67. Stevia… at last (?)!

Om het met de woorden van Etta James te zeggen: At last! Eindelijk is het zover: sinds 12 november heeft de Europese Unie de deur opengezet voor geëxtraheerd stevia. Het zoete plantje stevia, al eeuwen in Zuid-Amerika en al meer dan 25 jaar in Japan als veilig zoetmiddel aangewend, werd in Europa al te lang onder invloed van de suiker- en aspartaamindustrie gedwarsboomd. Op voorwaarde dat we kiezen voor de beste steviapreparaten, hebben we dus nu een natuurlijk, caloriearm en vooral veilig middel dat suiker kan vervangen en synthetische zoetmiddelen zoals aspartaam en sucralose totaal overbodig maakt.

De redactie van Panorama maakte daarom een zeer boeiende en ontnuchterende documentaire over dit kleine plantje. Ik weet niet hoe lang deze reportage nog zichtbaar blijft, dus raad jullie zeker aan om deze eens te bekijken!  Kan het met minder suiker en kan het met stevia? Panorama gaat in deze reportage op zoek. Als je weet dat er ondertussen meer mensen overgewicht hebben in de wereld dan dat er mensen ondervoed zijn, en als je er dan rekening mee houdt dat dit grotendeels aan suiker te wijten is, kan je je inbeelden wat een revolutie stevia kan worden voor ons leven. Daarnaast zou het een aangename verandering zijn dat aspartaam niet meer noodzakelijk als suikervervanger moet gebruikt worden.  Of aspartaam nu gezond is of niet zijn de meningen verdeeld. Maar eerder dit jaar wou de milieucommmissie van het Europees Parlement dat er op voedingsmiddelen een verplichte waarschuwing komt dat de zoetstof aspartaam mogelijk ongeschikt is voor zwangere vrouwen. Mijn redenering is dan vaak dat wanneer iets niet geschikt is voor zwangere vrouwen, het toch ook niet supergoed kan zijn voor de rest van de bevolking…

“Goed nieuws dus, van die stevia” hoor ik je dus denken, maar er is spijtig genoeg ook een keerzijde aan dit verhaal. Zo heeft bijvoorbeeld (onder andere) de frisdrankenlobby ervoor gezorgd dat stevia niet in alles gebruikt mag worden, want anders zou er voor hen waarschijnlijk niet genoeg zijn, en zij staan te springen om een gezonder imago te krijgen. In de reportage kan je zien dat bijvoorbeeld de fabrikant van Speculoos Vermeiren niet blij is dat stevia niet in zijn producten mag gebruikt worden (het mag niet in koekjes), hoewel hun testen met stevia zeer goede resultaten konden voorschotelen…

Voorts zijn Steviolglycosiden niet toegestaan in biovoeding. Dit zijn immers additieven en additieven zijn verboden in biologische voeding. Er bestaat een lijst met enkele uitzonderingen, additieven die men als onmisbaar beschouwt maar steviolglycoside staat niet op die lijst. In natuurvoedingswinkels is stevia al wel een tijdje te vinden.

Wat daarnaast ook spijtig is, is dat het ook echt als een additief op het etiket zal geschreven worden. Recent keurde Europa ook strengere etiketteringsregels goed en wanneer iemand nu “Steviolglycosiden” ziet staan op het etiket, ga je hierbij niet meteen denken aan een volstrekt gezond en veilig zoetmiddel… Je moet al een kenner zijn om te weten dat dit stevia is…

Je hoort het, er is een goede zijde aan dit verhaal, maar ik vrees dat de keerzijde momenteel nog redelijk zwaar doorweegt…

In de krant vorige week stond onlangs een artikel over vrouwen van de KAV die Stevia gebruikt hadden om onder andere cake en vanillepudding mee te maken, en ook gezoete koffie/thee. Ze hadden de vergelijking gemaakt tussen suiker, aspartaam en Stevia. Stevia stond op de laatste plaats… Smaken verschillen natuurlijk en het is hen volledig vergeven: in een ander artikel bleek dat al 8000 KAV-vrouwen de KAV-workshops vegetarisch koken volgden 😉

update:

Oondertussen springen veel producenten mee op de Stevia-kar en dat is natuurlijk alleen maar toe te juichen. Zo is er ondertussen het merk PureVi

Een gedachte over “67. Stevia… at last (?)!

  1. Pingback: 88. Stevia – eerste ervaringen « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s