70. Maak de binnenlucht gezonder met planten

Men maakt zich vaak druk om de vervuiling van de buitenlucht, door fijn stof, uitlaatgassen en allerhande andere storende factoren voor onze gezondheid. De laatste tijd gaan er echter steeds meer stemmen op die stellen dat de binnenlucht wel eens van slechtere kwaliteit zouden kunnen zijn dan de buitenlucht, en dat hebben we volledig aan onszelf te danken. Zo deed het LNE (Departement Leefmilieu, natuur en energie) de BiBa-studie over Binnenlucht in Basisscholen. Eén van hun conclusies was:

De luchtkwaliteit in de klaslokalen was voor de meeste polluenten in de meeste scholen slechter dan de buitenluchtkwaliteit op de speelplaats. De luchtkwaliteit op de speelplaats was in de meeste gevallen gelijkaardig aan de luchtkwaliteit aan de straatkant.

LNE stelt elders nog dat een slechtere kwaliteit van het binnenmilieu naast fysieke gezondheidsklachten en discomfort ook kan leiden tot onrust, onoplettendheid en prikkelbaarheid, met als gevolg een nadelige invloed op het prestatievermogen. Een studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegem die gepubliceerd werd in het vakblad ‘Environment International’ stelde op haar beurt dat kantoorlucht ongezonder was dan vervuilde buitenlucht. Ze raden dan ook aan huizen, kantoorruimtes en scholen veel beter te ventileren. Ook het plaatsen van planten kan bijdragen tot een betere luchtzuiverheid.

Hét wondermiddel voor zuivere lucht bestaat (nog steeds) niet. Het gaat om een combinatie van maatregelen zoals de ruimtes zoveel mogelijk stofvrij houden, ventileren (ventileren met vervuilde buitenlucht is niet optimaal maar geniet toch de voorkeur boven helemaal niet of slecht ventileren!), technische luchtzuivering, enz. Ook planten kunnen opgenomen worden in dit rijtje om vervuilde lucht te filteren. Planten spelen een aanzienlijke rol in het verwijderen van verschillende schadelijke gassen, schimmels en bacteriën. Bovendien doet het water dat uit de planten verdampt de luchtvochtigheid toenemen waardoor ook de statische elektriciteit afneemt. Door fotosynthese vermindert de hoeveelheid kooldioxide, waardoor er meer zuurstof in de lucht komt. Tenslotte werken planten ook geluiddempend, wat vooral belangrijk is in relatief kleine ruimtes met harde materialen (zoals marmer en metaal) waar vaak een vervelende nagalm bestaat. (bron)

Waar we ons ook niet altijd bewust van zijn is de aanwezigheid van VOSsen: vluchtige organische stoffen die vrijkomen bij de productie van een hele hoop materialen die binnenshuis gebruikt worden zoals verf, lijm, schoonmaakmiddelen, cosmetica, luchtverfrissers en bouwmaterialen. Deze blijven jarenlang vrijkomen, zijn giftig en hun uitstoot kan kwalen veroorzaken of verergeren (van geïrriteerde ogen tot vermoeidheid of duizeligheid).

Op de website van Dialoog vzw (over duurzaam bouwen en verbouwen) vind je een lijstje van kamerplanten die bevorderlijk zijn voor de binnenluchtkwaliteit.  Ook op de site van Mens en Gezondheid geeft men een overzichtje. Op de site van TED (Ideas worth spreading – een website die een zinvol en meer diepgaand alternatief biedt voor YouTube door inspirerende en bekwame mensen aan het woord te laten over een veelheid aan thema’s) werd de mening van de Indiër Kamal Meattle getoond, die van mening is dat het volstaat om 4 binnenplanten te hebben (tot op schouderhoogte) om voldoende zuurstof te produceren voor een volwassen persoon. Het duurt slechts enkele minuten, ik raad jullie aan om dit eens te bekijken:

Kamal Meattle: How to grow your own fresh air

De planten die (lang niet alleen) in zijn ogen onontbeerlijk zijn, zijn:

  • de sanseveria trifasciata, ook wel “vrouwentongen” genoemd bij ons en dus heel gezond. deze plant is de laatste tijd weer heel erg “in” nadat die lange tijd verwezen was naar de woonkamers van de gemiddelde bejaarde, deze opmars is dus toe te juichen! de plant is ook bijzonder sterk en behoeft weinig water.
  • de epipremnum aureum, blijkbaar ook gouden pothos of klimop arum genoemd, maar die namen ken ik niet: een heel sterke plant die zeer gemakkelijk gestekt kan worden (een half jaar geleden nam ik enkele stekjes van een plant van mijn ouders die ondertussen al uitgegroeid is tot een volwaardige plant). dit is ook een onderhoudsvriendelijke plant, die het wel graag vrij warm heeft
  • de chrysalidocarpus lutescens, ook wel “vlinderpalm” genoemd bij ons.
Achtereenvolgens in de juiste volgorde zie je de planten hieronder:

In elke plantenzaak zal je deze planten vinden, dit zijn zeker geen speciale gevallekes 🙂 Laat niets je tegenhouden om zelf nog wat meer informatie op te zoeken! Heb jij weet van andere heel goede luchtzuiverende planten, laat het dan zeker weten! Ik heb redelijk veel planten staan en probeer bij de aankoop (of het stekken) van nieuwe planten toch wel een beetje rekening te houden met de eigenschappen die hen worden toegewezen. Maar slecht zal een plant nooit zijn, dus een hele mooie zonder al te veel bijzondere eigenschappen mag er dan zeker nog wel bij 😉

2 gedachtes over “70. Maak de binnenlucht gezonder met planten

  1. Pingback: 105. 10 tips om ecocheques .duurzaam uit te geven « My Green Way of Life

  2. Pingback: 168. Gepersonaliseerde plantenpot als cadeautje | My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s