60. Hoe groen is jouw groene stroom?

Energieleveranciers doen er tegenwoordig alles aan om je te overtuigen dat wanneer je bij hen (100%) groene stroom aankoopt, je van de wereld (en die van onze kinderen, niet waar Electrabel) een betere plaats maakt. Maar net zoals zoveel andere bedrijven willen ze alleen maar verkopen en kan het hen niet veel schelen dat ze je daarmee eigenlijk een plaatje voorhouden dat veel groener is dan het in werkelijkheid is…

De meest algemeen aangenomen definitie van groene elektriciteit is elektriciteit die is geproduceerd op basis van hernieuwbare energiebronnen. In de praktijk sluit dit dus de productie van elektriciteit uit op basis van fossiele brandstoffen en van kernenergie. Maar in zijn klassement hanteert Greenpeace een ingewikkelder definitie. Sommige bronnen van elektriciteit zijn wel hernieuwbaar maar niet duurzaam. Daarom geven zij bepaalde biomassa zoals palmolie een negatieve score in onze beoordeling. De productie van palmolie, zelfs al is die gecertificeerd (bijvoorbeeld via de RSPO), is immers verantwoordelijk voor een groot deel van de ontbossing in landen als Indonesië. Zoiets beschouwen zij dus niet als groene energie. Dit is de reden waarom sommige “betere” producenten er toch niet supergoed uitkomen (zie Belpower en Lampiris).

Daarom stelden Greenpeace en Test-Aankoop een klassement op dat nagaat wat de verschillende leveranciers van groene stroom werkelijk produceren en waarin ze echt investeren. Voor de volledigheid: de nieuwe stroomleveranciers Eneco en Octa+ zijn nog niet opgenomen in het klassement, waarin de marktspelers van 2009 worden geanalyseerd.

Voor meer informatie en toelichting over jouw specifieke leverancier verwijs ik je graag door naar de website van Greenpeace. Je vindt er ook een antwoord op een aantal vragen die je je na het lezen van deze bijdrage en de website misschien hebt, zoals “Moet ik nu van energieleverancier veranderen?” en nog een hele reeks interessante vragen over bijvoorbeeld de berekeningswijze enzo.

Een gedachte over “60. Hoe groen is jouw groene stroom?

  1. Het is goed dat er meer aandacht wordt besteed aan het milieu en ook rekening wordt gehouden met de wijze waarop producten worden geproduceerd en energie kosten. Daarom zouden we ook massaal moeten overstappen naar bijvoorbeeld energiezuinige lampen in huis en bedrijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s