebruikt die veel energie (fossiele brandstoffen) vragen voor hun productie. Er worden bovendien geen synthetische pesticiden ingezet waarvan residu’s in de bodem en het water achterblijven.
 • Kies voor minder vlees:
  Dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivel, (af en toe) vervangen door plantaardige producten op basis van granen en peulvruchten heeft een sterke positieve impact op onze watervoetafdruk, ecologische voetafdruk en het klimaat. Dieren nemen (ook letterlijk) heel wat plaats in en hebben bergen plantaardig voedsel nodig dat ze omzetten in vlees, melk en eieren. Die omzetting is verre van efficiënt: er is bijvoorbeeld 7 kg plantaardig eiwit nodig voor de productie van 1 kg dierlijk eiwit. Heel wat ingrediënten in veevoeder worden geïmporteerd uit de derde wereld (soja, tapioca, maïs).
 • Kies voor seizoensproducten uit eigen streek:
  Seizoensgebonden producten zorgen voor een grote energiewinst door korte transportafstanden en door de keuze voor groenten uit niet verwarmde serres. Lokaal voedsel is vaak ook meer seizoensgebonden, verser, minder bewerkt, gezonder, smakelijker en betaalbaarder! Seizoensgroenten en fruit vind je op www.groentekalender.be.
 • Kies voor minder bewerkte voeding:
  Hoe meer een product wordt bewerkt, hoe groter de afstand tussen het oorspronkelijke product en de eindgebruiker en hoe meer energie er wordt verbruikt. Geef daarom de voorkeur aan weinig bewerkte voeding zoals volkoren graan. Dat bevat ook nog eens meer voedingsstoffen en vezels. Voor het waterverbruik is dit nog frappanter: van 1 kg ruwe grondstof (bijv. volkoren tarwe) wordt ongeveer 1 kg voltarwebloem gemaakt, wat overeenstemt met een waterverbruik van ca. 1500 l. Nemen we de geraffineerde tarwe (witte bloem) dan is voor 1 kg hiervan 2400 l (40% meer) water nodig.
 • Gooi geen eten weg
  In België gooien we per jaar tientallen kilo’s eten weg (tussen 40 en 60 kg per persoon en per jaar). Minder eten verspillen is ook vanuit sociaal oogpunt belangrijk. Over voedselverspilling volgt binnenkort trouwens nog een blogpost!
Tot slot wil ik er nog even op wijzen dat deze website zich voornamelijk concentreert op de waterafdruk die je genereert via je voeding. Wist je dat bijvoorbeeld voor het vervaardigen van 1 katoenen T-shirt maar liefst 2700
 liter water nodig is, en voor 1 jeansbroek zelfs 10000 liter water? Er worden bij de teelt van katoen, de belangrijkste grondstof van de meeste kledingstukken en dus ook van jeans, vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook is veel water nodig dat vaak al schaars is in gebieden waar men katoen teelt. Meer info over de watervoetafduk vind je alvast op de website van Pidpa, één van de grootste Vlaamse waterbedrijven. Een campagne die in dit kader tot stand kwam en het resultaat was van een samenwerking van Netwerk Bewust Verbruiken, Schone Kleren Campagne, Test-Aankoop, Ecolife en Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling, is “Let your blue jeans talk… green”. Het doel van de campagne is consumenten – aan de hand van het voorbeeld jeans – bewust te maken van de ecologische en sociale knelpunten in de productieketen van kleding. Meer info hierover vind je op www.greenjeans.be. Ondertussen beginnen ook kledingmerken zich meer en meer in te zetten om het (drink)waterverbruik voor het vervaardigen van hun kleding drastisch te verminderen. Onder andere het jeansmerk Japan Rags en het Nederlandse modemerk Kuyichi zijn hier voorbeelden van.
Op www.waterfootprint.org kan je je watervoetdafdruk berekenen.
Ik weet dat het beslist niet gemakkelijk is om rekening te houden met je watervoetafdruk… Ook wij slagen er nog niet zo goed in om er vaak genoeg rekening mee te houden. Maar weten dat het bestaat en wat je eraan kan doen om je watervoetafdruk te verminderen, is zeker al een begin! Veel succes ermee 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s